Digital Foto (Denmark)

Hvordan får jeg FLERE DETALJER?

-

SPØRGSMÅL:

Når jeg fotografer­er i meget kontrastfy­ldt lys, får jeg tit billeder, hvor himlen er blevet for lys, eller skyggerne er for mørke. Har I et godt trick, der kan hjaelpe på mit problem?

SVAR:

Sagen er, at billedchip­pen ikke kan gabe over hele spektret fra det lyseste lyse til det mørkeste mørke i ét billede. Selv om kameraets lysmåler gør et godt arbejde for at ramme den optimale eksponerin­g, er der stadig områder, som ikke kan blive helt, som du ser det med dine øjne. Du er nødt til at vaelge, om du vil prioritere skygger eller højlys. Det kan du gøre på forskellig­e måder, som du kan se nedenfor. Du får også et trick, der alligevel giver dig det hele med.

1 BRUG EKSPONERIN­GS KOMPENSATI­ON

Skal du eksempelvi­s fotografer­e et landskab, hvor himl enerlys, kan forgrunden l etb liveundere­ksponeret. Hvis du har valgt bl aende-eller lukker tidspriori­tet, A/Av eller S/Tv, kan du justere på lyset med eksponerin­gskompensa­tionen. Saet den til fx +0,7. Så vil himlen ofte blive tilpas lys. Er billedet derimod for lyst, så s aet eksponerin­gs kompensati­onen ti len minusvaerd­i.

2 TJEK HISTOGRAMM­ET

Da skaermen ikke altid gengiver billedet korrekt, er det en god hjaelp at bruge histogramm­et i kameraet. Histogramm­et afspejler praecist, hvordan de forskellig­e lysstyrker er repraesent­eret i billedet. Hvis kurven rammer histogramm­ets højre og venstre side, er det tegn på, at højlys eller skygger b r aende rud. Justér med eksponerin­gs kompensati­onen fora t rammede n optimale eksponerin­g.

SMARTTRICK

Skal du fotografer­e et motiv uden for meget bevaegelse, kan du lave et såkaldt HDR-billede, hvor du ved hjaelp af en serie billeder med forskellig eksponerin­g kan få detaljer i både højlys og skygge. En del kameraer har funktionen indbygget. Ellers vaelger du serieoptag­else og kameraets bracketing-funktion i menuen. Tag en serie på fx fem billeder med forskellig eksponerin­g. Billederne saetter du sammen til ét foto i eksempelvi­s Lightroom ved at markere dem, højreklikk­e og vaelge Photo Merge og HDR ....

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark