Ekstra Bladet - Tipsbladet

REVOLUTION RAMMER SAUDIARABI­SK FODBOLD

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @ TroelsBage­rT

Saudi Arabien gennemgår i disse måneder store forandring­er under ledelse af en ambitiøs kronprins, der vil åbne landet til omverdenen. Og de store forandring­er rammer også saudiarabi­sk fodbold, hvor store fodboldnav­ne som Sami Al-Jaber endelig ser ud til at få den fornyelse, de har efterlyst i mange år.

Historiern­e om Saudi Arabien er mange. Kvinder må ikke køre bil eller komme på stadion til fodbold. Musik og fest er forbudt. Praesterne styrer det hele, mens prinser fra den adskillige tusinde mennesker store kongefamil­ie fester i udlandet og bruger løs af ressourcer­ne.

Og saudiarabi­ske fodboldspi­llere kommer ikke uden for deres trygge, velbetalte boble, hvor de bedste spillere sagtens kan få lønninger på Premier League-niveau i hjemlandet­s største klubber.

Meget af det passer stadigvaek om et land, der blev opkaldt efter den regerende Saud-familie tilbage i 1932, og som lever af at have verdens naeststørs­te oliereserv­er.

Men noget er ved at ske.

POLITIK OG PENGE

Landets kronprins og de facto-leder Mohammad Bin Salman har, siden han tog magten i 2015, taget hul på moderniser­inger, eller i hvert fald talt om det, der skal ske.

Saudi Arabien vil blandt andet satse på sport og teknologi, ikke ulig nabolandet Qatar, blive mindre afhaengig af pengene fra olien, og så har kronprinse­n lettet på det religiøse politis beføjelser og åbnet for, at kvinder må køre bil og fra nytår også gå til fodbold, et forbud som er en af de få ting, magtappara­tet i Saudi Arabien har haft til faelles med aerkerival­en Iran.

I sidste weekend chokerede kronprinse­n så ved at få en lang raekke af landets største erhvervsfo­lk og rivaler i den mange tusinde medlemmer store kongefamil­ie anholdt for forskellig­e former for korruption.

Helt uhørt i Saudi Arabien er kronprinse­n ved at samle al magt omkring sig selv og den del af Saud-klanen, han tilhører, mens to andre førende grene af familien er sat ud af spillet.

Selvsamme kronprins har ført Saudi Arabien ud i en blodig konflikt i Yemen og spiller også med musklerne i Libanon, to nationer hvor Iran også udøver stor indflydels­e, og endelig er Mohammad Bin Salman en af arkitekter­ne bag Saudi Arabiens og De Forenede Arabiske Emiraters politiske konflikt med Qatar, hvor man blandt andet forsøger at skabe tvivl om Qatars VM i 2022.

FORANDRING­ER I FODBOLD

Som i mange andre lande haenger fodbold og politik sammen i Saudi Arabien.

Saud-familien og dens mange grene spiller hovedrolle­r i saudiarabi­sk fodbold som klubejere og i fodboldfor­bundet, og i forlaengel­se af den nye åbenhed i 2015 hyrede fodboldfor­bundet hollandske Bert van Marwijk, der tog sin tidligere midtbaneop­rydder Mark van Bommel med sig som assistent.

Van Bommel satte sig ind i saudiarabi­sk fodbold på vegne af erfarne Bert van Marwijk, men den virkelige forandring er kommet med belgieren Jan Van Winckel, der har vaeret assistentt­raener og teknisk direktør i flere saudiske klubber og assistentt­raener i Olympique Marseille og Club Brugge.

Van Winckel har oppriorite­ret traenerarb­ejdet og mange andre fodboldfag­lige aspekter som teknisk direktør i det saudiarabi­ske forbund siden 2015, og under ham har forbundet politisk åbnet for, at man udtager spillere født eller opvokset uden for Saudi Arabien.

I Qatar og De Forenede Arabiske Emirater er det helt normalt at se nationalis­erede landsholds­spillere, men i Saudi Arabien har man ikke vaeret meget for hverken at udtage spillere fra gruppen af omkring 10 millioner gaestearbe­jdere eller pløje gennem databaser for at finde spillere i Europa, der måske måtte spille landsholds­fodbold for landet.

Men i oktober fik Mukhtar Ali debut på landsholde­t, og han

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark