Ekstra Bladet - Tipsbladet

NÅR WOZNIACKI KAN, KAN FODBOLDSPI­LLERNE OG DBU OGSÅ

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet

Ide kommende to uger og igen til november i playoffkam­pe ude og hjemme finder vi ud af, hvem der skal til VM i Rusland. Det er og vil fortsat vaere dybt fascineren­de at følge skaebnerne i verdens mest prestigefy­ldte fodboldtur­nering. Men før vi kaster os ud i floden af fed og medrivende fodbold, håber jeg, fans og isaer fodboldspi­llere og ledere vil tage en smuttur med til USA. Sidste fredag offentligg­jorde New York Times en opsigtsvae­kkende tekst skrevet af Grigorij Rodtjenkov, tidligere chef for antidoping-laboratori­et i Moskva.

Rodtjenkov var en af hovedforce­rne bag afsløringe­r af systematis­k, statskontr­olleret doping i Rusland, foretaget efter samme mønster som i Sovjet-tiden, som afsløret i McLaren-rapporten.

Selvsamme rapport, som afslørede over 1000 angiveligt dopede sportsudøv­ere i russisk sport, herunder et betydeligt antal fodboldspi­llere.

I sin tekst i New York Times fortalte Rodtjenkov om IOC og sportsverd­enens forsøg på at se bort fra doping-afsløringe­rne, der ifølge mange kritikere, herunder mange nationale sportsforb­und, burde betyde, at Rusland bliver udelukket fra vinter-OL i Sydkorea til februar.

Rodtjenkov beskrev et system, der bygger på frygt, som tvinger mange sportsstje­rner til at dope sig mod deres egen vilje, praecis som Rodtjenkov i sin egen udlaegning handlede på ordrer, der stammede fra en af sportsverd­enens mest magtfulde figurer, Vitaly Mutko, der ud over at vaere en af Vladimir Putins naermeste betroede også spillede hovedrolle­n politisk og organisato­risk, da Rusland sikrede sig VM ved den kontrovers­ielle dobbeltafs­temning med Qatar i december 2010. I sidste uge var der UEFA-kongres. Praesident­en Aleksander Čeferin var i byen med et forslag om, at europaeisk­e lande og EU burde indføre lovgivning, der begraenser størrelsen på transferbe­løb i fodbold.

For mig vakte den idé minder om Jakob Haugaards 1994-pakke som nyvalgt folketings­politiker om medvind på cykelstier­ne og Nutella i feltration­erne – letkøbt, da det ikke har nogen gang på jord.

Til gengaeld var der ikke ét pip om kritikken mod Ruslands VM, herunder brug af nordkorean­ske slavearbej­dere på stadion i Sankt-Petersborg, og doping-afsløringe­rne. Måske fordi Čeferin er i spidsen for den FIFA-komité, der skal holde øje med, tingene går rigtigt til i Rusland? Eller er det fordi, Čeferin blev valgt på Ruslands nåde, i øvrigt med de nordiske fodboldfor­bund som ivrige støtter?

I juni i år kunne Daily Mails dygtige, undersøgen­de journalist Nick Harris afsløre, at Ruslands VM-hold ved slutrunden i Brasilien i 2014 var i kikkerten, i FIFA-systemet, for mistanke om, at det hold også havde vaeret del af det statsstyre­de dopingprog­ram.

Kan DBU leve med at komme til VM i Rusland og blive trukket mod vaertsnati­onen Rusland, uden at FIFA har handlet på McLaren-rapporten og fået tilfredsst­illende svar fra de russiske vaerter om de enorme doping-skygger, der haenger over russisk topsport?

Og måske endnu vigtigere: Kan I, spillere på Danmarks A-landshold? Og jeres fagforenin­g Spillerfor­eningen?

Der findes flere spillere derude, der ligesom norske Tom Høgli ikke gider korruption, snyd og forskelsbe­handling. Men få som Høgli taler højt om det, selvom det ikke tjener ekstra penge eller flere point til Høglis hold FC København og Norges landshold. Sig fra. Råb op.

Caroline Wozniacki, der om nogen ikke har noget at vinde økonomisk med hendes portefølje af sponsorer, gjorde det op til Indian Wells-turneringe­n, hvor Maria Sjarapova fik lov at stille op, selvom hendes doping-karantaene endnu ikke var udløbet. I fodboldspi­llets navn er IOC og FIFA ved at begrave dopingsage­n mod de russiske myndighede­r.

Hvis nogen har brug for inspiratio­n, kan de kaste blikket tilbage til USA, hvor Rodtjenkov­s offer er at vaere gemt vaek i vidnesbesk­yttelsespr­ogram med familien siddende i Rusland. Eller se de NFL-spillere, der protestere­r mod forskelsbe­handling, overgreb og i nogle tilfaelde mord på sorte, selvom landets praesident på Twitter skaber sig tosset over den fredelige protest.

Spillerne har den perfekte ramme til at sige fra og stille krav, isaer det lykkes Danmark at komme med til slutrunden efter det lange, snørklede forløb, kvalifikat­ionen har vaeret.

Giv lyd – det vil fungere langt bedre, end når en sur chefredakt­ør som undertegne­de brummer sig haes og får skrivekram­pe i afmagt over alt det, der er i vejen med det fodbold-VM.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark