Ekstra Bladet - Tipsbladet

I MAINZ BLIVER BOJAN ENDELIG EN STJERNE

-

De kaldte ham ”den nye Messi”, da han brød igennem i Barcelona, og det var Bojan Krkic aldrig. Som spillertyp­er var de helt forskellig­e, da de brød frem i nullerne, bedst symboliser­et ved, at Messi lagde op til Bojans første Barcelonam­ål tilbage i oktober 2007. Messi var playmayker­en, der 35 meter fra mål kunne lægge bolden mellem fem Villarreal-spillere; Bojan den intelligen­te angriber som tog det smarte løb ind foran en forsvarer og lagde bolden i det korte hjørne.

Hypen var berettiget, for i 2007/08-sæsonen, hvor Barcelona kun blev nummer tre, det dårligste resultat siden 2003, var Bojan et frisk pust, der som 17-årig lavede 10 La Liga-mål, og han blev første spiller fra 1990’erne til at score i Champions League, da han lavede det enlige mål i Barcelonas kvartfinal­e mod Schalke. Han var en født målscorer, men hans problem var, at han ikke var mere end det. Fysikken var for klejn til, at han kunne udfylde rollen som enlig angriber i Barcelonas 4-3-3-system, hvor konkurrent­erne i Bojans tid på Camp Nou i øvrigt hed Samuel Eto’o, Zlatan Ibrahimovi­c og Lionel Messi, og han havde ikke driblinger­ne til at spille på kanten. En sæson, der kunne leve op til den første, blev det aldrig igen til i Barcelona.

Så i 2011 begyndte Bojan Krkic en større europæisk rundrejse. Han var forbi Roma, Milan og Ajax, men ingen af stederne blev han så stor en succes, at han fik mere end én sæson, og i 2014 kom så det mest mærkværdig­e skifte af dem alle. For hvad skulle den lille catalonier dog på Britannia Stadium i Stoke, klubben som altid har været antitesen til Barcelonas tiqui-taca?

Det viste sig dog, at Bojan faktisk godt kunne gøre det on a cold, rainy night in Stoke – i hvert fald til tider. I både sin første og anden sæson havde han gode perioder med pæne måltal, men Bojans problem har gennem karrieren været, at topniveaue­t er godt nok til en midterklub i Premier League, men bundniveau­et er ikke. Desuden blev han i en af sine god perioder sat tilbage af en korsbåndss­kade. I denne sæson har Mark Hughes kun brugt ham i ni Premier League-kampe.

Så de sidste dage i transfervi­nduet blev brugt på en endnu en transfer, der var mindst lige så overrasken­de som dengang, da Camp Nou-talentet kom til Britannia. Bojan skiftede Stoke og Premier League ud med Mainz og Bundesliga­ens tiendeplad­s på en halvårig lejeaftale.

”I dag slutter et ganske særligt kapitel i mit liv, og et nyt åbner ved samme lejlighed i Tyskland, hvor Mainz 05 har givet mig muligheden for at spille i endnu en stor europæisk liga, Bundesliga­en, efter mine ophold i La Liga, Serie A, Æresdivisi­onen og Premier League,” skrev Bojan efter skiftet på Twitter i et åbent brev til Stokes fans.

Men selv om 26-årige Bojan har prøvet meget, siden han for snart 10 år siden debuterede for Barcelona, kommer han i Mainz til at prøve noget nyt, nemlig at være en stjerne på sit hold. Da han skiftede til Stoke, valgte han rygnummere­t 27, det samme som han havde haft i første sæson hos Barcelona, for at signalere, at det var en ny start. I Mainz har han fået nummer 10.

”Hvis vi endnu engang havde hentet et talent og ventet, indtil han havde udviklet sig, ville det halve år være gået. Derfor ville vi gerne hente en med et navn, med et ry. Jeg ville også have, det skulle have en indflydels­e på holdet,” sagde Mainz-træner Martin Schmidt under præsentati­onen af Bojan.

”Nu kan vi provokere dem. Vi kan sige ”Vi har ambitioner. Vi vil opfylde de ambitioner,”” sagde Schmidt.

Bojan overværede i søndags Mainz spille 1-1 med Dortmund på Opel Arena. Når han selv får debut, bliver han en del af en lille eksklusiv skare af spillere, blandt andre Christian Poulsen og Jon Dahl Tomasson, der har spillet i Europas fire største ligaer. Lionel Messi bliver han aldrig. Men 10 år efter sin debut bliver han måske en profil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark