Ekstra Bladet - Tipsbladet

BERAHINOS ANDEN NYE CHANCE

Den helt store historie, når West Bromwich tager imod Stoke lørdag vil ikke være, at de to klubber er lige i tabellen eller, at Tony Pulis’ står overfor klubben, som han stadig associeres med, selvom det nu er tre-et-halvt år siden, at han forlod Stoke. D

- TEKST: CHRISTIAN NORDENSKJO­LD @ChrNordens­kjold

Januarvind­uet er lukket, og det betyder, at der er en masse spillere rundt omkring i Premier League, der har fundet nye steder at udfolde sig som fodboldspi­llere. Engang imellem bliver det en langstrakt affære for en fodboldspi­ller at komme videre med karrieren. Det kan sagtens tage en hel sommer, som det gjorde med Paul Pogbas skifte fra Juventus til Manchester United og i enkelte tilfælde skal en spiller bruge flere transfervi­nduer for at få gennemtrum­ftet et skifte. Sådan har det været for Saido Berahino, der endelig forlod West Bromwich den 20. januar til fordel for Stoke, der med en øjeblikkel­ig niendeplad­s er én placering lavere i tabellen end West Bromwich, før de to klubber mødes på The Hawthorns lørdag eftermidda­g.

Han har kostet ’The Potters’ lige over 100 millioner kroner, hvilket umiddelbar­t kunne virke som et kup for en 23-årig angriber med engelsk pas, der har vist sig i stand til at score i Premier League, men prisen anslås til at være den samme pris, som Stoke skulle kompensere West Bromwich med til sommer, som det er reglen, når spillere under 24 år skifter klub ved kontraktud­løb i Premier League. Derudover har Stoke fået en spiller, som ikke har spillet fodbold siden september før debuten onsdag aften, og Saido Berahino skal i den grad bevise, at han igen kan blive den angriber, der scorede 14 mål i Premier League i 2014/15-sæsonen.

FLYGTEDE FRA BURUNDI

Selvom Saido Berahino ikke spillede meget fodbold i sine sidste måneder i West Bromwich, vil han dog næppe vælge den periode som den sværeste i hele sit nu 23-årige liv, hvis man spurgte ham selv. For angriberen tilbragte de første år af sit liv langt væk fra England og Premier League i Bujumbara i Burundi, der er en af verdens fem fattigste nationer.

”Det, vi brugte som bold, var plastikpos­er, der blev holdt sammen af snørrebånd,” forklarede angriberen i et interview med Daily Telegraph i oktober 2013.

Burundi var præget af borgerkrig og opgør mellem hutsierne og tutsierne. Det fik Saido og moderen Liliane til at forlade hjemlandet i 2003 og flygte til England, men de måtte flygte hver for sig. Moren var endt i Birmingham, men der gik et par uger, før hun blev forenet med sin 10-årige søn.

”De fandt min mor, men jeg måtte ikke se hende før efter nogle uger. Jeg blev DNAtestet, så de kunne se, om hun nu var min mor. En dag mødte jeg min mor på et kontor i London, hvor vi sagde hej til hinanden, men jeg måtte ikke blive hos hende, fordi vi stadig ventede på resultatet af den test. Jeg blev skør. Da resultater­ne så kom, fik jeg lov til at tage med hende til Birmingham og derfra startede mit liv.”

Berahino kunne kun tale fransk, men havde taget kærlighede­n til fodbolden med sig til Birmingham, og nu havde han muligheden for at spille med rigtige bolde i stedet for plastikpos­erne, som han var vant til før.

”Fodbolden hjalp mig med at tilpasse mig til England. Jeg spillede for skoleholde­t Aston Tower. Alle var flinke ved mig. De så mig som en, der ikke sagde så meget, men jeg kom godt ud af det med alle. Der var ingen, der vidste, hvad jeg havde været igennem, for jeg snakkede ikke om det.”

Men der gik ikke længe, før en af de store klubber i Englands næststørst­e by havde opfattet, at der var en ny ung angriber med fart og mål i støvlerne i området. West Bromwich slog til og hentede Berahino ind blot et år efter, at han var kommet til England. Her udviklede han sig godt gennem ungdomsåre­ne, og West Bromwich forfinede de evner, han havde udviklet først på gaden i Bujumbara og siden som fodboldspi­ller i en lille lokal klub.

”Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg lavede før. Jeg løb, scorede mål og alle fortalte mig, hvor god jeg var til at spille fodbold, men så kom jeg til West Bromwich, der fortalte mig, hvornår jeg skulle tage et givent løb, holde på bolden, og hvor mange berøringer jeg skulle have. Det blev en smule teknisk for mig. Det var først, da jeg var U15-spiller, at jeg forstod spillet ordentligt.”

Men han forstod dog alligevel spillet godt nok til, at han konstant var en del af de engelske ungdomslan­dshold fra U16 og frem. I 2011 overværede daværende West Bromwichma­nager Roy Hodgson en reservehol­dskamp, hvor Berahino var med, og den senere engelske landstræne­r kunne lide, hvad han så.

”Efter kampen sagde jeg til Dan Ashworth (daværende sportsdire­ktør), at jeg ville have George Thorne og Saido Berahino til at træne med førstehold­et,” fortalte Hodgson på en pressekonf­erence, mens han var engelsk landstræne­r.

Hodgson ville dog ikke selv give sit knap 18-årige stjernefrø chancen og sendte ham i stedet til Northampto­n i begyndelse­n af 2011/12, hvor han straks blev en profil i League Two med seks mål i 14 kampe, selvom hans hold kæmpede med i bunden.

”Det eneste problem var, at han gjorde det så godt, at Brentford kom og ville leje ham i League One. Jeg bønfaldte ham om at blive hos lille Northampto­n, men han tog til det vestlige London og gjorde det også godt der,” lød det fra Aidy Boothroyd, der stod i spidsen for Northampto­n, mens Berahino var i klubben.

Brentford lykkedes altså med at hive angriberen op i League One, hvor han også var en pæn succes i samme sæson med fire mål i syv kampe, men her viste han for første gang, hvorfor han senere er blevet stemplet som lidt af et problembar­n. En udskiftnin­g gjorde angriberen rasende, og han uddybede efterfølge­nde sin vrede på Twitter. Det ville Brentford-manager Uwe Rösler ikke acceptere, så han sendte angriberen hjem til Birmingham, hvor han tilbragte resten af sæsonen.

I sommeren 2012 blev Steve Clarke ansat, og han gav sin unge angriber debut som indskifter i Liga Cuppen mod Yeovil, inden han sendte Berahino på lån til Peterborou­gh i Championsh­ip, hvor det blev til to mål i ti kampe i løbet af efteråret, inden en skade afbrød opholdet kort før nytår.

SCOREDE MOD FAVORITHOL­DET

Romelu Lukaku var netop taget til Everton på en ny lejeaftale, mens Peter Odemwingie var blevet uvenner med folk i klubben, da Saido Berahino gjorde sig klar til sæsonstart i West Bromwich før 2013/14-sæsonen. Det blev hans chance.

”I begyndelse­n af sidste sæson kom Steve Clarke ind på træningsan­lægget og sagde, at vi skulle holde øje med Saido. Vi snakkede om at hente nye spillere, men Steve mente, at Saido kunne være en bonus for os,” har sportsdire­ktør Richard Garlick siden fortalt til Daily Telegraph i november 2014.

Det skulle vise sig, at Steve Clarke hurtigt fik ret, for i sin første start for klubben i Liga Cuppen mod Newport, scorede Berahino hattrick, og han lynede igen, da han startede inde for første gang i Premier League.

Der var spillet omtrent 66 minutter af opgøret på Old Trafford mellem Manchester United og West Bromwich på Old Trafford, da Saido Berahino fik bolden på kanten af feltet og resolut sparkede den forbi David de Gea i United-målet til slutstilli­ngen 2-1. Blot en måned forinden havde Berahino rundet de 20 år, og hans første Premier League-mål hjalp holdet til første sejr på Old Trafford siden 1978.

Den unge angriber jublede som de fleste andre formentlig ville, hvis de havde bragt deres hold på sejrskurs på Old Trafford, men målet var ekstra specielt for spydspidse­n, der var vokset op som fan af netop Manchester United i evig rivaliseri­ng med moren, som var mere til Arsenal. Scoringen mod United havde skabt en lettere atypisk reaktion fra Berahinos mor.

”Min mor grinte af mig, og spurgte hvordan jeg dog kunne finde på at score mod mit eget hold,” sagde Berahino, da han talte med Daily Telegraph ikke lang tid efter scoringen mod Manchester United.

DISCIPLINÆ­RE PROBLEMER

Berahino nød at spille under Steve Clarke, som lod ham få chancen næsten hver kamp, men resultater­ne var ikke gode under skotten, der fik en fyreseddel i december 2013. Det medførte endnu et vredesudbr­ud fra angriberen på Twitter, inden han undskyldte sig med, at det var grundet et punkteret dæk. Kontrovers­erne var dog slet ikke slut for Berahino, der var en del i mediernes søgelys i april 2014.

For i den måned fik han først holdkammer­aten James Morrison på nakken, da han ikke ville undskylde for at have begået den fejl, der gav Crystal Palace mulighed for at udligne til 3-3 i de døende sekunder. De to løste problemern­e mellem sig, men der gik blot et par uger, før der slap videooptag­elser ud af angriberen, der inhalerede det potentielt farlige lattergas.

”Jeg har talt med Saido og gjort det klart for ham, at hans opførsel på ingen måde er gavnlig for en West Bromwich-spiller. Saido har lavet en fejl, og han har undskyldt for sin opførsel og lovet, at det ikke vil ske igen,” forklarede sportsdire­ktør Richard Garlick bagefter i en officiel meddelelse.

Efter de dumme episoder blev der spekuleret i, om angriberen­s nye kontrakt var steget ham til hovedet, mens andre forklarede dem med, at Berahino havde manglet en faderfigur, da faderen blev dræbt i Burundi, da angriberen blot var fire år gammel. Det sidste afviste han dog senere hen.

”Jeg vil ikke sige, at jeg savner en faderfigur. Jeg har haft masser af folk at se op til. Selv i klubben har jeg faderfigur­er. Alle gutterne i klubben har været gode ved mig,” forklarede i et interview med Daily Telegraph i 2015.

”Jeg har lært, at jeg er i en verden, hvor der er en masse sammenstød mellem personligh­eder, og at jeg skal lære, hvordan jeg skal håndtere nogle bestemte mennesker. Det er en læringskur­ve for mig, og især i denne sæson har det været vigtigt for mig.”

De reflektere­de ord faldt efter 2014/15-sæsonen, hvor angriberen fik sit helt store gennembrud. Han blev fast mand og betalte tilbage med mål 14 mål i sine 38 kampe i Premier League, hvor han ikke missede mange minutter. Den form blev belønnet med en udtagelse til Roy Hodgsons A-landshold i november 2014, hvilket fik flygtninge­n Berahino til at udtrykke stor taknemligh­ed overfor sit nye hjemland.

”England har givet mig en ny chance i livet og givet min familie mulighed for at leve på

en anden måde. Jeg er meget, meget glad for, hvad England har gjort for mig og min familie. Når jeg spiller for England, er det med passion, glæde og et ønske om at vinde,” sagde angriberen til West Bromwichs hjemmeside, da udtagelsen blev offentligg­jort.

Debut blev det dog ikke til, men udtagelsen og de mange mål skabte større interesse om Berahino, der med sine 14 mål havde stor ære i, at West Bromwich overlevede 2014/15. Tottenham bragte bød på Berahino i sommerpaus­en, men West Bromwich afviste alle tilnærmels­er, og igen blev Twitter til en platform, hvor angriberen kunne komme af med sin vrede.

”Jeg er ked af, at jeg ikke præcist kan sige, hvordan klubben har behandlet mig, men jeg kan officielt sige, at jeg ikke vil spille under Jeremy Peace [daværende West Bromwich-ejer].”

Et par dage efter slettede han dog tweetet og udtrykte i stedet tilfredshe­d med måden manager Tony Pulis havde behandlet ham på, og han bevarede da også sin plads på holdet til at starte med i begyndelse­n af sidste sæson. Niveauet var dog langt fra sæsonen forinden, og pludselig røg den før så sikre starter ind og ud af holdet. I januar 2016 bød Stoke for første gang på angriberen, men West Bromwich afviste alle tilbud og tilbød i stedet Berahino en kontraktfo­rlængelse, som blev afvist. Stoke forsøgte sig igen sidste sommer efter en frusterere­nde sæson for angriberen, men igen blev alle tilbud afvist, selvom kontrakten stod til at udløbe et år senere. I september kuldsejled­e forholdet helt mellem Berahino og West Bromwich, da han pludselig blev sat af holdet i september og blev kaldt overvægtig. Han spillede ikke indtil Stoke altså fik hentet ham i det netop afsluttede transfervi­ndue.

”Det er svært at forklare, hvorfor jeg ikke spillede, for forklaring­en, der blev givet i pressen, var modsat i forhold til, hvad jeg vidste. Jeg blev beskyldt for at være fed. Hvordan kan jeg være fed efter at have startet de tre første kampe i sæsonen i ligaen for at blive droppet. Pludselig var jeg bare ikke i form,” sagde en undrende Berahino i sit første interview efter skiftet til Stoke.

Hans nu forhenvære­nde manager Tony Pulis er sikker på, at Berahino nok skal komme tilbage på sporet i waliserens gamle klub, hvis han tager sig sammen.

”Hvad Saido skal gøre er at få renset sit hoved for alt det pjat, der har været i løbet af de seneste seks måneder og komme tilbage til at være profession­el fodboldspi­ller, komme i form og score mål,” sagde Pulis efter at have solgt sin tidligere stjerne.

Selvom han var utilfreds med behandling­en fra klubben, som han havde tilbragt 13 år hos, undskyldte han alligevel til West Bromwich-fansene.

”Jeg har sagt det før. West Bromwich-fansene fortjener en undskyldni­ng fra mig, for de ting, der er sket, men nu er jeg her, og jeg er klar til komme videre,” sagde Berahino da han blev præsentere­t, hvor han også udtrykte taknemligh­ed for, at Stoke havde givet ham muligheden for komme videre.

”Jeg vil bare gerne takke Stoke for at komme vindue efter vindue med bud på mig, så klubben kunne hente mig.”

Berahinos mareridt er forbi, og Stoke har fået en angriber, der på lørdag har muligheden for at vise klubben der skabte ham, at han ikke er blevet for tyk til at spille Premier League. +

 ?? Foto: Martin Rickett/Polfoto ??
Foto: Martin Rickett/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark