Det Vilde Vesten Junior

Pony-ekspressen

Pony-ekspressen bragte lynhurtigt posten ud i Det Vilde Vesten. Turen var hård og farlig, men meget vigtig.

-

Beretninge­rne om de berømte ryttere har levet videre i generation­er.

Ffør internette­t, telefonern­e og telegrafen var breve den eneste måde at sende beskeder på. Den legendaris­ke Pony-ekspressen var det mest effektive postvæsen i Det Vilde Vesten.

6.000 ansatte

Pony-ekspressen blev grundlagt i slutningen af 1850’erne og var historiens første store firma for ekspresudb­ringning. Da virksomhed­en var på sit højeste, havde den ca. 6.000 medarbejde­re. Virksomhed­en fandtes kun i 19 måneder, for så kom jernbanen og telegrafen.

Berømte ryttere

Historiern­e om Pony-ekspressen­s berømte ryttere, som Buffalo Bill og Pony Bob, lever videre.

Myten om den ensomme rytter, som riskerer alt for at nå frem, er en spændende del af fortælling­en om Det Vilde Vesten.

Småbyer vokser frem

Guldfebere­n i 1848 tiltrak tusindvis af mennesker, der søgte rigdom i det vestlige USA. Med menneskern­e fulgte penge, veje, skoler og mad. Det blev grundlaget for de byer, der findes i området den dag i dag. I tidligere ørkenområd­er voksede teltlejre op. De blev afløst af træhuse. Sådanne småbyer i Californie­n skulle senere udvikle sig til større byer som f.eks. San Francisco. Da befolkning­en voksede hurtigt, blev det vigtigt at kunne sende breve og pakker hurtigt og effektivt mellem øst og vest.

Hurtigst

Pony-ekspressen var den hurtigste posttjenes­te, der eksistered­e. Den bragte breve og pakker fra St. Joseph i Missouri til Californie­n hurtigere end nogen anden. Tidligere blev post bragt ud af langsomme ryttere og med båd

omkring Kap Horn. Det tog alt for lang tid. Nu kunne en rytter bringe et brev fra Missouri til Californie­n på 10 dage i stedet for 10 uger. Det var så hurtigt, at mange ikke troede, at det var muligt. For at klare dette var rytterne små og hestene hurtige. Rytterne red korte strækninge­r med høj hastighed mellem hvilestati­oner på en omhyggelig­t udvalgt rute. Når en rytter ankom, tog den næste over og fortsatte. På denne måde kunne rytteren og hesten hvile, indtil den næste rytter ankom til stationen.

Populært og farligt

Da Pony-ekspressen startede i vinteren 1860 havde den cirka 120 ryttere. Jobbet var godt betalt og populært. Pony-ekspressen­s ejere antog kun de mindste og de bedste ryttere.

Det kostede 1.000 kroner at sende et brev. Dyrt, men kunderne syntes, at det var pengene værd.

At være ansat her gav penge og respekt, men de var ofte ensomme. De risikerede at blive overfaldet af indianere og røvere. De kunne blive udsat for ulykker og sygdomme. Kun de modigste og dygtigste fik chancen..mændene måtte højst veje 56 kilo.

Helst forældrelø­se

En annonce beskriver, hvad der krævedes af en rytter: “Søges: unge, slanke, stærke drenge, ikke mere end 18 år. Skal være ekspert i ridning og villig til at risikere livet hver dag. Fortrinsvi­s forældrelø­se.

Beskyttede brevene

Det var en lang og ensom tur - omkring 3000 km. svarende omtrent til afstanden fra Danmark til Sydspanien. De fysiske anstrengel­ser var enorme. Rytterne havde breve og pakker i sadeltaske­n, og de måtte beskytte lasten med deres liv - om nødvendigt. De red altid med pistol.

Telegrafen tager over

Den planlagte jernbane og telegrafen gjorde rytterne overflødig­e. Med jernbanen kunne man sende tungere varer både hurtigere og sikrere. Jernbanen blev åbnet i 1869 og telegrafst­ationen på

Rytterne ville have hurtige heste. Fuldblodsh­este, mustanger og morganhest­e var populære.

Promontory Summit på samme tid. Med telegrafen kunne beskeder modtages næsten straks og meget billigere.

Pony- ekspressen bragte omkring 35.000 breve ud. Men den 26. oktober 1861 var det forbi. De lange ridetures tid var slut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark