Digital Foto (Denmark)

Hvordan får jeg FLOTTE SILHUETTER?

-

SPØRGSMÅL:

Jeg synes, silhuetbil­leder er flotte og grafiske. Desvaerre bliver jeg ofte skuffet, når jeg selv prøver, for ofte bliver motivet for oplyst. Hvad gør jeg?

SVAR:

Du er nødt til at tage kontrol over dit kamera, for automatikk­en vil som regel forsøge at give dig et jaevnt eksponeret billede. Heldigvis er det ikke så svaert, og netop her i vinterhalv­året, hvor solen står lavt, har du gode muligheder for at prøve teknikken af. Noget af det, der virker godt, er at sørge for, at motiverne, som skal fremstå som silhuetter, er let genkendeli­ge. Det kan vaere personer, traeer eller saerlige bygninger. Forsøg at placere solen lige bag eller omkring motivet, så vil motivet stå tydeligere frem. Herunder får du vores tips til kamerainds­tillinger, der hjaelper dig til de bedste silhuetbil­leder.

INDSTIL KAMERAET TIL AT OPTAGE I RAW. Det giver dig de bedste muligheder for at finjustere lys og skygge i fx Lightroom bagefter. Vaelg blaendepri­oriteret program, A eller Av.

SAET KAMERAETS LYSMÅLER TIL SPOTMÅLING. Den tager kun højde for et lille område midt i billedet. Når du nu måler lyset direkte i de lyse områder, vil motivet blive helt mørkt, mens den lyse baggrund er velekspone­ret.

VAELG GERNE EN LAV ISO-VAERDI PÅ 100 ELLER 200. Saet så hvidbalanc­en manuelt til Dagslys eller omkring 5500 kelvin, så er du sikker på at fange de varme farver.

VAELG EN BLAENDE PÅ F8.0 ELLER F11. Her tegner objektivet ofte skarpest, og dybdeskarp­heden er forholdsvi­s stor. Tryk udløserkna­ppen halvt ned, og laeg maerke til, hvilken lukkertid kameraet viser.

SLÅ OVER PÅ MANUELT PROGRAM. Indstil blaende og ISO til de vaerdier, du valgte før, og vaelg lukkertide­n, kameraet valgte. Tag billedet. Tjek det på skaermen, og justér lukkertide­n, hvis det skal vaere lysere eller mørkere. Skyd så igen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark