Digital Foto (Denmark)

SKAB RO I MOTIVET

-

Har man først sendt farverne i skammekrog­en, får man ofte et roligere motiv foraerende. Det gaelder saerligt, når der er mange farver i motivet, som så at sige stikker i flere forskellig­e retninger. Her kan sort-hvid vaere med til at give motivet ro, så øjnene ikke bliver sendt rundt i billedet fra én farve til den naeste. Det samme gør sig gaeldende i portraette­r med farverige baggrunde. Her vil øjet ofte søge vaek fra hovedmotiv­et og hen mod farvede områder i baggrunden, specielt hvis det drejer sig om kulørte lys eller lamper. Det sker, fordi vores øjne søger mod de lyseste områder af billedet først, og det går ud over billedets udtryk, som bliver mere rodet at se på. Her er sort-hvid ofte løsningen, for når de forstyrren­de farver tages ud, står det enkle motiv tydeligere frem.

Redigering­en får dig helt i mål

På samme måde kan farverne i et landskab forstyrre mere, end de gavner, og hvis du har store flader i dit billede, som er optaget af enten vand eller skyer, kan en konverteri­ng til sort-hvid gøre dit landskabsb­illede mere enkelt at afkode. I redigering­en kan du finpudse dine sort-hvid-billeder, så det roligste motiv står frem. En måde at gøre det på er ved at justere på de enkelte farver i billedet. Den funktion finder du fx i Lightroom i HSL-panelet, som aendrer navn til B & W, når du konvertere­r til sort-hvid. Du kan også bruge farveprofi­ler og filtre til at efterligne effekten fra de farvefiltr­e, man brugte før i tiden til at lave interessan­te sort-hvid-billeder. Det er billederne her på siden et godt eksempel på. Funktioner­ne findes ikke blot i Lightroom. ❚

 ?? ?? Her kan du se, hvor roligt motivet bliver, når først farverne forsvinder fra billedet. Laeg maerke til, hvordan varerne i bådene stjaeler opmaerksom­heden, når de er i farve.
Her kan du se, hvor roligt motivet bliver, når først farverne forsvinder fra billedet. Laeg maerke til, hvordan varerne i bådene stjaeler opmaerksom­heden, når de er i farve.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Billedets mange maettede farver sender beskuerens blik rundt i billedet fra munkenes rødorange kåber, til de hvide stråhatte, til lysene i den nederste båd osv.
Billedets mange maettede farver sender beskuerens blik rundt i billedet fra munkenes rødorange kåber, til de hvide stråhatte, til lysene i den nederste båd osv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark