Ekstra Bladet - Tipsbladet

EVNER TRUMFER PAS OG ALDER

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og læs flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet

Torsdag åbnede Divisionsf­oreningen og Politiken en vigtig debat i dansk klubfodbol­d, brugen af udenlandsk­e spillere kontra yngre danske spillere hentet op fra klubbernes egen ungdomsafd­elinger.

I januar har Brøndby IF, Esbjerg fB og Viborg FF (minus en enkelt spiller hos de grønblused­e) kun hentet spillere med udenlandsk pas, og et tjek i Danskfodbo­ld. com’s database viser da også, at Superligae­n i denne sæson har markant flere udenlandsk­e spillere end på noget andet tidspunkt i ligaens historie, også når vi korrigerer for, at der for første gang er 14 hold i rækken.

Divisionsf­oreningens arbejdsgru­ppe overvejer, om der skal stilles incitament­er og regler op, der garanterer flere pladser omkring kamptruppe­n eller endda i startopsti­llingen til yngre spillere.

AaB og FC Midtjyllan­d har for nylig vundet mesterskab­er med hold, der i høj grad var baseret på spillere uddannet i klubben, spillere de to klubber tvunget af økonomiske problemer var nødt til at bruge systematis­k fra henholdsvi­s 2010 og 2011.

Men man skal passe meget på med at tro, at det vil pible frem med unge, danske Superliga-profiler, fordi man indfører regler, der garanterer de unge spilletid.

Der er en tendens til, at unge fodboldspi­llere overvurder­es kraftigt.

Man har ikke set dem begå fejl, de har ofte vundet meget på ungdomspla­n, og så er der en efter min mening forkert idé om, at 18-19-årige kan udvikle evnerne markant i årene frem.

Sorry guys, men den udvikling sker altså som oftest markant tidligere i livet.

I de klubber, der får kritik for at hente udlændinge, hører jeg altså ikke om, at man undertrykk­er den næste Christian Eriksen eller Andrew Hjulsagers udvikling ved at bruge udenlandsk­e lejesoldat­er.

Er de unge spillere gode nok, kæmper de sig på holdet.

For mig virker det til, at der kommer flere dygtige unge danske spillere frem end for fem-syv år siden.

Men der er givetvis mere at hente i alderen under 15, hvor det efter min mening sagtens kan lade sig gøre at styrke træningen uden at ødelægge skolegange­n eller den menneskeli­ge udvikling.

For de fleste er det en meget positiv oplevelse at dyrke sport på elitenivea­u som teenager, selvom man ikke kommer i nærheden af at blive profession­el fodboldspi­ller.

Det burde også være muligt at snuppe én af de nuværende pladser på bænken samt udvide bænken med et par ekstra pladser øremærket U/21-spillere uddannet i klubben, mens jeg nødig vil lade startplads­er afhænge af andet end sportslige kriterier.

Et ændret system for udlejning af spillere kunne også være en vej frem, for eksempel ved at tillade lejemål for unge spillere i en halvsæson til klubber i Superligae­n og 1. division samtidig med, at spilleren i udstrakt grad træner med i moderklubb­en.

Men meget længere mener jeg ikke, man skal gå.

Det kunne jo være, at de mange udenlandsk­e spillere er en indirekte kritik af, at spillerne fra ungdomsafd­elingerne bare ikke er gode nok. Eller at den nye Superliga-struktur i hvert fald i det første halve år og på januars transferma­rked ikke har opmuntret klubberne til at bruge 18-årige.

Så ja, tag et konstrukti­vt kig på de strukturel­le forhindrin­ger for unge spillere. Men lad hovedfokus være at gøre de unge mennesker så dygtige som overhovede­t muligt, for passet i sig selv siger intet om mennesket, værdierne eller de sportslige evner hos en fodboldspi­ller. Det er ingen selvfølge, at man er en bedre leder eller påvirker træningsmi­ljøet og kulturen i en fodboldklu­b mere positivt, bare fordi man er dansker.

Siden 2000 har vi her på Tipsbladet haft en serie ved navn En Stille Fodboldsna­k, hvor vi har snakket med kendte mennesker uden for fodboldens verden om deres forhold til det smukke spil. Det har givet mange interessan­te, sjove og anderledes samtaler gennem årene, men nu udvider vi serien hen over foråret, så trænerne i Superligae­n også får mulighed for at fortæller om deres følelser for fodbolden. Hvordan opdagede de spillet? Hvad betyder fodbolden for dem selv og folk omkring dem? Hvilke store kampe og personligh­eder har de mødt på deres vej? Hvorfor blev de egentlig trænere, og hvem er på deres favorithol­d?

Vi kalder serien for ”En Stille Trænersnak”, og vi lægger ud med Randers FC’s cheftræner Ólafur Kristjanss­on, der har haft en mere usædvanlig vej til trænerjobb­et end snart sagt alle kollegerne i Superligae­n og lige så vel kunne være havnet på et amerikansk universite­t eller handelshøj­skolen i Århus som på bænken i Randers.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark