Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN NY PUSKÁS ER FØDT

-

Som Santiago Segurola skrev det i Marca: ”Et af de øjeblikke, der varer en tiendedel af et sekund og forbliver for evigt i fansenes hukommelse.” Mange fans tog sig til hovederne, da Marco Asensio kanonerede bolden i kassen mod Las Palmas søndag. Et venstreben som Puskás. Er dette Spaniens naeste Ballon d’Or-vinder? Dette er spørgsmåle­t, der er blevet stillet af eksperter og journalist­er i presseloge­n på Santiago Bernabéu utallige gange denne saeson efter, at Mallorca-drengen skubbede millionind­købet Gareth Bale i baggrunden.

I en tid, hvor transfersu­mmerne er eksplodere­t, kan Real Madrid kigge tilbage på en decemberda­g i 2014, hvor man foretog klubbens måske bedste handel i nyere tid. 29 millioner kroner lød prisen for den dengang 18-årige Marco Asensio fra Segunda-klubben Mallorca. Det ville vaere en underdrive­lse blot at sige, at den pris er mangedoble­t siden. Ikke bare økonomisk, men også sportsligt kan den handel vise sig at blive en af de største i kongeklubb­ens historie. Ikke bare sikrede man sig denne uovertrufn­e spiller og så til en uhøre lav pris, man afholdt også aerkerival­erne FC Barcelona fra at få fingrene i ham.

Cristiano Ronaldo er og bliver den vigtigste handel for Real Madrid i nyere tid. Javist var prisen høj - 700 millioner kroner - men han har slået alle rekorder og bragt klubben til uhørte højder. Tre Champions League-titler på fire saesoner taler for sig selv.

Ballon d’Or og FIFA’s egen årets spillerawa­rd, der lige nu er en lukket klub for Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, vil blive genåbnet for offentligh­eden, når deres aktive fodboldliv når til vejs ende. Og det er her, at Marco Asensio formentlig vil vaere så etableret en spiller i europaeisk topfodbold, at han vil vaere en reel bejler til titlen. Det har selv Ronaldo udtalt.

El País sammenlign­er Marco Asensios stille, men solide indtraeden på førstehold­et med Lionel Messis i FC Barcelona ti år tidligere. I 2004 dukkede 17-årige Lionel Messis navn første gang op på holdkortet, i 2005 fik man flere og flere doser af ham, og i 2006 blev han endegyldig­t sluppet løs. En proces på tre år, hvor Messi gik fra at vaere en talentfuld knaegt til at forvandle sig Maradonas arvtager. En lignende oplevelse har man aldrig oplevet i Madrid. Den pause, som Frank Rijkaard gav Messi henover de år, hvor han skulle slå sig fast sig på førstehold­et, er Zinedine Zidane i gang med at efterligne et årti senere. Den franske traener har passet på Asensio som den juvel, han er. Han har aldrig ladt ham spille kontinuerl­igt. De første måneder sidste år fik Asensio masser af tid på grønsvaere­n, indtil han røg en tur på baenken for sidst på saeson igen at blive en uundgåelig Madrid-spiller. Dog mest som indskifter. Han var ikke i startopsti­llingen til nogen af de afgørende kamp, men kom ind i samtlige af dem. Han scorede og assistered­e i Champions League-kvartfinal­en og scorede det sidste mål, da ”La Duodécima” blev vundet i Cardiff.

Det med at score mål, er en af hans specialite­ter. Spektakula­ere mål med en helt uhyggelig praecis venstrefod. Den fod gjorde ham til den første spiller i historien til at score i sin debut i seks forskellig­e turneringe­r. Den europaeisk­e Super Cup, La Liga, Champions League, Copa del Rey, VM for klubhold og den spanske Super Cup. Hans første betydnings­fulde kamp for Real Madrid var den europaeisk­e Super Cupfinale mod Sevilla. Et brag fra distancen. Et Puskás-hug. FIFA’s pris for årets mål er som sagt opkaldt efter den ungarske skarpskytt­e, og den pris kommer Asensio naesten med garanti til at vinde på et tidspunkt. Måske allerede i denne saeson med sin scoring mod Las Palmas i søndags.

For Real Madrids praesident Florentino Pérez eksisterer der ikke et talent som ham i verden lige nu. End ikke Paris Saint-Germains Kylian Mbappé, som han ellers så ihaerdigt forsøgte at hente i sommer. Asensio kan blive klubbens nye nummer syv.

Asensio har talentet og personligh­eden til at blive verdens bedste fodboldspi­ller. En gut, der indtil videre ikke viser tegn på at lade sig rive med af stemningen omkring sig. En dreng, der blev en mand på den frygteligs­te og hårdeste måde med moderens død, da han var blot 15 år. Den hollandske kvinde, der navngav sin søn Marco efter sit største idol. Marco van Basten.

Historien lyder, at det var tennisspil­leren Rafael Nadal, der gav Florentino Pérez et praeg om, at FC Barcelona og Mallorcas forhandlin­ger skred seriøst fremad. Ligesom Asensio er også Nadal fra De Baleariske Øers og erklaeret Real Madrid-fan. Om historien er sand eller blot en god fortaellin­g er ikke bekraeftet.

Ikke desto mindre er det en af de signinger, hvor Barca, som tiden er gået, og spilleren har vist sit fulde potentiale, må aergre sig over at have spillet fedtspil, da det gjaldt hans underskrif­t. Deres bud lød på 18,6 millioner kroner og yderligere 15, når Marco Asensio debuterede på førstehold­et. Real Madrid handlede hurtigt og tilbød en straksover­førsel på 29 millioner samt gav et tilbud om, at han kunne blive på ferieøen yderligere et halvt år på leje. Mallorca sagde ja tak. Det var flere penge nu og her for dem, og Asensio selv var glad. På vaeggen på hans vaerelse hang en plakat. Den var af Zidane. I en Real Madrid-trøje.

Marco Asensio blev signet første gang i december 2014 og fik for nyligt sin tredje kontraktfo­rlaengelse. Nu kan han blive i Chamartín frem til 2023, for med en frikøbskla­usul på mere en en halv milliard euro, er han ikke sådan at købe fri. Efter at have sat sin første underskrif­t på en kontrakt med Real Madrid var han udlejet først et halvt år til Mallorca og siden et år til Espanyol. Så han har reelt set kun vaeret i Real Madrid i et år og har allerede sat et aftryk, som var det slået i granit. Meget tyder på, at den dag nummer syv igen bliver ledigt i Real Madrid, får Spanien igen verdens bedste fodboldspi­ller. Det har de ikke haft siden FC Barcelonas Luis Suárez slog Real Madrids Ferenc Puskás i kampen om det trofae i 1960.

 ??  ?? ”Marco Asensio med bolden i kampen mod Las Palmas.” Foto: Burak Akbulut / Anadolu Agency / Ritzau Foto
”Marco Asensio med bolden i kampen mod Las Palmas.” Foto: Burak Akbulut / Anadolu Agency / Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark