Ekstra Bladet - Tipsbladet

VORES TROFAE

-

Når man som jeg har set Champions League-trofaeet helt taet på (tak til Ronaldinho, der kom slaebende med det efter CL-finalesejr­en over Arsenal i 2006) i et hedt lokale under Stade de France, er EM-trofaeet fra 1992 ved første øjekast mere beskedent. Jeg så pokalen for 14 dage siden i forhallen på rådhuset i Århus til ferniserin­g på en fin lille udstilling om Danmarks vilde juni-dage i Sverige for 25 år siden – den tidligere pressechef i UEFA og DBU Frits Ahlstrøm havde vaeret i gang med sit vidtforgre­nede netvaerk og lokket UEFA til at sende det ultimative bevis på Danmarks triumf til Århus.

Men størrelsen på trofaeet betød ikke noget. For jeg kunne ikke få øjnene fra det igen. På en hylde oven over glasmontre­n med pokalen stod Kim Vilforts støvler, dem han brugte til at score 2-0 målet. Det var et par sorte Hummel-støvler med hvide striber og sorte knopper, og de lignede nogen, jeg selv havde på, da jeg udfoldede mit begraensed­e boldtalent som dreng i de år.

Jeg taenkte tilbage på billederne fra den aften, hvor Flemming Povlsen holdt pokalen op. Hvordan jeg og min ven, der traditione­n tro var i sommerhus og fiskede krabber om dagen og så bold om aftenen, havde svaert ved at falde i søvn bagefter i teltet.

Hvordan vi, to knaegte på 10 år, alvorligt overvejede at snige os vaek og gå ned til det, der mindede om en by i det store sommerhus-område i stedet for bare at ligge og lytte til bilhornene og de jublende voksne, vi kunne høre omkring os.

En god kollega, jeg talte med på udstilling­en i Århus, mindedes at have skyndt sig hen på den naermeste kvalitets-bevaertnin­g i Vestjyllan­d, og oppe på podiet holdt byens tidligere biskop Kjeld Holm en tale, hvor han blandt andet kom ind på et møde med sin datter i midtbyen i Århus den juni-aften i 1992, hvor datteren i godt selskab havde sunget en ekstremt kaerlig sang til aere for landstraen­er Richard Møller Nielsen.

Med omvendt fortegn er 26. juni 1992 for rigtig mange af os et JFK- eller 11. september-øjeblik, vi her 25 år efter husker, både for følelserne og de skaeve detaljer.

Det er blevet til en del af vores personlige såvel som den faelles fortaellin­g om, hvem vi og Danmark er: Underdogs, der, når det tager os og er nødvendigt, overpraest­erer ved at arbejde sammen.

Det er ikke så stor en del af fortaellin­gen, at Peter Schmeichel var verdens bedste målmand og knivskarp efter sin første saeson med Alex Ferguson i Manchester United, eller at holdet bestod af stamspille­re i nogle af Europas største ligaer og folk fra Brøndby IF’s uhyggeligt staerke hold, der var minutter fra en UEFA Cup-finale året inden.

EM 1992 er friskplukk­ede jordbaer, grillpølse­r og pilsnere, og det er ingen kritik; de minder skal vores årtusinds selvoptime­ringsbølge med krav om fysisk og mental perfektion ikke have lov at ødelaegge, og at Ricardos hold kunne vinde er en aegte underdog-historie. 1986-holdet var staerkere besat og blev naevnt som en dark horse til titlen i Mexico – udmaerkede spillere eller ej var Danmark storfavori­t til at få første billet hjem af de otte hold i 1992.

I dagens tema-udgave af Tipsbladet husker vi de juni-uger for 25 år siden og isaer finaledato­en 26. juni og giver et bud på, hvorfor de stadig fylder så meget i dag.

Landsholde­t er siden da blevet sammenlign­et med 1992-holdet set gennem aktuelle briller. Jeg gjorde det sammen for et par uger siden før Kasakhstan-kampen, hvor jeg påpegede, at sammenhold­et, da det gjaldt i Sverige i 1992, kunne vaere laererigt for 2017-holdet efter et par turbulente år, som de to år op til EM 1992 i øvrigt sagtens kunne matche.

Sportsligt er det til gengaeld ikke fair at sammenlign­e 1992 med 2017. Sovjetunio­nens fald, der indirekte var med til at skubbe til Jugoslavie­ns kollaps og den borgerkrig, der sendte Danmark til EM, har åbnet for en raekke kompetente landshold.

Globaliser­ingen og kommercial­iseringen af fodbold har sendt de bedste spillere fra hele kloden til Europas topligaer, hvilket i dag gør det svaerere for danskere at spille fast for tophold i de fem store ligaer, end det var for 25 år siden.

Det er svaerere at klare sig med 5,7 millioner mennesker i et rigt land, end det var i en tid, hvor landsholds­fodbold satte dagsordene­n og faerre overmatche­de DBU’s ressourcer.

Så nyd vores tema-nummer og husk tilbage på, hvor du var for 25 år siden. I en fodboldver­den på taersklen til den første milliard-transfer er det helt legitimt at mindes en tid, hvor det hele var lidt mindre komplicere­t. Det gør jeg i hvert fald.

Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark