Det Vilde Vesten Junior

Butch Cassidy og den vilde bande

Hans eventyr og hans vilde bande er velkendt. Er Butch Cassidy Det Vilde Vestens mest berømte figur?

-

Siger man Butch Cassidy tænker mange voksne med det samme på Sundance Kid og filmen fra 1969. Den fortæller ikke sandheden, men Butch Cassidys liv var fuldt af spænding, eventyr og mysterier.

Opvækst

Butch Cassidy hed faktisk Robert Leroy Parker. Han blev født 13. april 1866 i Utah. Hans forældre var mormoner. Faderen Maximillia­n kom til området som bosætter i 1856.

Robert voksede op på familiens ranch, men Mormonerne­s liv var ikke noget for ham. I begyndelse­n af teenageåre­ne forlod han hjemmet og blev en del af den kriminelle verden.

Nyt navn

Mike Cassidy var tyv og cowboy. Han skulle snart oplære den unge Robert, som efter sigende ændrede efternavn til Cassidy for at hylde sin ven Mike. Måske ændrede han også sit efternavn for at beskytte familien - for han var ikke en drøm af en søn for sine religiøse forældre.

Cowboy

Butch flyttede rundt mellem forskellig­e rancher og arbejdede som cowboy. Han blev ven med Matt Warner og røvede sin første bank. Cassidy, Warner og begge brødrene Mccarty gemte sig i Robber’s Roost i det sydøstlige Utah. De stejle klipper gjorde området populært som gemmested for banditter.

Ranchejer

Derefter flyttede Butch til Wyoming og købte en ranch. Måske var det planen at leve et roligt og lovligt liv, men kun få år senere blev han idømt til to års fængsel for hestetyver­i. Han blev løsladt i 1896.

HOLDT SINE LØFTER

Butch var kendt som en ærlig bandit. Dagen før han skulle i fængsel, havde bedt om en sidste nat i frihed. Han lovede at vende tilbage. Og det gjorde han.

1894

Danner en bande

Da han kom ud af fængslet, startede han forfra. Han dannede en bande med en samling banditter. Ud over Butch og hans bedste ven, William Ellsworth “Elzy” Lay, bestod banden af: Harvey “Kid Curry” Logan, Ben Kilpatrick, Harry Tracy, Will “News” Carver, Laura Bullion og George “Flat Nose” Curry. Andre medlemmer kom og gik, herunder Harry Alonzo Longabaugh (Sundance Kid), som Cassidy hvervede kort efter, at han var kommet ud af fængslet.

BEDSTE VENNER?

På film og i bøger beskrives Butch og Sundance Kid som bedste venner. Det var de ikke, men de var i samme bande.

1896

Venlige røvere

Banden blev en af de bedste i Det Vilde Vesten til at røve tog og banker. Almindelig­e mennesker fulgte med fornøjelse deres eventyr. Nogle heppede næsten på dem. Måske var det fordi de ofte delte udbyttet med de fattige på stedet. Butch var en slags leder for banden og adskilte sig fra andre kriminelle. Han var for eksempel stolt af aldrig at have dræbt nogen. Hvis han blev jaget, ville han hellere skyde hesten end rytteren.

Togrøverie­t

FOTO AF DE FEM

Pinkertons detektivbu­reau blev bandens største fjende. Det brugte billeder for at genkende og fange medlemmern­e. På billedet ses Butch, Sundance, Logan, Carver og Ben Kilpatrick.

December 1900

”Den som fik ram på banden ville få en stor dusør.”

Den 2. juni 1899 røvede banden et tog på en meget raffineret måde. De formåede at få et stort udbytte - trods ildkamp. Guldet, de stjal, var betaling til nogle soldater. Derfor blev røveriet klassifice­ret som en terrorhand­ling, og nu blev Butch og hans banden for alvor jaget.

Efterlyst

Den, som fik ram på banden, ville få en stor dusør, men det skræmte ikke banden. Den fortsatte. Snart havde den agenter fra det kendte Pinkertons detektivbu­reau efter sig.

Flygter til Argentina

I årene 1900 og 1901 stoppede flere bandemedle­mmer. Det blev for meget for

Det er ikke sikkert, at Butch deltog røveriet i 1899. Da han blev løsladt i 1896, havde han lovet aldrig at begå flere forbrydels­er i Wyoming, og han var kendt for at holde ord.

2, juni 1899

Butch. Han flygtede til Argentina med Sundance og hans kæreste Etta Place.

Freden forbi

Der købte de en gård og slog sig ned. Men efter et par år var freden forbi. Agent Frank Dimaio havde sporet Butch. En sherif, der var blevet ven med Butch i Argentina, advarede ham, og de tre flygtede til Chile i maj 1905.

Det sidste kup

Etta havde fået nok af Sydamerika, så Sundance fulgte hende til San Francisco. Butch og Sundance mødtes igen og så ud til at have planlagt et sidste røveri.

Den 3. november 1908 overfaldt to maskerede mænd en sendebud fra en sølvmine i Bolivia. Udbyttet var den løn, minearbejd­erne skulle have, og det var en masse penge. Røverne flygtede til et lille hotel i en nærliggend­e by. Her blev ejeren mistænkeli­g. Han advarede politiet og hotellet blev omringet. Da røverne skulle arresteret, begyndte de at skyde vildt, så politiet blev udenfor hotellet.

Den sidste kamp

Der lød et skrig og to skud fra værelset, hvor røverne opholdt sig. Så blev der stille. Næste morgen blev der fundet to døde mænd på værelse. I politiets rapport stod der, at den ene røver må have skudt den anden - og sig selv.

Ligene blev identifice­ret som Butch Cassidy og Sundance Kid, men der er vidner, der siger, at Butch flygtede og levede videre i USA ...

DET STORE TOGRØVERI

 ??  ?? Butch Cassidy var stolt over, at han aldrig havde behøvet at slå nogen ihjel, selv om han var bandit.
Butch Cassidy var stolt over, at han aldrig havde behøvet at slå nogen ihjel, selv om han var bandit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark