Det Vilde Vesten Junior

Jagten på Billy the Kid

JAGT EN PÅ

-

IDet er omkring 150 år siden, Billy the Kid var lovløs i Det Vilde Vesten. Mød ham – og sheriffen som fik ram på ham til sidst.

Det Vilde Vesten i 1800-tallet var det de stærkeste, der bestemte. Folk var grusomme og der var ikke plads til svæklinge. Historien om sherif Garret, der i lang tid jagede Billy the Kid, er blevet en legende. Både Billy og Pat Garrett var udholdende og brutale.

Helte og skurke

I film ser vi altid, at cowboyer og indianere, sheriffer, banditter, bosættere, mexicanere og andre kæmper hinanden. Delt op i helte og skurke.

I virkelighe­den var det anderledes. Både LSKT ? banditter og de lovlydige FA borgere var brutale og uden hæmninger. Lad os nu rejse til

Lincoln County, New Mexico. Det er i slutningen af 1880, og Pat Garrett er lige blevet udnævnt til sherif.

Han var en imponerend­e mand, over 190 centimeter høj og en dygtig skytte. Han og en detektiv, Azariah Wild, skulle opspore en stor sum falske penge.

Lokkedue

Garrett hyrede en mand ved navn Barney Mason. Han skulle være lokkedue for to mænd, der mistænktes for at sprede de falske pengesedle­r: Ranchejere­n Dan Dedrick og W.H. West, der havde afsløret sine planer i et brev, Mason havde fået opsnuset.

Snedig plan

Planen var, at de ville bruge falske penge til at købe kvæg i Mexico.

EN LEGENDARIS­K BANDIT

Billy the Kid var kun 21 år, da sheriffen fik ram på ham – men hans korte liv var fyldt med spænding.

1859–81

For ikke at blive afsløret, skulle de ansætte en assistent. Sheriffens lokkedue, Mason, skulle spille hjælperen. Mason kom til White Oaks Ranch for at udføre planen.

På flugt

På Dedricks ranch mødte Mason tre mænd på flugt fra lovens lange arm: Dave Rudabaugh, Billy Wilson og Billy the Kid. De tre røvere levede af at stjæle kvæg, og Billy the Kid var allerede berygtet som bandit.

Mistanke

På denne tid kunne lovens håndhæver sidde ved samme lejrbål som en bandit den ene dag og kæmpe mod ham den næste. Billy søgte at få Mason til at fortælle, hvad han lavede det pågældende sted, for han var bange for, at Mason måske ville fortælle sheriffen, hvor han opholdt sig. Mason hævdede, at han var kommet for at hente nogle heste, men Billy the Kid troede det ikke. Billy the Kid mistænkte alle.

Jagten kan starte

Mason opholdt sig på ranchen i et par dage, men så vendte han tilbage til Roswell for at fortælle sheriffen, hvor Billy the Kid var. Jagten kunne starte.

Men Billy the Kid var en dygtig bandit, og han ville ikke give op med det samme. Billy sneg sig væk fra ranchen. Sheriffen have brug for hjælp til at få fat i ham.

Et nyt gemmested

Sheriffen og omkring 10 mænd fulgte i bandittens spor til et mistænkeli­g sted - en grotte i Los Portales. Det var en hård tur ad vanskelige stier gennem ørkenen. Fra skjulested­et flygtede Billy the Kids ledsager, Tom Foliard, i en regn af kugler.men i grotten var der ingen Billy the Kid. Garrett var skuffet, men ville ikke give op.

Baghold

Sheriffen sendte en betroet spion ud for at finde Billy the Kid. Spionen kom tilbage med de nyheder, at Billy befandt sig i Fort Sumner, og at han ledte efter sheriffen og Mason. Sherif Garret og hans mænd tog afsted for at søge efter Billy. De gemte sig i et gammelt hospital og ventede på, at skurkene skulle komme forbi. Billy the Kid kom hurtigere, end de havde forventet. Bandittern­e Foliard og Pickett red først og blev mødt af skud. Foliard blev ramt, men Garrett fik ikke ram på Pickett. Billy the Kid og de andre banditter vendte om og flygtede så hurtigt, som de kunne til deres gemmested.

Jagten fortsætter

Sheriffens mænd besluttede at fortsætte jagen. Der var nu fem mænd, de skulle uskadeligg­øre. Garrett havde hørt fra en beboer i området, at bandittern­e gemte sig i et hus uden for Stinking Springs, et øde område hvor ildelugten­de gasser boblede op. De tog af sted, og de red om natten. Oplysninge­rne var korrekte: Hestene blev bundet udenfor gemmestede­t. Ingen af bandittern­e havde bemærket, at sheriffen og hans mænd nærmede sig. Billy the Kid var trængt op i en krog. Mændene ventede i mørket.

Skyderi ved daggry

Ved daggry kom en mand ud gennem husets eneste dør. Han var lige så høj som Billy the Kid og bar den samme slags hat. Garrett vidste, at Billy the Kid var farlig, så han skød uden at stille spørgsmål.

Det var ikke Billy, men Charley Bowdre. Han snublede såret ind i huset igen. Men Billy the Kid skubbede ham ud og sagde: “De dræbte dig Charley, men du kan stadig få hævn. Dræb nogle af dem.“Bowdre vaklede ud, men faldt om, før han nåede at sætte fingeren på aftrækkere­n.

Sheriffen tager ordet

Nu var Billy the Kid fanget. Den eneste vej ud var blokeret.

Sheriffen råbte: “Hvordan er situatione­n derinde, Kid?”

“Ret god,” lød svaret. “Men vi har ikke har noget brænde, så vi kan ikke lave morgenmad.”

De “Kom ud og hent det. Vær lidt selskabeli­g.“

“Det er ikke muligt, Pat. Jeg har for meget at gøre. Har ikke tid til at løbe rundt”.

” Garrett vidste, at Billy the Kid var farlig, så han skød uden at stille spørgsmål.”

Lokkemad

Garrett fik en ide. Bandittern­e var sultne, så han sendte bud efter mad fra en ranch i nærheden. Den rare duft af stegt kød spredte sig. Den tiltrak bandittern­e.

Rudabaugh vinkede med et beskidt lommetørkl­æde for at vise, at de gav op. Fire sultne mænd trådte ud af huset for at få noget at spise. Maden kostede dem friheden, og de blev arresteret.

Billy the Kid stikker af

Billy the Kid blev stillet for retten i Mesilla. Han blev dømt for mordet på Sheriff William Brady. Men han formåede at flygte ved at stjæle et våben fra en vagt.

Garrett tilbragte hele sommeren med at jage Billy. I begyndelse­n af juli fik han et spor: Billy the Kid arbejdede som cowboy hos ranchejer Peter Maxwel.

Skudt af sheriffen

Lige efter midnat den 15. juli gik Billy the Kid ind i Peter Maxwells hus for at få noget aftensmad. Sheriffen befandt sig i soveværels­et på jagt efter Billy. Så kom manden, han havde jaget så længe, pludseligt ind gennem døren ... Billy the Kid fandt aldrig ud af, hvem der dræbte ham.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark