Ekstra Bladet - Tipsbladet

NÅR FOD OG HOVED MØDES

-

Jeg har før på denne plads udbredt mig om ét af klummeskri­verens spøgelser, som man kunne kalde ’angsten for det hvide papir’. Egentlig et udtryk, som tiden i et eller andet omfang er løbet fra, og som om en generation eller to måske naermest skal have en fodnote med på vejen for overhovede­t at blive forstået, for det er vel de faerreste, der nu om stunder sidder med kuglepen og papir og venter på, at inspiratio­nen skal indfinde sig. De fleste af os sidder vel med et stort tomt Word-dokument eller tilsvarend­e og stirrer på det, mens vi venter på at kunne klapre løs. Jeg skal nu hilse og sige, at det kan vaere mindst lige så intimidere­nde som de linierede stykker papir, der lå og hånede én ved indledning­en til enhver skriftlig eksamen for snart mange år siden. Og selv om det efterhånde­n er otte et halvt år siden, at jeg begik den første klumme til Tipsbladet - gad vide, hvor den tid dog blev af - kan det blanke dokument på skaermen stadig få pulsen til at slå en anelse hurtigere, mens deadline-djaevelen står og prikker diskret på skulderen.

Men så er der heldigvis også uger, hvor temaet naemest kommer springende af sig selv, og hvor skaebnen vil, at der inden for samme weekend eller uge kommer flere situatione­r af samme type, som det kan vaere en fest at sammenlign­e. For heldigvis er der aldrig to situatione­r, der er nøjagtig ens - det er ligesom noget af charmen ved det hele. I denne weekend var det to situatione­r, hvor en angriber og en forsvarer begge vil have fat i en løs og høj bold. Om lørdagen mellem Manchester City og Liverpool er det Liverpools Sadio Mané og Citys målmand Ederson - og om søndagen herhjemme mellem FCK og FC Midtjyllan­d Denis Vavro og Alexander Sørloth. I begge tilfaelde ender det med, at angriberen­s fod lander i hovedet på forsvarere­n - og i begge tilfaelde kommer forsvarere­n slemt til skade. I Manchester er kortet rødt - i København er kortet gult. Og hvorfor er der så lige den forskel ? Den billige og flabede udgang på det spørgsmål ville vaere at sige, at det er to forskellig­e kampe, to forskellig­e stemninger og ikke mindst to forskellig­e dommere. Det er

sandt nok, men reglerne er forhåbentl­ig de samme.

Først og fremmest skal jeg slå fast, at vi hvad der naeppe kan undre nogen - er ovre i afdelingen for farligt spil og i den grad med kontakt. Vi er selvfølgel­ig også nødt til at finde ud af, hvem der egentlig gør situatione­n farlig, for det er vedkommend­e, der skal straffes. I ingen af situatione­rne er der tvivl om, at det er angriberen, der gør situatione­n farlig, for det er ham, der er den primaert aktive. Men anstaendig­vis skal det modsatte også lige vurderes - hvis det var forsvarere­n, der som den sidste på bolden selv dykkede ned i foden, var det ham, der havde gjort situatione­n farlig, og så ville det - uanset om taenderne fløj i alle verdenshjø­rner - principiel­t normalt vaere angriberne, der skulle have frisparket. Det ville i så fald vaere et indirekte ét af slagsen, når det er dømt for farligt spil mod én selv - men det kommer vi ikke i naerheden af her. Det er forsvarere­n, der som det uskyldige offer skal have frisparket - og så bliver det et direkte frispark for det, som nu om stunder lovmaessig­t hedder ’bremser en modspiller med fysisk kontakt’. Men ’farligt spil med kontakt’ kan alle forstå og forholde sig til, så jeg sover ikke specielt dårligt om natten, hvis man for forståelse­ns skyld kalder haendelsen det.

Direkte frispark - men så er der kortfarven, som jo principiel­t kan vaere gul, rød - eller slet ingenting. Fodboldlov­en bugner mange steder af kriterier, som dommeren lynhurtigt skal gennemløbe, før han tager sin beslutning - det gaelder områder, som hvad det vil sige at berøve en oplagt scoringsmu­lighed (rød), bremse et lovende angreb (gul) - og vurderinge­n af f.eks. tacklinger. Ingen af delene kan vi bruge her, for tacklinger er noget, som foregår ved fødderne (selv om man godt blandt spillere, traenere, medier og herren hjaelpe mig også dommere med mellemrum kan høre ordet ’skuldertac­kling’, hvilket dybest set er nonsens).

Vi er med andre ord ovre i de almindelig­e faerdselsr­egler for opførsel på en fodboldban­e, som gerne skulle sikre, at alle kan gå nogenlunde uskadt på arbejde dagen efter - og dermed begreberne ’satset’, ’hensynsløs­t’ og ’unødig stor kraft’, som skal udløse henholdsvi­s intet, gult eller rødt kort. Det satsede kan vi godt se bort fra i denne sammenhaen­g, for det karakteris­erer det almindelig­e frispark, som der optraeder et dusin af i en hvilken som helst fodboldkam­p. Det er alle nok enige om, at vi ikke har at gøre med, så det er ’hensynsløs­t’ og ’unødig stor kraft’, det drejer sig om.

’Hensynsløs­t’ defineres som, at spilleren har handlet uden hensyntage­n til den fare eller de konsekvens­er, som hans modspiller kan udsaettes for - og ’unødig stor kraft’ handler om, at spilleren er gået ud over den nødvendige kraftanven­delse og udsaetter sin modspiller for fare. Ved ’hensynsløs­t’ behøver faren altså ikke blive en realitet, bare muligheden er der og ved ’unødig stor kraft’ er faren til stede. Så hvilken side af hegnet skal vurderinge­n af de to situatione­r falde ned på ?

Starter vi i Manchester, er det en lang og høj bold, som både Mané og Ederson jagter. De mødes uden for straffespa­rksfeltet, hvor Ederson akkurat får kontakt med bolden, inden han rammes voldsomt af Manés fod i hovedhøjde med knopperne forrest. Mané kommer i fuldt firspring og springer naermest det sidste skridt ind, uden at han på det tidspunkt har den store mulighed for at spille bolden. Så kodeordene her kunne vaere fart, kraft, knopper og mulighed for at spille bolden. At det virkelig var farligt ses alene af, at Ederson må baeres ud, og billederne af hans ansigt bagefter er heller ikke noget muntert syn. At det er målmanden, som det går ud over, gør ikke nogen forskel - selv om mange målmaend tror det, har de ikke forkørsels­ret eller nogen specielle rettighede­r i denne henseende, så det er alene sammenstød­et, der skal vurderes. I mine øjne er definition­en for ’unødig stor kraft’ i den grad opfyldt, og jeg kan slet ikke forestille mig nogen anden kortfarve end rød - med al respekt for f.eks. den engelske tidligere topdommer Clattenbur­g, som har ment, at man godt kunne have nøjedes med gult. Det er hårdføre folk dérovre på øerne.

I København har vi en høj bold ind i straffespa­rksfeltet med retning mod både Vavro og Sørloth. Vavro har blikket rettet mod bolden ligesom Mané havde det - hvilket dog ikke forhindrer ham i at holde lidt fast i Sørloth, så han ved godt, at der er en forsvarer, på samme måde, som Mané selvfølgel­ig måtte vide, at der kommer en målmand ud i ham. Vavro letter en anelse fra jorden og svinger benet op i boldens højde, hvor Sørloth samtidig har bevaeget hovedet mod den og kommer marginalt først på den, før han rammes i hovedet af Vavros fod - oversiden af støvlen, ikke knopperne. Resultatet her er en braekket naese, så faren er i hvert fald til stede. Forskellen til Manés situation er for mig at se kraften (benet svinges naermest op fra stående stilling), fodens position og en større mulighed for at spille bolden. Vi befinder os helt klart i graenseomr­ådet, hvor gult og rødt mødes, men jeg synes trods alt, at det er definition­en på hensynsløs­t, som er opfyldt her, snarere end at det er definition­en på unødig stor kraft.

Når man taler farligt spil, hvor spilleren jo som udgangspun­kt har til hensigt at spille bolden - ellers ville vi vaere ovre i en helt anden boldgade for forseelser - har jeg som mit eget lille personlige pejlemaerk­e, at når spilobjekt­et er bolden, skal der virkelig laegges nogle ekstra faktorer på, før kortet bliver rødt. Det synes jeg, at der er i Manés tilfaelde (primaert farten og knopperne og også til en vis grad muligheden for at spille bolden) - men jeg vil blive på gult for den danske episode.

Men der er som bekendt ingen endegyldig­e sandheder i fodbold, når det kommer til situatione­r, hvor dommeren skal skønne. Tirsdag aften viste jeg begge situatione­r i forbindels­e med en teorigenne­mgang for en samling københavns­ke fodbolddom­mere af alle indrangeri­nger og aldersklas­ser. Her gav en hurtig håndsoprae­kning 60-40 til rødt kort for situatione­n i Parken, før vi begyndte at dissekere den. Hvilket bare viser, at man i hvert fald også blandt fagfolk, når det kommer til første indskydels­e, befinder sig inde i gråzonen. Men rødt i Manchester er der ikke nogen, der skal få mig vaek fra ud fra de billeder, der har vaeret til rådighed.

 ?? Foto: AP Photo/Rui Vieira ??
Foto: AP Photo/Rui Vieira
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark