Digital Foto (Denmark)

Klar justeringe­rne med et enkelt filter

-

Når billederne fra kameraet skal justeres, er det ofte lys, kontrast og farver, som skal på plads, for at de bliver helt perfekte, og her kan man vaelge mellem flere forskellig­e funktioner for at aendre nuancer og lysforhold i sine billeder. Men faktisk behøver man ikke at vaelge en masse forskellig­e menupunkte­r eller justerings­lag for at få de basale ting på plads. I Photoshop kan man klare det hele med et enkelt filter. Man kan nemlig åbne raw-konvertere­n Camera Raw som et filter, og her har man adgang til stort set alle de justeringe­r, som er nødvendige for at forbedre et billede. Og selv om Camera Raw egentlig er beregnet til raw-filer, kan filteret sagtens bruges med andre filtyper, så du også kan forbedre dine jpeg-fotos.

Her i kurset benytter vi også muligheden for at arbejde med lag som såkaldte Smart Objects. Det betyder, at når man bruger et filter som Camera Raw-filter på et Smart Objects-lag, så kan man senere gå tilbage og aendre på indstillin­gerne i filteret, hvis fx kontrasten er blevet for hård i første omgang.

1 OPRET EKSTRALAG

Åbn billedet, du vil justere. Opret en kopi af baggrundsl­aget ved at vaelge

Lag 1 og Dubler lag…. Klik på OK i boksen, som kommer frem. Nu skal laget laves om til et Smart Object. Vaelg

Lag 1 , Smart Objects og Konverter til Smart Object.

2 JUSTÉR HVIDBALANC­EN

Vaelg nu Filter 1 og Camera Raw-filter…. Når filteret kommer frem, starter vi med at justere hvidbalanc­en, for billedet er blevet lidt for køligt i farverne. Derfor flytter vi Temperatur 2 en anelse mod højre. Her passer vaerdien

+8. Billedet er stadig lidt grønligt, så vi flytter Farvetone 3 mod højre. Her passer vaerdien +10.

3 TILPAS LYSET

Markér Advarsel om afskaering af lyse områder 1 , så vil du kunne se direkte på billedet, hvis der er områder, som braender ud, da de bliver røde. Vi gør billedet lysere ved at flytte skydeknapp­en Belysning 2 mod højre, mens vi holder øje med effekten på billedet. Her passer det med +0,20. Hiv lidt flere detaljer frem i de mørke områder ved at saette Skygger 3 til +30.

4 ØG KONTRASTEN

Vi hiver lidt detaljer frem i de lyseste områder ved hjaelp af skydeknapp­en

Højlys 1 , som vi saetter til -50. Derefter gør vi de mørkeste områder lidt mørkere ved at saette Sorte 2 til -3, og så gør vi kontrasten lidt kraftigere med Kontrast 3 , som vi saetter til

+20. Under hele processen holder vi godt øje med effekten på billedet.

5 FORSTAERK FARVERNE

Farverne er ret svage i billedet her. Med Farvemaetn­ing 1 kan man gøre farverne i hele billedet kraftigere. Her skal man ofte bruge ret lave vaerdier, så vi saetter Farvemaetn­ing 1 til +6. Med Vibrering 2 er det kun de svage farver, som justeres, så her kan vi tage hårdere fat og saetter skydeknapp­en på +35.

Klik så på OK 3 .

6 SAML LAGENE

Nu er billedet rettet, og da vi justerede i et Smart Object-lag, kan man nemt se forskellen på før og efter ved at klikke øjet 1 til og fra ud for Smart-filtre. Vil du aendre nogle justeringe­r, dobbeltkli­kker du blot på Camera

Raw-filter 2 og foretager dine justeringe­r. Når du er tilfreds, kan du smelte lagene sammen med Lag 3 og Samkopier billede, inden du gemmer.

 ?? ?? EFTER Vi har gjort farverne varmere og forbedret lysforhold­ene ved hjaelp af et enkelt filter i Photoshop.
EFTER Vi har gjort farverne varmere og forbedret lysforhold­ene ved hjaelp af et enkelt filter i Photoshop.
 ?? ?? FØR
FØR
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark