Det Vilde Vesten Junior

Showmanden Buffalo Bill

Buffalo Bill underholdt Det Vilde Vesten og andre dele af verden med sit berømte show.

-

Det Vilde Vesten er også underholdn­ing. En af verdens første film var en western - Det Store Togrøveri - fra 1903. Men længe før denne film, lavede Buffalo Bill underholdn­ing om sine eventyr i Det Vilde Vesten.

Mod slaveri

William Frederick Cody blev født i Iowa den 26. februar 1846. Hans far, Isaac, var bonde og moren, Mary, var lærer. I 1854 flyttede familien vest på for at søge lykken.

Den amerikansk­e borgerkrig truede, og slavespørg­smålet delte samfundet. Isak tog afstand fra slaveriet og blev angrebet af en vred menneskemæ­ngde. Han blev såret og døde kort efter. Bill var kun 11 år, da han måtte begynde at arbejde. Familien havde brug for pengene. Bill startede som bud og red med breve til forskellig­e mennesker.

Pony-ekspressen

Hans rigtige eventyr begyndte, da han blev en rytter for Pony-ekspressen. Da var han kun 14 år gammel, men mange vidste allerede, hvem han var.

Ridningen for Pony-ekspressen var hård. Det var påkrævet, at man var villig til at risikere livet hver dag. Bill hævdede, at han havde rekorden med en tur på 520 kilometer og 21 forskellig­e heste undervejs.

Alt, han sagde, var dog sandsynlig­vis ikke sandt...

EN

UNG HELT

Buffalo Bill sagde, at hans karriere begyndte, da han blev spejder for hæren i en alder af 11 år. “Fra da af var jeg en helt,” pralede han.

Maj 1857– juli 1858

Buffalo Bill gifter sig

Bill giftede sig med Louisa i 1866. Men familieliv­et passede ham ikke. Han rejste mod vest igen. Her var han vejviser og jæger, og det var nu, han fik sit kælenavn, fordi han skød tusindvis af bøffel. Det siges, at Buffalo Bill skød over 4.000 bøffel på bare 18 måneder.

Praleri Buffalo Bill sagde, at han havde dræbt høvding Tall Bull og skalperet høvding Yellow Hand. Det pralede han af længe.

En mand, der hjalp Buffalo Bill til at sprede historiern­e, var forfattere­n Ned Buntline. Han skrev spændende historier om Det Vilde Vesten, som folk i østlige USA elskede at læse.

Helte-status

Takket være Buntlines bøger blev Buffalo Bill berømt over hele USA. Flere begyndte at skrive om Bill - han var helt i 557 bøger. De indeholdt så mange dramatiske eventyr, at Bill umuligt kunne have været involveret i alle. For eksempel var Bill ikke

”...han var helt i 557 bøger.”

DEN FØRSTE SHOW

Buffalo Bill døde som 70årig. Han blev begravet i Colorado med udsigt over de store sletter.

10. januar 1917

med i kampen ved Little Bighorn, men hans fans kunne alligevel læse om hans mod.

Starten

I 1882 gennemført­e Buffalo Bill sit første show - på den amerikansk­e nationalda­g den 4. juli. Der var rodeo-konkurrenc­er, opvsing med heste og skuespil. Det blev grundlaget for showet, der skulle gøre Bill berømt over hele verden: Buffalo Bills Wild West.

Tjente ingen penge

Buffalo Bill var imidlertid ingen dygtig forretning­smand. Den verdensber­ømte entertaine­r fik store økonomiske vanskeligh­eder på trods af showets succes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark