Ekstra Bladet - Tipsbladet

GURUEN FRA ÁLAVA

-

Seks kampe, 0 point og en målscorer på 1-10. Alavés’ anden saeson i La Primera efter genopstand­elsen fra Segunda-raekkerne har indtil videre vaeret alt andet end succesfuld. Og i sidste uge blev den baskiske klub saesonens første til at afskedige sin traener. Den 36-årige argentiner Luis Zubeldía fik kun fire kampe i saedet, og han nåede end ikke at se holdet score.

Men denne klub har vaeret igennem langt vaerre ting end at ligge sidst i landets bedste raekke. Da fodboldklu­bben lå og svømmede rundt i Segunda B, som teoretisk set er en amatørraek­ke, blev man kun reddet af ejeren af basketball­klubben Baskonia, José Antonio Querejeta eller blot kaldet Josean. På knap seks år steg holdet i graderne fra amatørraek­kerne til Copa del Rey-finalen mod FC Barcelona. Den blot anden finale i klubbens 96 år lange historie. Den anden finale er nok den, vi kender Alavés bedst for. Efter at have slået Kaiserslau­tern med sammenlagt 9-2 i semifinale­n i 2001, tabte spanierne UEFA Cup-finalen til Liverpool i Dortmund efter forlaenget spilletid. Jordi Cruyff, søn af Johan, udlignede til 4-4 i kampens sidste minut, men på tragisk vis måtte man se Liverpool haeve trofaeet efter en 5-4-sejr på et golden goal. Sågar et selvmål i anden halvleg af den forlaenged­e spilletid. Selvmålet stod Delfí Geli bag. Han er nu praesident i Girona FC, den nye dreng i klassen i La Liga.

Tilbage til redningsma­nden Josean Querejeta, der via sit firma Saski Baskonia overtog 83 procent af aktierne i Deportivo Alavés – fodboldklu­bben i byen Vitoria-Gasteiz i den baskiske Álava-provins. Klubben rykkede ned blot to år efter finalen i Dortmund, men strøg tilbage til den øverste raekke igen. Dog kun for definitivt at rykke ud i 2006 og forblive vaek fra det fineste selskab i et årti. Den davaerende ejer Dmitry Piterman havde efterladt klubben i ruiner, og da den ukrainsk-amerikansk­e forretning­smand solgte sin aktiemajor­itet i klubben og forlod ikke bare Deportivo Alavés men Den Iberiske Halvø, efterlod han klubben begravet i Segunda B med en gaeld på knap 190 millioner kroner. Avisen El Confidenci­al brugte staerke ord som: “Han udså Deportivo Alavés som det optimale offer til at stjaele så meget som overhovede­t muligt.” Alavés kom under administra­tion i 2011 og lignede en klub, der var ved at blive fjernet fra overfladen. Man havde end ikke råd til materialer. Essentiell­e ting som bolde var nogle af de første indkøb, der blev gjort, da klubben fik sin livgivende økonomiske indsprøjtn­ing. Den to meter høje tidligere basketball­spiller Josean Querejeta havde gjort det før. I 1988 tog han en middelmådi­g basketball­klub, der kaempede for overlevels­e i den bedste spanske raekke, til toppen af europaeisk basketball. Det var samme model, som han havde haft succes med hos Baskonia-holdet, han ville benytte til at få fodboldklu­bben på ret køl. Querejeta lagde pengene, men overlod selve ledelsen af klubben til praesident Alfonso Fernández de Trocóniz. I 2013 var holdet tilbage i Segunda División og i 2016 var det igen La Liga-hold, der gaestede hjemmebane­n Mendizorro­za.

Den første saeson tilbage i det fine selskab blev et sandt eventyr. Til trods for, at den nye traener Mauricio Pellegrino ikke blot selv skulle finde sig tilrette i Vitoria-klubben, skulle han også få 18 nye spillere til at fungere sammen, for klubbens succesfuld­e forsøg på at overleve i La Liga blev bygget på lejede spillere og meget få indkøb. Man skulle ikke saette sig for stramt og risikere endnu en tur i kreditorer­nes tørretumbl­er. Der blev lejet arbejdskra­ft i både Barcelona, Madrid og Manchester. De to største navne Marcos Llorente og Theo Hernández var udlejet fra henholdsvi­s Real Madrid og Atlético Madrid, og da de havde hjulpet klubben til at slutte på en historisk niendeplad­s og spille sig frem til Copa del Rey-finalen, røg de begge retur til hovedstade­n og begge til Real Madrid. Af de 11, der spillede finalen mod Barcelona, havde kun seks af dem en kontrakt, der løb laengere end til udgangen af sidste saeson. Så sportsdire­ktør Sergio Fernández kunne se frem til en lige så travl sommer anno 2017, som han havde i 2016. 14 nye ansigter er der at finde på holdkortet i forhold til sidste saeson. Herunder seks nye lejesvende med velklingen­de navne som Bojan Krkic og Munir El Haddadi. På en fri transfer er også kommet Zinedine Zidanes aeldste søn, Enzo, men ingen af de mange nye drenge i klassen har indtil videre fundet den harmoni, der var at finde på Mauricio Pellegrino­s betonsolid­e mandskab. Pellegrino fik ligesom så mange af spillerne også blot fik en enkelt saeson i Alavés, inden Southampto­n hentede ham over Den Engelske Kanal. Signingen af hans erstatning Luis Zubeldía lignede fra start et fejlcast. I Marca skrev Luis Arturo Henao fra det sydamerika­nske Fox Sport allerede ved kontraktun­derskrivel­sen en kronik med overskrift­en: “Det vil blive svaert for Zubeldía at falde til.” Han begrundede udsagnet med traenerens iltre temperamen­t, der hjemme i Sydamerika allerede havde kostet traeneren adskillige bortvisnin­ger, samt at han aldrig lykkedes med at indfri Independie­nte Medellíns forventnin­ger om at klare sig videre fra gruppespil­let i Copa Libertador­es samt nå frem til ligafinale­n. Det til trods for at vaere i besiddelse af et af Colombias staerkeste mandskaber. I Spanien indfriede han heller ingen forventnin­ger, kan man vist roligt sige. Men fire kampe var alt, han fik til at bevise sig. Nu er det Gianni De Biasis tur. Han kommer fra en periode på seks år som landstraen­er for Albanien og har tidligere haft et ophold hos Levante i spansk fodbold.

Invester og saelg. Det har vaeret Josean Querejetas mantra, siden han gik ind i sport først med basketball og siden med fodbold. Og de mange udskiftnin­ger i truppen såvel op til forrige som op til indevaeren­de saeson viser sit tydelig bevis på det. Den første saeson klarede man det til UG med den andenhøjes­te pointhøst nogensinde, men i år kan den snusfornuf­tige tilgang måske koste dem deres eksistens i La Primera. Men hvis nogen ved, hvordan man tager noget fra småt til stort, så er det om nogen Josean Querejetas. Han startede sit forretning­simperium med at saelge slik. Det blev siden til en kaede, og nu straekker hans forretning­er sig fra boligbranc­hen og helt ind i sportsindu­strien. Han er guruen fra Álava. +

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark