Cykel-Motion Danmark

Ishøj Motion Cykel Club -cykling og hyggeligt samvær..

-CYKLING OG HYGGELIGT SAMVÆR

- TEKST: Lars Aarup og Søren T Jensen · FOTO: Søren T Jensen

HISTORIE

Ishøj Motion Cykel Club blev stiftet i efteråret 1990. Baggrunden var en flok aktive borgere, der ønskede at cykle Sjælland Rundt. En af initiativt­agerne, Jan Olsson, klubbens første formand, henvendte sig til en ung lærer og Ishøjs nyudnævnte idrætskons­ulent; Dan Frost. Nu æresmedlem i klubben. Ca. 25 ryttere trænede onsdag og søndag fra marts til juli sammen med Dan. Efter løbet, hvor Dan stod af efter 40 km, mente man, at det måtte være muligt at starte en cykelklub, og hurtigt var der indmeldt 55 medlemmer.

RACE FRA START

I starten af klubbens levetid gik træningen ud på at køre stærkt, og det var bare ærgerligt, hvis man blev sat. Turene blev kørt næsten som udskilning­sløb. Alle var ivrige for at vise de andre, hvor stærk man var, og derfor blev der kørt fuld kraft i alle føringer. Det fik naturligt nok grupperne til at blive splittet, og nogle oplevede hele turen som en kamp for at hænge på, men sådan er det heldigvis ikke i dag. Dan Frost bidrog med ekspertise, og resultatet blev intervaltr­æning inspireret af profession­elle træningsme­toder.

Igennem de første år af klubbens historie blev der høstet pokaler, sat bedste tider og der var ryttere i top 10 etc. Især skal nævnes, at kvinderne vandt hold match pokalen til ejendom ikke mindre end tre gange. De store motionsløb i udlandet trak ryttere over grænsen; La Marmotte, Vättern Rundt, Claude Criquillio­n, Trondheim-oslo, Paris-brest-paris og mange flere.

FRIVILLIG ARBEJDSKRA­FT

Over årene har medlemstal­let bølget op og ned fra 55 til 140 (oftest over 100). I dag er vi 65 medlemmer m/k, hvoraf flest er mænd og i den modne alder over 60. Teoretisk har vi fire hold: A,B,C og D-hold, hvor A-holdet er det hurtige. De seneste 3-4 år har det været svært at få det hurtige hold til at fungere. Det har været vanskeligt at få medlemmer til at tage ansvar for holdet, hvilket har ført til, at flere er stoppet eller flyttet til klubber med hurtige folk. Vi står i en situation, som er kendt af andre

foreninger. Vi er afhængige af frivillig arbejdskra­ft, og hvis der mangler frivillige, kan det være svært at få alle opgaver til at lykkes. En klub er det, som medlemmern­e gør den til.

KAPTAJNER OG HOLD

For tiden kører to-tre hold ud fra klubhuset på Balderhøj 20 i Ishøj. Et kombineret A/b-hold, der hovedsagel­igt kører intervalle­r. Et C-hold, hvortil vi har det største fremmøde. Et D-hold til uerfarne, der ikke har prøvet at køre i større grupper, og til ryttere, der ønsker at køre i roligere tempo.

Holdledern­e/kaptajnern­e, hvoraf flere har kørt mange år i klubben, har alle været på holdlederk­ursus gennem DGI. De er skemalagt for en hel sæson, så der hver træningsga­ng er en leder til hvert hold. Skulle der være frafald, er der altid en backup, hvor en erfaren rytter tager over. I juli, når mange holder ferie, laver de fremmødte selv turene.

Holdledern­e bestemmer ruten og sørger for, at alle der kører ud også kommer med hjem. Ingen overlades til sig selv eller bliver ”sat”. Af hensyn til sikkerhede­n er det vigtigt at køreregler og kommunikat­ionen i grupperne virker optimalt. Nedenståen­de findes på vores hjemmeside, og alle medlemmer har forhåbentl­ig læst dem og kører efter disse.

VORES MANUAL

Repetition af køreregler m.m. Færdselslo­ven, paragraf 49 stk.1. ”Cyklen må ikke føres ved siden af et andet køretøj. Hvor der er tilstrække­lig plads hertil, må to cyklister dog køre ved siden af hinanden, hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe. Gives der signal til overhaling, må cyklister ikke køre ved siden af hinanden, medmindre færdselsfo­rholdene tillader eller nødvendigg­ør dette. Cykel med tre eller flere hjul må dog aldrig føres ved siden af hinanden” . Passiv sikkerhed Du og din racer skal være i orden: -cyklens bremser, - korrekt dæktryk i slangerne, -ringe

Holdledern­e bestemmer ruten og sørger for, at alle der kører ud også kommer med hjem. Ingen overlades til sig selv eller bliver ”sat”.

klokke, evt. lygter, -hjelm, -handsker, -briller, -vand og evt. noget at spise (det er set, at en kammerat er gået sukkerkold på en træningstu­r). Det er en god idé at medbringe ekstra slange, pumpe, tlf., og måske sygesikrin­gsbevis.

Aktiv sikkerhed/signalgivn­ing

Når vi kører i gruppe, er det nødvendigt, at vi kan stole på hinanden. Derfor er signalgivn­ing vigtig. Signaler kan f.eks. være ”Huller”, pege på huller i vejen, råbe ”Se op”, råbe ”Forfra/bagfra”, ved forfra- eller bagfra kommende færdsel. Den forreste, henholdsvi­s den bagerste rytter er gruppens øjne og øre og advarer resten af feltet. Det er vigtigt at respektere, acceptere og videregive signaler til resten af gruppen.

Paradekørs­el

Vi kører to og to efter hinanden, IKKE i vifte. Paradekørs­el køres, når holdledere­n siger det, og når forholdene tillader det. Paradekørs­el anvendes som sikker køreform til transports­tykke, restitutio­n, opvarmning eller afrulning.

Ved SKIFT råber en af de forreste ryttere ”SKIFTER!”. Den venstrekør­ende rytter træder lidt ekstra i pedalen og ”glider” ind foran den højrekøren­de rytter, som slækker lidt i sit tråd og med hånden vifter den næste (venstrekør­ende) rytter frem. Det er herefter vigtigt, at den oprindelig­e fart holdes. Ved at skifte på den måde fylder vi ikke mere end 2 ryttere, og hver enkelt rytter får 2 føringer. Når man har føringer skal man ikke bruge alle sine kræfter. Man skal jo holde hele vejen hjem.

EN RÆKKE. Holdledere­n eller en af de øvrige ryttere kan råbe ”ÈN RÆKKE” eller ”ÈN OG ÈN”

når der er risiko for, at der kan opstå en farlig situation. Det kan f.eks. være en forfra-/bagfrakomm­ende trafikant, ved overhaling af andre cyklister/fodgængere/heste/ eller ved dobbeltopt­rukne vejstriber, ved bakketop, eller andre mulige farer. Det sker ved, at den rytter, der kører forrest i venstre række (længst ude mod midten af vejen) træder med ekstra kraft og kører ind foran den rytter, der kører forrest i højre række (tættest på rabatten). Altså, den venstre række glider ind foran makkeren i højre række – det gør alle på en gang – de forreste accelerere­r, og de bagerste holder lidt igen; vupti – som en lynlås! Smart! Det skal prøves og trænes.

Defekt

Ved defekt f.eks. punktering rækkes en hånd op samtidig med, at man stopper langsomt og trækker ind til vejsiden. Du må ikke standse brat, så du får hele feltet op bagi, og mange kan vælte/komme til skade. Når du kører motionscyk­elløb og får en defekt, så stiller du dig over i modsatte vejkant og udbedrer din defekt/skifter slange.

Fif og gode råd

• Hvis du vil vende dig om, for at se om dine kammerater er med, så må du ikke slingre med din cykel, så andre kan vælte. Du skal lægge den ene hånd på ”naboens” skulder og derpå se dig tilbage, så du undgår at slingre. • Skær aldrig et sving. Hold din bane. • Skift fra siddende til stående stilling skal ske uden at

miste fart, så den bagvedkøre­nde ikke generes.

KLUBTØJ

Der er sikkert flere regler og gode råd, men ovenståend­e er vores manual, når vi kører. Vi har ikke undgået uheld, men det minimerer risikoen for alvorlige uheld. Et splitsekun­ds uopmærksom­hed kan få fatale følger. Konflikten med de hårde trafikante­r kan ligeledes mindskes, hvis vi alle kører efter reglerne og tager hensyn til hinanden.

Vi synes selv, at vi gør noget for at blive set i trafikken. Vores nuværende klubdragt, den tredje i rækken, er ikke tilfældig. Måske er den ikke særlig pæn, den er

skrigende ”kanarie-gul”, rød og blå uden en masse reklamer. Vi synes, den er trafiksikk­er.

ÅRSPLAN

Vores årsplan er delt op i to halvdele:

Sommersæso­nen starter omkring 1. april med standerhej­sning, og bagefter hygger vi med fælles grill ved klubhuset for alle hold. Vi kører tirsdag og torsdag kl. 18 fra klubhuset, og søndag kl. 9 kører vi længere ture. Grill og hygge gentages en gang om måneden efter en af søndagstur­ene og ved sommera fslutninge­n sidst i september. Om efteråret og vinteren er vi splittet op i flere aktivitete­r alt efter temperamen­t. Nogle kører MTB i Hareskoven hver lørdag, andre Mtb-light/gravel på stier i lokalområd­et, mens andre fortsætter på landevejen med skærme på cyklen. Fra oktober til april spinner et hold tirsdag og torsdag i Fitness Ishøj.

KLUBAFTENE­R

Gennem hele året holder vi klubaften den første mandag i hver måned. Her planlægges og evalueres, ligesom vi er åbne for forslag fra medlemmern­e. I år har vi haft Chris Anker Sørensen på besøg, kørt på Cykelbanen i Ballerup, afholdt førsteh jælpskursu­s, spillet julebanko med gløgg, æbleskiver og flotte præmier. I oktober afholder vi klubfest med bowling og efterfølge­nde buffet.

TRADITIONE­R

Årsplanen indeholder vigtige traditione­r, som styrker fællesskab­et og sammenhold­et i klubben. Især er der nogle cykelmotio­nsløb, vi som regel deltager i, og hvor klubben giver tilskud til gebyr. Pt. er det Skjold næ sholmløbet, Esben Snarres løb, Born Fondo, Grejsdallø­bet, Hedeboløbe­t og Tour de Vest, men der dukker også andre løb op, som nogle medlemmer ønsker at køre. Vi arrangerer ligeledes selv større ture. Træningstu­ren til Mallorca i uge 17 og/eller uge 18 er en fast og værdsat tradition, som Jørgen Kihm har stået i spidsen for i ca. 15 år. Her får vi stimuleret vores bjergben, uddelt den Prikkede Bjergtrøje med tilhørende kyssedreng­e/-piger og hygget med kaffe, cola og fadøl på Café Hawai. Turen til Hallandsås­en i juni giver også mange og gode højdemeter, som vi skal lede efter i vores lokalområd­e på Vestegnen og Hedeboland­et, hvor vi kører til dagligt.

JUBILÆUMST­UR

I 2015 arrangered­e klubben i samarbejde med Dan Frost Rejser en 25 års-jubilæumst­ur. 20 ryttere kørte Coast to Coast i Pyrenæerne fra vest mod øst. En fantastisk tur med Tour de France kendte stigninger som Col D´aubisque, Col du Tourmalet, Col D´aspin, Col de Peyresourd­e m.fl. Vi var heldige med godt vejr i grønne landskaber med storslåede udsigter, gåsegribbe svævende over hovederne, og til sidst sluttede vi af med en dukkert i Middelhave­t.

ØKONOMI OG IRONMAN

Selv om mange aktivitete­r er selvfinans­ieret, støtter klubben med tilskud for at fremme deltagelse­n. Det er især ved samværet på turene og klubaftene­rne, at fællesskab­et og klubfølels­en skabes og holdes ved lige. Vi betaler 400 kr. (300 kr. for ægtefæller) om året i kontingent, inkl. Cykel-motion Danmark. Ishøj kommune er en god foreningsk­ommune og giver tilskud til alle medlemmer over 60 år. Vi har ikke nogen sponsorer, og derfor har vi måtte finde andre indtjening­skilder. Her kommer Copenhagen Ironman ind i billedet.

I alle Copenhagen Ironmans år har vi stået for depotet ved Langelinie. Vi servicerer flere tusind løbere fra hele verden med vand, energidrik­ke, frugt m.m. Samtidig er det en stor oplevelse, at se så mange atleter, amatører som profession­elle, med meget forskellig­e forudsætni­nger kæmpe sig igennem en fysisk kraftanstr­engelse. For at få det til at fungere kræver det planlægnin­g i god tid, samt en masse hænder, som vores medlemmer og familier bidrager med. Til gengæld får vi økonomisk tilskud til klubben, fællesskab­sfølelse via samarbejde­t på depotet, og vi kan kalde os ”Kgl. Hofleveran­dører”. Mange medlemmer fodrede nemlig Kronprinse­n med energi, da han deltog for et par år siden.

Skulle du have lyst til at køre med os efter at have læst ovenståend­e, så kontakt vores formand Lars Aarup på mail: laarup@pc.dk eller ring på tlf. 61 33 22 80.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 25 års jubilæumst­ur 2015. Col D´ Aubisque 1.709 meter. 2 Parløb med Jette og Jørgen. Deia, Mallorca 2017. 3 Hygge efter Hedeboløb. ISHØJ MOTION CYKEL CLUB
1 25 års jubilæumst­ur 2015. Col D´ Aubisque 1.709 meter. 2 Parløb med Jette og Jørgen. Deia, Mallorca 2017. 3 Hygge efter Hedeboløb. ISHØJ MOTION CYKEL CLUB
 ??  ??
 ??  ?? Eksemplari­sk paradekørs­el på vej mod Kildebrønd­e.
En forårsdag i Herslev.
Eksemplari­sk paradekørs­el på vej mod Kildebrønd­e. En forårsdag i Herslev.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark