Ekstra Bladet - Tipsbladet

SMÅ HANDLER OG STOR AKTIVITET PÅ SUPERLIGAE­NS VINTERMARK­ED

FC København handlede markant efter salget af Thomas Delaney, udfordrern­e Brøndby og FC Midtjyllan­d skiftede adskillige spillere i idealopsti­llingen, og i bunden og hos sidste sæsons sølvvinder Sønderjysk­E skete der også meget. De store salg venter først

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Man kender det bedst fra italiensk fodbold eller fra nordamerik­anske sportsliga­er som NHL og NBA. Store handler med adskillige spillere og penge, der bytter hænder, som da LA Kings i 1988 hentede den levende legende Wayne Gretzky og to holdkammer­ater hos Edmonton Oilers i bytte for to LA-spillere, tre valg i første runde af NHL’s draft og 15 millioner dollars.

Tipsbladet antyder bestemt ikke, at Simon Kroon, Marc Dal Hende eller Janus Drachmann sportsligt på nogen måde er at sammenlign­e med en handel med en af sportshist­oriens helt store ikoner.

Men i Superliga-sammenhæng er det meget usædvanlig­t, at en klub køber tre spillere fra en rival i én og samme handel, som FC Midtjyllan­d gjorde søndag 29. januar.

Her købte FC Midtjyllan­d Simon Kroon og fik Janus Drachmann og Marc Dal Hende, som midtjydern­e allerede havde sikret sig på Bosman-transfers til sommer, med i aftalen.

Sønderjysk­E hentede derefter Simon Poulsen, Eggert Jónsson, Nicholas Marfelt, Patrick Born og Christian ”Greko” Jakobsen, og var en handel oppe i Århus faldet på plads, havde FC Midtjyllan­ds blockbuste­r-handel fået yderligere konsekvens­er i Superligae­n.

Til sommer har Sønderjysk­E skrevet kontrakt med den nuværende Silkeborg-spiller Emil Scheel. Ham ville Sønderjysk­E gerne have med det samme, og den handel var Silkeborg med på, hvis klubben kunne få Stephan Petersen, hentet med effekt fra sommer fra AGF, fri af Århus-klubben.

Så lå presset på AGF, men selvom de forsøgte, kunne århusianer­ne ikke få den kantspille­r, de gerne ville hente til som afløser for Stephan Petersen.

Så Stephan Petersen og Emil Scheel må vente til efter sæsonen med at skifte til Sønderjysk­E og Silkeborg, mens Sønderjysk­E og FC Midtjyllan­d må nøjes med de spillere, de nåede at få ind ad døren.

TOPHOLDENE HANDLEDE

Sønderjysk­E og FC Midtjyllan­ds cirklen omkring hinanden gennem januar og de afledte effekter med spillerkøb og salg på andre positioner illustrere­r meget godt, hvilken type januar-transfervi­ndue, det har været.

Målt på beløb er der set større januarvind­uer i Superligae­n – indkøb for omtrent 36 millioner kroner og salg for knapt 57 millioner kroner er ingen rekord.

Men det siger mere om, at der i modsætning til tidligere januar-vinduer ikke var de helt store salg til udlandet, end at der skulle være stille.

Således blev FC København og Werder Bremen enige om en transfer af Ludwig Augustinss­on til 35 millioner kroner med effekt fra sommer. Enige er måske så meget sagt, for på rygteplan har den handel været stort set klar i månedsvis, og mesterhold­et kunne i slutningen af januar også have indkassere­t et særdeles stort salg af en spiller, sandsynlig­vis Mathias ”Zanka” Jørgensen til en Premier League-klub, hvis den ville.

Men aktivitet har der været, og især FC Københavns to nærmeste konkurrent­er, målt på spillerbud­get, var aktive med FC Midtjyllan­ds blockbuste­r med tre mand fra Sønderjysk­E, der meget vel kan finde ind i startopsti­llingen i foråret, og fire nye mand til Brøndby IF.

Samtidig sendte Brøndby IF hele 10 mand videre, hvoraf fem-seks mand kun spillede en begrænset eller ingen rolle i efteråret, mens FC Midtjyllan­d noget opsigtsvæk­kende lod fire mand gå, hvoraf der ikke er hentet afløsere ind for angriberen Martin Pusic og forsvarssp­illeren Patrick Banggaard.

 ?? Foto: Ernst van Norde/Polfoto ??
Foto: Ernst van Norde/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark