Det Vilde Vesten Junior

Banditten Jesse James

Var han en amerikansk Robin Hood? Eller bare en simpel røver?

-

Jesse James blev en myte i levende live. Han blev født i Missouri i 1847 og havde to søskende. Hans mor Zerelda var katolik, og hans far, Robert, var en velhavende landmand og prædikant, der ejede slaver. Da Jesse var tre år, døde hans far.

Slagmark

Moderen giftede sig to gange, og Jesse fik fire halvsøsken­de. Da borgerkrig­en brød ud i 1861, var området, hvor familien boede, en slagmark for forskellig­e grupper af civile, som hurtigt blev uddannet til soldater.

Ramt af skud

Bushwhacke­rne kæmpede for de sydlige stater og gik ind for slaveri, mens jayhawkern­e kæmpede for de nordlige stater og modsatte slaveri. Begge sider lavede forfærdeli­ge ting. I 1863 havde Jesses bror, Frank, sluttet sig til bushwhacke­rne. Som en hævn angreb en gruppe jayhawker familiebed­riften. Jesse var kun 15 år. Frank kom hjem i sommeren 1864, og da han rejste igen, fulgte lillebror Jesse med ham. Snart red brødrene sammen med den berømt leder af bushwhacke­rne, William “Bloody Bill” Anderson. Jesse blev ramt i kamp, men klarede sig, og banden red videre.

Fulde - og i aktion

I september 1864 drak Bloody Bills og hans mænd sig fulde i whisky før en aktion. De kaprede et tog med soldater i Centralia, Missouri. De tvang de 23 soldater på toget til at klæde sig af - og så skød dem alle. En jayhawker-gruppe jagede dem som hævn. Men Bloody Bills bande lå i baghold og besejrede mere end hundrede mænd. Den amerikansk­e borgerkrig sluttede i 1865, men Jesse havde svært ved at tilpasse sig freden. Banden fortsatte ad den kriminelle vej.

”Jesse blev ramt i kamp, men han klarede sig og banden red videre.”

OVERFALDET

På GÅRDEN

Jesses families gård blev angrebet. Jesse var 15 år og så sin stedfar blive overfaldet. Sidst på året sluttede Jesse sig til sin brors gruppe.

Maj 1863

” Bandittern­e, der overlevede, blev såret, og flugten var vanskelig. 100 mand jagede dem.”

Jesse James bliver berømt

I 1869 røvede Jesse og hans bande en bank i Missouri. Jesse dræbte en kasserer, som troede, han havde dræbt Bloody Bill. Mordet og brødrenes dramatiske flugt gjorde Jesse berømt. Og det nød han.

Uskyldig...?

Han skrev læerbreve i aviserne, hvor han hævdede, at han var uskyldig. Brødrene James slog sig sammen med brødrene Younger, fire tidligere bushwhacke­re. I seks år gik strejfede banden omkring og røvede banker, tog og hestevogne. Mange uskyldige mennesker blev dræbt, men bandemedle­mmerne blev også anset for at være gentlemen.

De efterlod for eksempel et stjålet lommeur til ejeren, da de fik at vide, at han var fra sydstatern­e. De sagde, at nordstater­ne havde gjort dem til kriminelle. Den 7. september 1876 røvede banden en bank i Minnesota. To af dem døde, og udbyttet var kun et par småmønter.

Vild flugt

Bandittern­e, der overlevede, blev såret, og flugten var vanskelig. Hundrede mænd jagede dem! Banden delte sig op. Frank og Jesse flygtede til en bondegård. Her levede de et stille liv i tre år, men det blev for kedeligt. I 1879 dannede Jesse en ny bande og blev bandit igen. Der var udlovet en stor dusør, hvis man kunne finde Jesse. Et af de nye

NORTHFIELD - RØVERIET

Banden slog til mod en bank, fordi den troede, at banken havde forbindels­er til politikere, som de ikke brød sig om. Ved røveriet blev to af otte bandemedle­mmer dræbt. De andre blev såret og flygtede i en kugleregn.

7, september 1876

” I 1879 dannede Jesse James en ny bande og blev bandit igen.”

bandemedle­mmer kunne ikke modstå fristelsen. Efter morgenmad den 3. april 1882 lagde Jesse James sin revolver fra sig. Det udnyttede Robert Ford til at dræbe ham. Ford blev dømt for mord, men undgik straf, fordi Jesse James var en eftersøgt kriminel. Sådan var loven dengang.

Var han en Robin Hood?

Mange husker Jesse James som en Robin Hood, en almindelig mand, der kæmpede mod magthavern­e. Jesse James tog fra de rige, men han gav ikke til de fattige. Jesse var trofast over for sin familie og venner, men han var også tyv og morder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark