Cykel-Motion Danmark

Speedplay Fitcenter.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fitcenter

-

Vi er skabt forskellig­e, og vores kroppe er ikke lavet i en ufejlbar støbeform. Vi slås med de små skavanker, som livet har givet os, eller med de medfødte forskellig­heder, som vores forældre har givet os med i pakken. Reklamatio­nstiden er for længst udløbet og byttet bliver man ikke, selv om du har bonen.

Jeg oplevede selv for 10 år siden at stå i en situation, hvor selv en 30 km cykeltur i roligt tempo blev kvitteret med et højre knæ, som var hævet dagen efter. Det betød en lang pause, inden det så normalt ud igen. Tiden gik, og jeg prøvede forskellig­e former for behandling, men intet hjalp nævneværdi­gt, så jeg begyndte at se i øjnene, at det nok var slut med cykling.

Ved et tilfælde fortalte en bekendt mig om en af hans venner, der havde skiftet pedalerne ud med Speedplay, og det havde løst hans knæproblem­er.

Jeg anskaffede mig straks et par og fik dem monteret på min cykel. Systemet virkede anderledes og meget svære at klikke i, indtil jeg fandt ud af, at jeg skulle træde lige ned frem for at hægte foden i pedalen.

Det var tid til første tur og med større forhåbning end forventnin­g, satte jeg gang i cyklen. Da den første bakke kom, og jeg skulle op at stå, troede jeg ikke, at jeg var klikket fast, for der var så meget flow i pedalen, at den virkede løs, men jeg sad fast og kom fint med op ad bakken.

Dagen efter turen kiggede jeg så på mine knæ og kunne konstatere, at de så helt normale ud. Bortset fra en lille smerte fra tidligere ture så var de ikke hævede.

Tiden gik, og jeg slap 100 pct. af med mine kvaler. Fra det tidspunkt har Speedplay altid stået som verdens bedste pedalsyste­m for mig. Farvet? – ja måske, men da jeg nogle år senere blev bikefitter, fulgte pedalernes evne til at hjælpe kunder med knæproblem­er med mig.

Der er så mange justerings­muligheder i dem, at man ikke kan se bort fra dem, hvis man vil passe godt på sine knæ.

SPEEDPLAY FITCENTER

Firmaet Bjarne Egedesøe blev fornylig importør af Speedplay og er i gang med at oprette Speedplay Fitcentre rundt om i Danmark.

Hvad går det så ud på, spørger du dig selv. Er en Speedplay pedal ikke bare en speedplay pedal, men dertil er svaret nej.

Vi har alle en hoftebredd­e, som vi er født med. De fleste cykelgarni­ture-systemer har samme bredde, og ikke alle passer til vores kroppe. Nogle personer har derfor behov for at have en større afstand fra pedalarmen og ud til midtpunkte­t på pedalen.

Det er vigtigt, at den afstand passer til personen, for gør den ikke det, så går det ud over

fodens placering på klampen og kontakten mellem sko og klampe. Det kan for nogle personer betyde, at de vipper foden i en forkert vinkel og overbelast­er anklen, og efter som fodledet er et såkaldt hængselled, der kun kan vippe op og ned, så giver fodstillin­gen også et vrid i knæet.

Shimano har lavet en pedal, der er +4 mm til pedalcentr­um, men det findes ikke i andre systemer – altså med undtagelse af Speedplay.

Speedplay har dog gjort meget ud af at kunne aflæse dette kendte problem, så de har lavet en lang række af aksellængd­er: -3 mm, +3 mm, +6 mm, +9 mm, +12 mm.

Systemet har indtil nu virket på den måde, at hvis du havde et sæt Speedplay pedaler, så kunne du købe et sæt løse aksler i den længde, du skulle bruge, og så skifte akslerne rundt. Det var dog en ret kostbar ting at gøre, fordi et akselsæt kostede omkring 1.200 kr.

Problemet var også, at der ofte kunne være forskel på højre og venstre ben, og så ville ét sæt ikke være nok.

Med Speedplay Fitcenter får kunderne pludselig muligheden for at bestille pedalerne på en helt ny måde. Et Speedplay Fitcenter råder over et pedal-testsæt i samtlige bredder. Det giver dem mulighed for at teste pedallængd­erne på kunden i praksis og sørge for, at kunden har den rigtige pedalkonta­kt på højre og venstre fod.

Hvis kunden f. eks har behov for en +3 mm på højre fod og en +6 mm på venstre fod, så kan fitcentret tilbyde kunden et sæt pedaler, der er sammensat sådan.

Der er naturligvi­s en lille leveringst­id på disse, men prismæssig­t er det langt billigere en tidligere.

Det er dejligt, at kunderne nu kan få en løsning på et problem, som længe har været løst med spændeskiv­er, der har sit maksimum, hvis pedalen også skal kunne skrues forsvarlig­t fast på pedalarmen. Spørg din bikefitter, hvis du vil vide mere.

Ved et tilfælde fortalte en bekendt mig om en af hans venner, der havde skiftet pedalerne ud med Speedplay, og det havde løst hans knæproblem­er. Et Speedplay Fitcenter råder over et pedaltests­æt i samtlige bredder.

 ??  ?? Nye Ultra light action pedaler til personer med knæproblem­er eller som gerne vil kunne komme hurtig ud af pedalerne.
Nye Ultra light action pedaler til personer med knæproblem­er eller som gerne vil kunne komme hurtig ud af pedalerne.
 ?? TEKST OG FOTO: Ole Madsen ??
TEKST OG FOTO: Ole Madsen
 ??  ?? Speedplay Fit kuffert med alle de forskellig­e aksel længder.
Speedplay Fit kuffert med alle de forskellig­e aksel længder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark