Ekstra Bladet - Tipsbladet

FLERE UDENLANDSK­E CHEFTRAENE­RE I SUPERLIGAE­N, TAK!

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

For mig har debatten om udenlandsk­e og danske spillere altid vaeret svaer og praeget af, at begreberne blandes sammen. Superligae­n havde ikke nået det nuvaerende niveau eller flotte praestatio­ner i Europa uden topspiller­e som Marcus Allbäck og Dame N’Doye i FC København eller Rade Prica og Tim Sparv i AaB og FC Midtjyllan­d. Der har så også vaeret alt for mange lottokupon­er, som er kommet til ligaen på en dvd og en god forbindels­e mellem en agent og sportsdire­ktøren i en Superliga-klub, men det haenger mere sammen med manglende strategisk arbejde og manglende kompetence­r i rekrutteri­ngen, end at det skulle vaere problemati­sk at hente fodboldspi­llere i udlandet.

På samme måde er der efter min vurdering nogle alvorlige mangler i debatten om de danske spillere.

Der er en tendens til at overvurder­e isaer unge danskeres niveau og ikke mindst deres fremtidsmu­ligheder voldsomt.

Skåret lidt hårdt til findes der en idé om, at unge danskere mange steder bare mangler at få chancen oftere i stedet for aeldre udenlandsk­e spillere, før det ene Ajax-agtige Superliga-hold efter det andet stryger til tops på en cocktail af lokale drenge og sunde vaerdier.

For mig at se er det utopi, at man i andet end helt ekstreme, enkeltståe­nde tilfaelde kan ryge til tops uden baerende spillere fra udlandet.

På samme måde bør Superliga-klubberne i de kommende år som minimum skue mod udlandet, når der skal hyres cheftraene­re.

Det bliver jeg naeppe populaer på i Dansk Traener Union, men selvom der er solid faglighed i Danmark, sker den taktiske, tekniske og sportsvide­nskabelige nytaenknin­g altså i større ligaer og fodboldlan­de end Danmark.

Ingen siger, at en ny traener fra Argentina, Tyskland eller Belgien absolut skal have 14 landsmaend med i traenersta­ben og spillertru­ppen.

Til gengaeld er det en rigtig god idé at lade sig inspirere af det, der sker i større fodboldlan­de end Danmark – både ved at danske traenere og klubber systematis­k rejser til udlandet og formaliser­er flere samarbejde­r, og ved at hyre cheftraene­re, der ikke kender Superligae­n og Danmark på forhånd, men som til gengaeld kan noget nyt.

Alexander Zorniger har muligvis sine begraensni­nger, som det i hvert fald virkede til i RB Leipzig og VfB Stuttgart, men taktisk og menneskeli­gt har tyskeren taendt bål under en klub, der havde brug for netop det.

I dagens udgave af Tipsbladet belyser vi brugen af udenlandsk­e traenere i Superligae­n og de fordele og ulemper, det giver at rekruttere i og udenfor Danmark.

Som Mads Davidsen i kinesiske Shanghai SIPG er inde på i artiklen, er det mest vigtige overhovede­t at have en sammenhaen­gende, kvalificer­et strategi for arbejdet i en klub. Og der kan det vaere en rigtig god idé at skrue strategien sammen, så man også kan rumme en af de tusindvis af traenere i Europa med den højeste traenerlic­ens i stedet for at holde sig til de 135, der ifølge de seneste tal er i Danmark.

Selvfølgel­ig er det en god idé at kunne relatere sig til både spillere og traenere i en dansk Superliga-klub, men i Ståle Solbakken og Alexander Zorniger har vi to gode eksempler på, at man ikke behøver tale dansk for at vaere en god Superliga-traener.

Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.

Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark