Det Vilde Vesten Junior

Pelsjægere i de vilde bjerge

Pelsjægere i Nordamerik­as vildmark udryddede næsten bæverne.

-

Idag er mink og ræve nok de mest eftertragt­ede pelsdyr. Men i begyndelse­n af 1800’erne var det bæveren, der havde den mest værdifulde pels. Af den blev der lavet fine hatte af folk i Europa. Pelsen blev også brugt til hovedbeklæ­dning i hæren og marinen.

Bæverens pels

Bæverens pels består af lange vandafvise­nde hår yderst og et meget blødere lag med kortere hår nedenunder. Den er vandtæt og holder formen. Bævere går ikke i hi - i stedet får de en tykkere pels om vinteren. Jo koldere klimaet er, desto tykkere bliver bæverens pels. Den tykkeste og mest kostbare pels kom fra bjergene i Canada og det nordvestli­ge USA.

Inden europæerne kom til Canada fandtes der næsten 10 millioner vilde bævere.

Betalte med whisky

Mange britiske og amerikansk­e pelsjægerf­irmaer tillod indianerne at fange bæverne for dem. Virksomhed­erne havde netværk af små butikker, hvor lokale jægere kunne købe våben, tøj, heste og whisky for pelsen. Indianerne blev betalt med whisky og anden alkohol , fordi de var meget lettere at narre, når de var fulde. Senere blev det forbudt at sælge spiritus til indianerne, men forbuddet virkede ikke overalt. Længst mod nord, midt i vildmarken, blæste man på forbuddet - for at få pelsen billigt.

Da silken begyndte at komme fra Kina blev pelsen mindre eftertragt­et.

Et hårdt job

I 1822 ansatte general William Ashley i Missouri mere end 150 mænd og startede et pelsfirma. Disse mænd blev oplært i at fange bævere.

De levede under svære forhold, og mange døde i en ung alder. Kontrol og tømning af bæverfælde­r betød, at pelsjægern­e skulle vade eller svømme i iskoldt vand midt om vinteren. De skulle hele tiden være på farten og leve af, hvad naturen kunne tilbyde. De sov under åben himmel i vildmarken. Mange blev dræbt af bjørne. Endnu flere frøs ihjel og fik en iskold død.

Bæverpelse­n var mere værdifuld, for den var smidigere og sad bedre på kroppen.

Silke i stedet for pels

I 1830’erne begyndte antallet af bævere at falde dramatisk. Derfor steg priserne på pelsen, og pelsjægern­e begyndte at jage endnu hårdere.

I 1840’erne begyndte silken at erstatte bæverskind som det hotteste materiale. Dette skyldtes tildels, at bæverne blev sjældne, men også at silken fra Kina blev populær i Europa.

Pelsjægern­es nye job

I 1834 søgte pelsjægern­e til områder længere væk fra bjergene for at fortsætte jagten. Nogle blev imidlertid vejvisere for bosætterne, der rejste vestpå.

Fordi pelsjægern­e kendte de forskellig­e terræner godt, kunne den anvise de bedste steder til bosætterne. De veje, som pelsjægern­e opdagede, bærer stadig deres navne.

”Indinanere­s pelse blev brugt som betaling for whisky.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark