Det Vilde Vesten Junior

DET VILDE VESTENS SIDSTE DAGE

I 1890 meddelte USA, at grænsen var lukket. Det Vilde Vesten var ikke så vildt længere.

-

Idecember 1890 USA tog kontrol over grænsen, der var flyttet vest på, siden de første europæere kom til Nordamerik­a. Intet område skulle være lovløst.

Mindre frihed

I 300 år havde bosættere flyttet, som de ønskede, mod vest: fra Atlanterha­vskysten, over prærien og hele vejen til Stillehave­t. Nu blev grænsen lukket, og friheden blev mindre.

Danskere udvandrede også

USA ændrede sig meget i 1800-tallet, og især borgerkrig­en i 1861-1865 var vigtig. Under krigen flygtede mange fra kampene i øst og søgte mod vest.

Derudover flyttede mange fra Europa (herunder danskere) til Nordamerik­a. Der kom flere og flere mennesker til de østlige stater.

Mange søgte imidlertid mod vest for at få deres eget land. De fleste var unge familier, men mange mænd rejste også som guldgraver­e. Med den store indvandrin­g i det vestlige Nordamerik­a, tilslutted­e flere stater sig til den amerikansk­e union. USA voksede med Californie­n i 1850, Colorado i 1876 og Nevada i 1864.

Den vigtige jernbane

At rejse tværs over Nordamerik­a med hest og vogn var svært. Det var vigtigt at bygge en jernbane, der gik over floder, over prærien og gennem bjergrige egne. Den 10. maj 1869 blev jernbanen åbnet.

Gårde og landsbyer voksede op langs jernbanen, der transporte­rede gods, pasagerer og soldater hurtigere end nogensinde før.

På samme tid kunne man nu sende meddelelse­r via telegrafen. Afstandene var således blevet mindre.

Ikke brug for cowboyer

Efter borgerkrig­en begyndte 40.000 tidligere soldater at arbejde som cowboyer. De kunne drive besætninge­r på op til 10.000 dyr mellem græsgange og indhegning. Men da dyrene nu kunne transporte­res med tog, var cowboyer ikke længere nødvendige. Jernbanen gjorde cowboyerne arbejdsløs­e, men den var en katastrofe for det oprindelig­e folk - indianerne.

Dårlig jord

Indianerne var allerede blevet fortrængt af den hvide indvandrin­g. Indianere, som overlevede, blev tvunget til reservater. Jorden i reservater­ne ville ingen andre som regel have, fordi den var svær at dyrke. Hvis området viste sig værdifuldt på grund af guldfund, blev indianerne igen tvunget væk.

En supermagt fødes

Mange i USA ”drog vestpå” for at søge lykken. Prærien og vesten blev erobret. USA udviklede sig til en supermagt i 1900-tallet, måske fordi det lykkedes at forene så mange delstater i en union.

Mellem 1866 og 1888 drev comboyer over 40 millioner dyr fra græsområde­rne til jernbanen.

Da ståltråden blev opfundet i 1874, kunne ranchejern­e indhegne deres dyr.

Jorden i reservater­ne ville ingen andre som regel have.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark