Cykel-Motion Danmark

Klubtur til Alsace kan noget specielt..

Er Harzen kørt fladt og er tilslutnin­gen dalende? Eller er du bare træt af grantræer? Så f lyt klubturen til Alsace, spændende område med mange muligheder uanset niveau og sublime vine. Og i til gift vil d et forandre din klub og glæde din ægtefælle.

- TEKST: Per Lindblad Johansen

Jeg sidder her i vinmarken med et glas crémant, glæder mig over boblerne og sender tankerne på langfart. I glæde over de gode oplevelser, vi lige haft her i bakkerne, erindrer jeg andre gode oplevelser, som f.eks den flaske Alsace Pinot Blanc jeg en meget sen nattetime delte med hustruen for 30 år siden, dengang reglerne ikke var så skrappe, og heldigvis for det, for ni måneder senere meldte den første fødte sin ankomst. Tankerne smutter også forbi den første vinsmagnin­g, hvor en flaske var pakket ind i stanniol, og værten forlangte, at vi kunne identifice­re vinens område blot på flaskens form! Da lærte jeg, at Alsace-flasker er slanke og høje, men vinen den aften var nu også sublim og ligger i nyere udgaver til stadighed i kælderen. Flere gange under cykleturen i markerne har jeg tænkt tilbage på dengang vi boede i Frankfurt og ofte tog en lørdags-smuttur til Alsace; “i denne grøft har jeg også taget en middagslur”.

Det er dejligt at cykle, endnu bedre at cykle med gode venner i klubben og en god lang opkørsel er altid en fornøjelse, men Alsace er garanti for oplevelser på et endnu højere plan! Alsace kan noget, Harzen ikke kan, nemlig tiltrække din knapt så cykelentus­iastiske ægtefælle og måske forvandle ham/hende med sin magi.

Tilbage i 2010 havde vi arrangeret første store forårsklub­tur, og destinatio­nen var Mallorca. Cyklerne blev transporte­ret med en operatør derned, og vi andre havde købt en flybillet, men dagen før afgang lukkede Eyjafjalla­jökull luftrummet over Europa. Så var der ikke andet at gøre end at vente på, at cyklerne kom hjem igen. Strandet i hjemmet uden cykel, uha. Så da turen i 2011 blev arrangeret var kravet, at der ikke skulle involveres fly. Turen gik derfor med bus til Harzen og blev en kæmpe succes med bred opbakning i klubben. Syv år senere, da turen hvert år var gået til Harzen, var ruterne dog slidte og buffet’en på hotellet ligeså, så opbakninge­n var begrænset. Hovederne blev lagt i blød, hvor skulle vi så hen? Mallorca blev forkastet, fordi mange fandt øen lige så slidt som Harzen, og mange andre steder er cykeludlej­ningen af en karakter, der kræver, at man har sin egen cykel med, specielt når man kommer 40-50 mennesker. Alsace blev løsningen, fly var igen i orden og afstanden ikke større, end cyklerne kunne transporte­res i en lille lastbil af et par af klubbens pensionist­er, der gerne ville have turen betalt.

Alsace viste sig også at tiltrække cykelnørde­rnes ægtefæller. Alsace er flot, byerne smukke og vinen god. Flere siger som en forsikring: “Jeg skal ikke cykle”, men alligevel er der en cykel med, for en lille tur kan alle danskere jo

cykle. Vi havde derfor lagt ruter, så de skrappe drenge m/k fik højdemetre nok, men også lette turen i vinmarkern­e, så der var “ufarlige” ture til ægtefæller­ne. Og alt blev nydt! Det er jo dejligt at cykle, og ret beset er niveauet ligegyldig­t, bare der er nogen på eget niveau at køre med. Vi har nu taget turen to år, og i år var næsten halvdelen medfølgend­e ægtefæller, og blandt disse var antallet af racercykle­r øget betragteli­gt i forhold til 2018. Hjemme i hverdagen er resultatet for klubben, at vi har fået et ekstra kvindehold, som nyder en kort tur op over Nordsjælla­nd om lørdagen, når vi andre ligger med lungerne ude på vejen i rulleskift­et. Det er en fornøjelse, når man kan dele sin hobby. Og aftenerne i Alsace er en fornøjelse, det er kort sagt hyggeligt, når alle er godt tilpas, og snakken beriges af andet end de nye dæk eller gearet.

Ballon’erne, bjergene i Vogeserne bag Alsace, var de første bjerge i Tour de France og er ofte kørt siden, således også i 2019. Så Alsace er ikke bare uskyldige vinmarker. Ruten vi havde fået lagt op over Grand og Petit Ballon var 2.600 hm på 97 km, svarende til cirka en halv Marmotte, og nok til de fleste en tidlig forårsdag. Sidst i maj ligger der stadig sne på toppene! Men turen op til Haute Könichsbur­g er nu også rimelig, først gode 35 km i vinmarkern­e og så 500 hm over de næste 13 km. Tager man en af de andre veje op, får man højdemeter­ne på bare 8 km, og så kan man jo overveje formens tilstand. Opturen krones af den smukkeste udsigt over vinmarkern­e og Rhinlandet og stærke overvejels­er om ikke, man burde komme igen, så man kan få set den smukt restaurere­de middelalde­rborg indvendig også?

Oppe i en af dalene dumpede vi sidste år helt tilfældigt ind på en Michelin-restaurant, der ikke havde noget imod, at vi sad i cykletøjet og nød maden, så i år blev der reserveret frokostbor­d til lørdagen. Det er nu en særlig oplevelse at fylde en fin restaurant med to langborde med folk i cykletøj. Ruterne til restaurant­en

var pakkede, så der var ture fra 50 km med 200 hm til 95 km med 2000 hm, så der var ture for alle, og alle kunne mødes til frokost.

Sidste dag, af de tre i Alsace, skulle nogle lige op og snuse til opkørslen til Grand Ballon og andre bare den flade tur ind til Colmar til en kop kaffe, de var trætte. Men en god kop kaffe liver op, og hjemturen blev en længere tur gennem vinmarkern­e fra nord til syd. Vinbjergen­e her nedenfor Vogeserne er krappe men korte. Gode til en bakkespurt for nogen og ikke længere, end andre kan trække de 500 metre. På alle kirketårne kan man nyde storkerede­rne, og ude på fladlandet kunne vi tælle 70 storke på en nyhøstet mark. Men de snyder også lidt i Alsace. Hvis man klipper spidsen på svingfjere­ne i de første tre leveår, bliver storkene standfugle.

Af andre fine oplevelser om aftenen kan nævnes en vinsmagnin­g på en nærliggend­e vingård; en aften med aspargesor­gie og på slutaftene­n festmåltid med taler og gaver til dem, der havde opført sig mest.. hmm.. alternativ­t. Jo, turen går tilbage til Alsace en 4-5 år endnu, inden vi skal have fundet et nyt sted, som også kan tillokke ægtefæller og ikke er længere væk, end vi kan lokke nogen til at køre lastbilen med cykler.

Men indtil videre står klubturen altså på Alsace, og her sent søndag aften, efter at lastbilen er kørt med cyklerne, sidder jeg i vinmarken med et glas Crémant og kan tilføje endnu flere gode og nutidige oplevelser til min Alsace-samling: De, der overgik sig selv på en ny og stort set aldrig prøvet racercykel. Sneen på Grand Ballon og den stille men lange opkørsel inde i skoven. Forberedel­serne til årets Tour de France, der allerede pågår i landsbyern­e. 70 storke på en mark. Hyggelige samtaler over god mad. Og så glæder jeg mig til at få den kasse vin hjem, jeg fik smuglet ind i bagagerumm­et hos et par af deltagerne, som havde taget bilen herned frem for flyveren.

 ??  ?? Cremant i vinmarken. Foto: Per Lindblad Johansen
Cremant i vinmarken. Foto: Per Lindblad Johansen
 ??  ??
 ??  ?? 2 Riquewihr. Foto: Per Lindblad Johansen.
2 Riquewihr. Foto: Per Lindblad Johansen.
 ??  ?? 4 Sne på Petite Ballon 2018. Foto: Allan Riis.
4 Sne på Petite Ballon 2018. Foto: Allan Riis.
 ??  ?? 1 Til vinsmagnin­g. Foto: Per Lindblad Johansen.
1 Til vinsmagnin­g. Foto: Per Lindblad Johansen.
 ??  ?? 3 Det nye ægtefælleh­old. Foto: Per Lindblad Johansen.
3 Det nye ægtefælleh­old. Foto: Per Lindblad Johansen.
 ??  ?? Opsamling på vinbjergen­e. Foto: Per Lindblad Johansen.
Opsamling på vinbjergen­e. Foto: Per Lindblad Johansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark