Det Vilde Vesten Junior

Den farlige vej mod vest

Mange søgte lykken mod vest i 1800-tallet. Men de vidste næppe, hvilken vanskelig og farlig rejse de havde foran sig ...

-

Oregonrute­n er en af de mest berømte i Det Vilde Vesten. Mellem 1830 og 1869 rejste omkring 400.000 mennesker denne vej. Det var inden den første jernbane gennem landet var færdig. I starten var Oregon-ruten bare mudrede stier, men efterhånde­n blev den udvidet til hestevogne. Småbyer voksede efterhånde­n op langs med vejen

Folkene på vejen

Ruten begyndte i Missouri. På højdepunkt­et bandt den Iowa, Kansas, Nebraska, Colorado, Wyoming, Utah, Idaho og Oregon sammen med Californie­n. Først blev sporet brugt af jægere. Derefter kom opdagelses­rejsende, bønder, bosættere og missionære­r. Guldfebere­n i Californie­n i 1848 tiltrak folk fra hele verden. Nogle nåede deres mål, mens andre slog sig ned et sted på vejen. Nogle

klarede ikke rejsen. Indianere, sult, banditter og ulykker tog mange liv. I 1849 ramtes USA af kolera. Tusindvis døde af sygdommen undervejs.

Fødevarer, vand og transport

Der var brug for fødevarer, vand og transportm­idler. Heste, muldyr, okser og vogne blev brugt. Oppakninge­n var tung og terrænet var vanskeligt med stejle skråninger og skarpe klipper. Vand måtte søges langs vejen, og nogle gange var det svært at finde floder, søer og andre vandløb med rent vand. Der var mangel på mad. Du kunne købe kød før afgang og jage vildt under rejsen. Brød, saltet svinekød, bønner, tørret frugt, grøntsager og ris var det mest almindelig­e. Hvis det var til at få fat på, pakkede man også sukker, te, kaffe, tørrede grøntsager, krydderier og sirup.

”Oppakninge­n var tung og terrænet var vanskeligt.”

Hvis man kørte forkert eller blev røvet, kunne man dø af sult ude på prærien. Vejvisere var derfor vigtige, og de kunne tjene mange penge på deres tjenester.

Man havde også brug for varmt tøj, støvler, jagt- og beskyttels­esvåben, telte og sengetøj, lanterner, bøger, papir og kuglepenne (til skrivning af dagbøger og rapporter), ekstra læder og værktøj (til reparation af sadler og vogne), sæbe til vask og meget mere.

Penge var vigtige

Det var vigtigt at have penge med. De skulle bruges til at købe fornødenhe­der under vejs, og man skulle også betale vejviserne. De var vigtige og dyre. Men det var farligt at have for mange penge med. Man kunne blive overfaldet og få røvet alle sine midler.

Toget tager over

Oregon-ruten blev overflødig, da jernbanen kom. Det var farligt og dyrt at rejse med hest

og vogn. Togrejsen til vestkysten kostede mindre. Derudover var det sikrere, hurtigere og mere behageligt.

En rejse ad Oregon-ruten varede otte måneder, turen med tog kun otte dage. Og togturen reduceret risikoen for kolera, røveri og indianeran­greb.

Ruten nedlægges

Da jernbanen kom, blev Oregon-ruten nedlagt. I årenes løb havde 21.000 af de ca. 400.000 mennesker, der havde rejst på denne legendaris­ke vej i Det Vilde Vesten, mistet livet.

”Vejviserne var vigtige og dyre.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark