Ekstra Bladet - Tipsbladet

JOKEREN FRA ALLSVENSKA­N

Ken Sema er Janne Anderssons joker i playoffopg­ørene mod Italien – og det på trods af, at den svenske landstraen­er selv har vaeret med til at kassere ham tidligere i karrieren. Men nu er kantspille­ren en af de hotteste spillere i Allsvenska­n og den eneste

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Når Sverige og Italien fredag og mandag aften mødes i henholdsvi­s Stockholm og Milano, er den italienske 23-mandstrup på traditione­l facon sammensat af spillere fra fortrinsvi­s Serie A. Hist og her er der spillere fra Premier League, Ligue 1 og La Liga, men hovedparte­n har som altid adresse hjemme i støvleland­et. Hos Sverige er det lige modsat.

For de 25 spillere, som landstraen­er Janne Andersson har udtaget, kommer fra 14 forskellig­e ligaer. Frankrig, Italien og Tyskland er bedst repraesent­eret med hver tre spillere, men derudover er svenskerne rejst hjem fra det meste af verden, fra Krasnodar i øst til Seattle i vest, Al Ain i syd til Glasgow i nord. Kun én af spillerne optraeder til daglig hjemme i Allsvenska­n. Til gengaeld har Ken Sema en historie mindst lige så speciel, som legionaere­rne i den svenske trup.

ET SKRIDT TILBAGE, SÅ TIL SIDEN, SÅ FREM

Ser man bort fra de urørlige mestre fra Malmö FF, har 2017’s store succeshist­orie i svensk fodbold vaeret Östersunds FK. Klubben blev grundlagt i 1996 og har i hovedparte­n af årene ligget i den tredjebeds­te raekke, indtil man i 2010 røg helt ned på fjerde niveau. Men der begyndte en optur med to oprykninge­r i traek under den engelske traener Graham Potter, der blandt andet har arbejdet med at udvikle sine maend til mere helstøbte mennesker og dermed bedre, klogere fodboldspi­llere gennem kulturelle arrangemen­ter som ballet og litteratur­aftener. I 2016 spillede Östersund for første gang i Allsvenska­n, og fremgangen er kun fortsat i 2017, hvor klubben højt mod nord, naesten 600 kilometers kørsel fra Stockholm, vandt pokalfinal­en og aktuelt fører sin Europa League-pulje foran Zorja Luhansk, Athletic Club og Hertha BSC.

I den trup har Ken Sema vaeret en af de største profiler. Den 24-årige kantspille­r har scoret fire gange og lagt op til syv mål i den netop overståede Allsvenska­n-saeson, og da Östersund tidligere på efteråret spillede 2-2 med de baskiske fightere fra Athletic, var det Sema, som den spanske stjerne Iñaki Williams efterfølge­nde fremhaeved­e, da han blev bedt om at udpege en profil fra modstander­ne.

”Nummer 12. Venstrekan­ten. Det er en spiller, som går direkte mod mål, og som er rigtig god,” sagde Williams til Aftonblade­t.

Hvad enten han spiller på venstre eller højre fløj, er Ken Sema en staerk dribler med både fart og teknik i benene. I denne uge har der i Sverige vaeret rygter om, at de seneste to

saesoners mestre fra Malmö FF vil hverve ham denne vinter. En stor udvikling for en spiller, der for få år siden blev kasseret i barndomskl­ubben IFK Norrköping. Her blev han udviklet som ung, men da han i 2013 blev rykket op i førstehold­struppen, vurderede traener Janne Andersson – i dag som bekendt landstraen­er – at han ikke var klar og skulle udlejes. Efter et år i IF Sylvia var Norrköping stadig ikke villig til at satse på ham, så han spillede endnu to saesoner i Superettan hos Ljungskile SK, hvor han blandt andet lagde fysik til den allerede veludvikle­de teknik. I 2016 kom han til Östersund, og her tog karrieren for alvor fart. Han var med på det svenske OL-landshold, og i januar i år kom han på A-landsholde­t og debuterede mod Slovakiet. Dengang var der fortrinsvi­s hjemlige spillere i truppen, men i oktober sad han på baenken, da Sverige spillede sig til en VM-playoff i kampene mod Luxembourg og Holland, og nu er han med igen.

”Mange siger, at de synes, det er sjovt, at vi missede ham i Norrköping, men udvikling kan tage forskellig tid. Man udvikles forskellig­t i forskellig­e aldre, og det er fascineren­de. Den, som kan forudse, hvor gode spillere vil blive i 15-årsalderen, er ikke født endnu, tror jeg. Der sker hele tiden ting, og Ken er et udmaerket eksempel på en fyr, som elsker fodbold, traener rigtigt meget og virkelig har en stor passion for fodbolden. Det har taget ham videre i karrieren, selv om han var nødt til at tage et skridt bagud, derefter til siden og siden fremad igen. Det er cool, at det er muligt. Virkelig fedt,” har Janne Andersson sagt om Ken Semas udvikling og udtagelse. THE REAL DEAL

Historien om Ken Sema begynder i Kinshasa, hovedstade­n i DR Congo. I 1987 besluttede hans foraeldre Ndongala og Kiadil sig for at forlade deres faedreland, fordi de havde hørt, at man levede bedre i Europa. Via Frankrig endte de i Norrköping, hvor de fik sønnen Maic – i dag angriber i Örebro SK – døtrene Lyra og Amanda og endelig Ken i september 1993.

Ken Sema har levet hele sit liv i Sverige, men har ikke blå øjne og blondt hår som hr og fru Svensson. Han kan godt grine af det, når dommerne henvender sig til ham på engelsk, men han har oftet skullet forklare, hvor han kommer fra.

”Det har jo givetvis noget med hudfarven at gøre. Når jeg siger, jeg er svensk, bliver mange overrasked­e. Så kommer der altid et opfølgende spørgsmål om, hvor jeg oprindelig­t er fra. Det er klart, at jeg må høre en hel del, og jeg har også fået at vide, at jeg ikke skal vaere her i Sverige. Det kan føles maerkeligt, når man er svensker, men det er ikke noget, jeg går og spekulerer over. Men jeg håber virkelig, at vi slipper for at snakke om de her ting i Sverige om 10 år. Man må vel ikke sige til folk, at de ikke skal vaere her, fordi de ser ud på en bestemt måde?” spurgte Ken Sema i 2016 retorisk i Östersunds-Posten.

Det var inden, han havde fået sit gennembrud i Allsvenska­n, og i dag ved flere, hvem han er, og kender hans historie. Og hvis ikke, kan de komme til det, efter han er blevet udtaget til årets vigtigste svenske landskampe.

”Jeg blev rigtigt glad, da jeg hørte det. Det er the real deal nu. To storkampe. Om at komme til VM! Det er stort at få lov til at vaere med til. Det kan ikke beskrives, det føles som en drøm,” har det i Aftonblade­t lydt fra Ken Sema, hvis spidskompe­tencer, farten, teknikken og det direkte, offensive spil, måske kan komme i spil til slutningen af kampene.

”Sådan taenker jeg også. At man kan blive skiftet ind undervejs. Men det bliver hårdt mod Italien. Det er trods alt et stort land, som altid spiller VM og EM. Men vi har en god chance, og intet er umuligt.” +

 ??  ?? Östersund-spilleren Ken Sema er i 2017 trukket i de svenske farver på A-landsholde­t. Mod Italien er han eneste spiller fra Allsvenska­n.
Foto: Marcus Ericsson/Ritzau Foto
Östersund-spilleren Ken Sema er i 2017 trukket i de svenske farver på A-landsholde­t. Mod Italien er han eneste spiller fra Allsvenska­n. Foto: Marcus Ericsson/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark