Ekstra Bladet - Tipsbladet

SKRIBENTER­NES EM MINE MANGLENDE MINDER

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Mit eneste minde fra EM 1992 er fra semifinale­n. Med min familie var jeg i sommerhus i Marielyst på Falster, og den aften var det komplet umuligt for mig og mine to kusiner at få opmaerksom­hed. Vi måtte selv lege i haven, mens vores normalt ikke synderligt fodboldint­eresserede foraeldre sad klistret til skaermen på den varme sommerafte­n. Frustratio­nen var så stor, at min aeldste kusine og jeg lod som om, hendes søster var faldet om. Den lille spøg var, af flere årsager, ikke populaer. Finalen har jeg ingen erindringe­r fra, men jeg har fået at vide, at jeg blev lagt i seng før kampstart 20.15. Det var nok meget godt. Antallet af nervøsitet­scigarette­r, min far og min onkel Erwin røg inde i stuen, havde naeppet vaeret sundt for en lille dreng.

Jeg var fem år gammel den sommer i 1992, og fodbold interesser­ede mig ikke før EM i England fire år senere. Alligevel har slutrunden i Sverige altid fyldt meget hos mig. For det første på grund af det historiske: Danmarks eneste sejr i en af de store slutrunder. Ikke sølv eller bronze. Ikke flotte praestatio­ner efterfulgt af et aerefuldt nederlag og derpå årtiers spekulatio­ner om ”hvad nu hvis...” Nej, her var slet og ret et europamest­erskab, som ingen kunne eller kan tage fra os.

For det andet fascinered­e EM mig på grund af måden, det blev omtalt på. Turneringe­n var et fast referencep­unkt i den danske kulturhist­orie, ja faktisk i danmarkshi­storien, men den blev altid omtalt selvfølgel­igt. Sjaeldent hørte man den fulde historie. Det var altid bare hentydning­er i stil med ”dengang vi vandt i Sverige” eller ”dengang vi blev europamest­re på et afbud”. Det var egentlig ganske sigende. Det var slet ikke nødvendigt at fortaelle mere, for alle havde vaeret der; alle havde et forhold til de solbeskinn­ede juni-uger. Bortset altså fra mig og min generation.

Det var hovedårsag­en til, at jeg sammen med min ven og kollega Martin Davidsen i 2012 skrev bogen ”Drømmeland – sejren og sommeren, der forandrede Danmark”. Vi ville både laere og fortaelle den fulde historie. Alle vidste, at Danmark kom med på et afbud i sidste øjeblik, men hvor sent var det egentlig? Hvorfor gik det, som det gik? Og kunne det virkelig passe, at det var en flok feriedreng­e, der fjollede sig vej til sejren; sådan lidt ved et tilfaelde?

Vi laerte, at det ikke var tilfaeldet. At EM 1992 ikke kun er vaerd at mindes, fordi turneringe­n og dens resultat bragte nationen i en faelles lykkerus, der ikke er set siden. Det er den også, fordi spillerne fra dengang er forbillede­r. De var undertippe­de, men de kaempede for et faelles mål, de samarbejde­de om at komme dertil, og de udnyttede de styrker, de var udstyret med. Først og fremmest deres vilje. De ville vinde. Og det gjorde de.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark