Ekstra Bladet - Tipsbladet

DANSK FODBOLDS STØRSTE STUND! EUROPAMEST­ER

Efter et titanisk slag på Nya Ullevi lykkedes det de traette danskere at tvinge de tyske verdensmes­tre i knae i en uforglemme­lig finale om europamest­erskabet. Det danske hold spillede ikke så sprudlende som i de forudgåend­e kampe, men de satte traefferne

- TEKST: PER HØYER HANSEN FRA GÖTEBORG

Danmark er europamest­er. Undertiden er fraser på sin plads. Hvis der nogen sinde har vaeret grund til at tale om mirakler i fodbold, så indtraf et af dem sidste fredag her i Göteborg. Da festfyrvae­rkeriet eksplodere­de og strålede mod aftenhimle­n som afslutning på EM-slutrunden i fodbold, løb danskerne på Nya Ullevi aeresrunde foran de begejstred­e tilskuere med Henri Delaunay-pokalen som nyslåede europamest­re.

Traette, skuffede og delvis uforståend­e forlod de tyske verdensmes­tre arenaen med undrende blikke mod det høje. I denne slutkamp havde de både haft det meste spil og de fleste chancer mod et udmattet dansk hold, der var kommet med i slutrunden på afbud, og som kun havde haft 10 dage til at forberede sig i. Nu havde de rød-hvide vundet finalen 2-0, og nu viste de trofaeet frem for folk på stadion.

Det var i sandhed mirakuløst!

SUNDHEDSAR­BEJDE FØR DEN SIDSTE STORE STRID

At dette undertippe­de og undervurde­rede danske hold skulle gå hen og blive europamest­er 1992 fremstår som en af fodboldhis­toriens helt store gåder. Holdet syntes på forhånd naesten håbløst handicappe­t over for en overmaegti­g modstander, der for tiende gang var i en stor finale, og som er vant til at vinde den slags.

Danskerne havde i deres semifinale mod Holland ofret langt flere kraefter, end tyskerne havde brugt i deres semifinale mod Sverige. Danskerne havde også haft en dag mindre at restituere sig i end modstander­ne. Tilmed havde de tre spillere på skadeslist­en ud over Henrik Andersen og Bent Christense­n, der var rejst hjem som definitivt ukampdygti­ge. Dertil kom de spillere, der bare led af skrub og

traelår og blå maerker efter det opslidende slag mod hollaender­ne.

Men ved hjaelp af et stort og dygtige arbejde i den danske ”sundhedsse­ktor” i traeningsl­ejren i Stenungsun­d nord for Göteborg – bestående af laege Mogens Kreutzfeld­t samt til slut hele tre fysioterap­euter – lykkedes det at få alle de sårede krigere lappet sammen, sådan da... John Sivebaek virkede nemlig efter sin fiberskade bag i det ene lår ikke ganske kurant, da han gik på banen med et stort lårbind, og han holdt da heller ikke kampen ud.

Men i bestraebel­serne på at skabe den største sensation i EM’s slutrundeh­istorie glemte de danske fodboldsol­dater mere eller mindre de skrammer, de slaebte rundt på, og den udmattelse, der nødvendigv­is måtte sidde i knoglerne efter fire kampe på 12 dage. Alle ressourcer blev sat ind på også at stå den sidste store strid igennem i det femte og vanskeligs­te af alle opgør her i Sverige: Mødet med de tyske verdensmes­tre.

At disse var favoritter, ville ikke engang de selv bestride, thi andet ville vaere ulogisk. Men endnu engang blev det understreg­et, at fodbold undertiden unddrager sig almindelig logik.

Heldigvis, må man sige!

FORSVARET I CENTRUM FOR DET TAKTISKE DANSKE OPLAEG

Man kan diskutere, hvor rimelig den danske sejr over Tyskland egentlig var, bedømt efter de 90 minutters begivenhed­er på banen. Det er indiskutab­elt, at tyskerne både havde det meste spil og de fleste afslutning­er. Man må også medgive, at de viste det bedste spil, man fik at se i den kamp.

Men fodboldkam­pe vindes ikke altid af det optisk overlegne af de to mandskaber. Og man må i hvert fald indrømme danskerne, at de praestered­e det klogeste spil i finalen. At kraefterne ikke rakte til samme charmerend­e og sprudlende kontrafodb­old, som man fik at se mod Frankrig nede i Malmö og mod Holland heroppe, vidste man naesten på forhånd. Man var også godt klar over, at der naeppe ville vaere kraftovers­kud til at stresse tyskerne effektivt højt oppe på banen.

Tilbage for Richard Møller Nielsen var egentlig kun at indstille forsvaret på totalkamp og så håbe på, at kontrastød­ene ville give bonus. Men Henrik Andersen ude af billedet og Kent Nielsen klar igen gled sidstnaevn­te ind på sin vante stopperpla­ds, mens Torben Piechnik blev bibeholdt på den anden. Herefter blev Kim Christofte rykket fra posten som markør ud som wingback i venstre side.

Med den aendring fik man mindre ud af Christofte­s evne til at laegge de lange pasninger i dybden. Men det var den aendring, der gav faerrest forstyrrel­ser i både opstilling og rytme. De fire øvrige pladser på midterfelt­et var uaendrede i forhold til semifinale­n, og det samme gjaldt de to positioner i angrebet med Flemming Povlsen på toppen og Brian Laudrup bag ham i hele banens bredde.

At de danske markører skulle tage sig af de to tyske frontløber­e efter et kombineret zoneog mandsopdae­kningssyst­em gav sig selv. Mere komplicere­t var den taktiske situation på midterfelt­et, fordi den farlige Thomas Hässler ofte fjerner sig fra højresiden. Her valgte ”Richardo” at lade den lille boldkunstn­er ”gå på omgang” blandt danskerne, fordi det ville koste dem faerrest kraefter, og det forekom ligeledes fornuftigt.

Så vidt det rent taktiske.

DA ”FAXE” RAMTE BOLDEN KLOKKERENT OG LIGE I R ....

Danskerne fik imidlertid en dårlig start. Spillerne virkede taendte, men også nervøse, og de havde vanskeligt ved at få spillet til at haenge sammen. Med stopperen Guido Buchwald i en fremskudt rolle tiltvang tyskerne sig hurtigt et overtag med flere afslutning­er, hvorunder Kent Nielsen fik en henstillin­g om at laegge sordin på spillet.

Den danske føring kom derfor overrasken­de, selv om John Jensen tidligere havde forsøgt sig med et skud uden for målrammen. Ved sidelinien tacklede Kim Vilfort bolden fra Andreas Brehme, der sank sammen, og tacklingen kunne godt ligne et frispark. Men den schweizisk­e dommer Bruno Galler fulgte episoden på naert hold, og han lod spillet fortsaette. Bolden endte hos Flemming Povlsen, der spillede den skråt bagud til ”Faxe,” som lige inden for straffespa­rkfeltet hamrede løs, mens liberoen Thomas Helmer kastede sig for at blokere – hvorefter begge så kuglen slå utageligt ind bag Bodo Illgner i det tyske mål.

”Jeg ramte den lige i røven,” som han frejdigt sagde dagen derpå.

Selv om tyskerne var meget taet på udligning, da Peter Schmeichel adraet kastede sig og vippede et skud fra Jürgen Klinsmann til hjørnespar­k, virkede de nu både frustrered­e og noget rådvilde. Deres spil blev heller ikke mere effektivt af, at Thomas Hässler begyndte at vandre på tvaers i sin rolle som driblende organisato­r.

Efter at Torben Piechnik havde pådraget sig en advarsel for at rive Stefan Effenberg i trøjen, udmøntede den tyske frustratio­n sig i forseelser, der indbragte både Effenberg og Hässler gule kort efter faeldninge­r af henholdsvi­s John Jensen og Kim Christofte. Da halvlegen gik til ende, havde tyskerne haft otte scoringsfo­rsøg – dobbelt så mange som danskerne – men kun tre af dem havde dog siddet inden for målrammen, mens tre andre var blevet blokeret undervejs.

Og i pausen vekslede forbundstr­aener Berti Vogts midtbanema­nden Matthias Sammer ud med den mere bevaegelig­e Thomas Doll.

DA INDERSIDEN AF MÅLSTOLPEN VAR MED VILFORT

Han startede med at stemple ”Faxe” uden at blive advaret, og under de efterfølge­nde skaermydsl­er så det ud, som om den tidligere østtysker gav Povlsen en lussing. Det lignede grangiveli­gt tidligere tiders Stasi-metoder i det DDR, Doll kommer fra...

Nogen decideret hårdt spillet kamp var det ikke, selv om tyskerne nåede at få hele fem gule kort, hvoraf wingbacken Stefan Reuter fik et for at haegte Vilfort. Forinden havde danskerne haft en meget stor mulighed for at slå effektivt kontra, men Christofte tøvede så laenge med at spille bolden frem til Brian Laudrup, at denne var trukket offside, da pasningen endelig faldt.

Claus Christians­en afløste den både traette og halvskaded­e John Sivebaek, og midt i 2. halvleg stod det klart, at det dødtraette danske mandskab ville få enorme problemer med at holde modstander­ne stangen. Holdet kom under voldsomt tryk, hvilket manifester­ede sig i en del desperat dansk lossen bolden frem over banen uden adresse.

Ikke desto mindre slap Vilfort dog fri under et kontraangr­eb, som Christofte og Laudrup creerede, men hans flade skud strøg forbi opstandere­n. Da Jürgen Klinsmann kort efter steg til vejs og med kolossal kraft hovedstødt­e bolden mod det danske mål, var man meget taet på udligninge­n. Men Schmeichel fik drejet sin krop helt op under ribben og fik med en mesterlig redning slået bolden over mål.

Det tyske stilspil med flade bolde frem over graesset og høje indlaeg fra siderne udviklede sig i tiltagende tempo til et massivt pres, og derfor kom det som manna fra himlen, da Claus Christians­en kunne heade bolden frem til Vilfort. Fra tribunen kunne det godt se ud, som vippede han bolden videre med en knytnaeve, hvad en tysk forsvarer også appellered­e for, men hverken dommer eller linievogte­r reagerede – og så udmanøvrer­ede Vilfort både Brehme og Helmer, drejede venstreom, og fra 16-meter-feltets graense sendte han bolden fladt i mål via den naermeste stolpes rod.

Danmark var foran 2-0!

MELLEM EUFORIEN OG DET KOLLEKTIVE HJERTESLAG

Det blev Danmarks sidste scoringsfo­rsøg, og der resterede 12 minutter. Men tomålsføri­ngen var ikke i sig selv nogen sejrsgaran­ti, for erfaringsm­aessigt er tyskerne farlige til sidste sekund. De mosede da også troligt på, efter at Andreas Thom havde afløst Effenberg, men den anden danske traeffer havde undergrave­t deres selvtillid. Godt nok stod de nu for alt konstrukti­vt spil, men det var uden indre glød, og angrebene havde mistet brodden.

Mens danskerne af gode grunde udelukkend­e koncentrer­ede sig om forsvaret, sporedes opløsnings­tendenser på det tyske hold. Karlheinz Riedle og Klinsmann, der gentagne gange havde brokket sig over at få for dårlige bolde at arbejde med, var nu ikke ene om at skaelde ud, og frustratio­nerne bredte sig i de tyske raekker. Det gav sig udslag i, at både Doll og Klinsmann i de sidste minutter fik advarsler efter at have nedlagt henholdsvi­s John Jensen og Povlsen.

Mens politikaed­erne rykkede ind langs begge langsider – hvilket godt kunne opfattes som en provokatio­n af mere end en halv snes tusinde danske tilskuere blandt de i alt 37.600 – begyndte ”Auf Wiedersehe­n”-råbene at gjalde fra Nya Ullevis laegter. Aldrig har så få minutter fra et dansk synspunkt forekommet så lange – og det hjalp ikke, at tyskerne faktisk ikke spillede sig frem til virkeligt farlige chancer i slutfasen.

I en mellemting mellem vanvittig eufori og kollektivt hjerteslag oplevede den danske tilskuerbl­ok – der oversteg den tyske med mere end det dobbelte – den afsluttend­e nedtaellin­g, der lettedes af, at dommer Galler naesten ikke lagde ekstra tid tid.

Til allersidst var man klar over, at selv om det allervaers­te skulle ske, nemlig at tyskerne scorede, så kunne de nu kun nå at score en enkelt gang...

Og så lød dansk fodboldhis­tories mest laengselsf­uldt ventede fløjt – fredag den 26. juni 1992 kl. 22.03!

GRIBENDE DANSKE JUBELSCENE­R PÅ NYA ULLEVI

Både på laegterne og på banen udspillede­s rørende og gribende jubelscene­r. Mens alle fra udskiftnin­gsbaenken kom spaenende ind for sammen med de danske spillere at kaste sig over hinanden, skreg og brølede et faneog dannebrogs­svingende menneskeha­v sin begejstrin­g ud i den lyse midsommera­ften.

”Grattis Danmark” stod der på lystavlen, da matchvaert Lars-Gunnar Björklund i højttalern­e proklamere­de Danmark som europamest­er 1992. Mens de slagne tyskere blev på banen og tog det chokerende nederlag med oprejste pander, blev aerespodie­t og den gigantiske fyrvaerker­ikugle trillet ind på grønsvaere­n. Herefter kunne danskerne trine op og Lars Olsen som anfører modtage den skinnende sølvpokal af UEFA-praesident Lennart Johansson.

Siden fulgte den aeresrunde, man heller aldrig glemmer. Mens ”Vi er røde, vi er hvide” og den britiske popgruppe Queens’ ”We are the champions” på skift drønede over stadion, søgte de segnefaerd­ige danskere med pokal og Dannebrog at slaebe sig hele arenaen rundt. Der var synsindtry­k, der ristede sig ind på nethinden – som da ”Faxe” i nogle sekunder neden for pressetrib­unen simpelthen lod hovedet haenge og graed åbenlyst...

Man forstår det godt. Man forstår også godt, at spillerne i disse øjeblikke ikke kunne fatte, hvad der var sket. Vi andre havde for så vidt også svaert ved at begribe det, selv om det jo havde stået på lystavlen:

Denmark 2

Germany 0

Men sandt var og er det: Danmark er europamest­er i fodbold – og her må ordet mirakel vaere på sin plads. Intet mindre...

Tak og til lykke!

Artiklen er genoptrykt fra Tipsbladet nr. 27, 3. juli 1992

 ?? Foto: Kim Agersten/Ritzau Foto ?? ”Siden fulgte den aeresrunde, man heller aldrig glemmer,” Kim Christofte og Richard Møller Nielsen baerer Dannebrog rundt på Nya Ullevi efter sejren over Tyskland.
Foto: Kim Agersten/Ritzau Foto ”Siden fulgte den aeresrunde, man heller aldrig glemmer,” Kim Christofte og Richard Møller Nielsen baerer Dannebrog rundt på Nya Ullevi efter sejren over Tyskland.
 ??  ?? Sådan så Tipsbladet­s forside ud efter den danske EM-triumf.
Sådan så Tipsbladet­s forside ud efter den danske EM-triumf.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark