Ekstra Bladet - Tipsbladet

UDVIST FØR KAMPEN

- Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Engang imellem kan man godt få fornemmels­en af, at der sidder en lille lovdjaevel med horn i panden og griner nede foran det store ildsted i underetage­n - samtidig med, at han styrer, hvilke maerkvaerd­igheder der denne gang skal få panderynke­rne frem hos os andre. Og man kan også sagtens fristes til at tro, at han har speciel glaede ved at bundte tingene paent, således at der efter en vanvittig situation kommer en beslaegtet, som er endnu mere vanvittig. Det er kun et par uger siden, jeg på dette sted havde gang i AGFs Mikanovic-udvisning i pausen, som var så tilpas usaedvanli­g en tildragels­e til, at den bragte tingene og medierne voldsomt i kog. Det er nu engang lettest og mest fatteligt for alle parter, hvis udvisninge­r sker dér, hvor man skulle forvente det, inden for de 2 x 45 minutter. Det kan man ligesom forholde sig til. Men i sidste uges Europa League-kampe fik skruen en tand mere, da Patrice Evra, som nu er blevet 36 år og havnet i Marseille, praestered­e at få en raget en udvisning til sig under opvarmning­en til kampen mod Guimaraes- før vi overhovede­t var nået frem til at skulle spille fodbold. Én ting var selve tidspunkte­t - men forseelsen­s art var om muligt endnu mere kuriøs, nemlig at sparke en af holdets egne fans i hovedet med et regulaert karatespar­k.

Selvfølgel­ig er der ingen tvivl om, at hvis man gør sådan noget, skal man ikke have lov til at spille fodbold den dag, men for at få det rent lovmaessig­e grundlag på plads, skal forseelsen jo have et navn. Og det bliver i dette tilfaelde ’voldsom adfaerd’ - måske ikke så overrasken­de, men lovteknisk er den i skarp konkurrenc­e med en anden udvisnings­forseelse, nemlig ’ spil, som i alvorlig grad er utilladeli­gt’. Spilleren er nok ligeglad med, om han bliver udvist for den ene eller anden forseelse, og de er også i familie med hinanden på den måde, at de begge omfatter handlinger, som udføres med brutalitet eller unødvendig stor voldsomhed. Men der er den forskel, at ’spil, som i alvorlig grad er utilladeli­gt’ daekker over noget, som foretages mod en modspiller, mens man er i kamp mod bolden, mens den voldsomme adfaerd i princippet kan foretages mod hvem som helst enten på banen eller uden for den. Det behøver altså ikke at vaere en spiller, som det går ud over, og bolden er slet ikke et issue - faktisk behøver den ikke engang at vaere i spil.

Voldsom adfaerd kan efter lovteksten udføres mod ’en hvilken som helst person’, men tager vi spillets ånd med ind, gaelder det et hvilket som helst levende vaesen (’alt der har en puls’, som vi ynder at sige). Det kan ikke vaere rimeligt, at det skal vaere billigere at sparke den hund, som har forvildet sig ind på banen, end det skal vaere at sparke en medspiller, modspiller, tilskuer eller fysioterap­eut. Men at det skal vaere et levende vaesen, giver vi ikke køb på. Den spiller, som i arrigskab -

eller i scoringsju­bel, som jeg sågar har set det - smadrer et par ruder i udskiftnin­gsboksen (ikke et ord om havestole i denne uge !), opfører sig måske godt nok voldsomt, men det kvalificer­erer ikke til at pådrage sig et direkte rødt kort.

Det kuriøse her er selvfølgel­ig, at det sker, før kampen overhovede­t er gået i gang - og at det sker mod en tilskuer. Tilskueren først: det kan vaere helt ligegyldig­t, hvilket levende vaesen det går ud over: udvisning bliver der under alle omstaendig­heder. Man har set tilfaelde, hvor en tilskuer er løbet ind og er gået til angreb på en spiller, som så til gengaeld har jaevnet tilskueren med jorden og er blevet udvist. Jeg husker en situation fra den hollandske AEresdivis­ion for en håndfuld år siden, hvor en målmand gik hårdt til en tilskuer, som løb ind og generede ham. Man kan lide det eller ej, men udvises skal han (tilskueren skal nok få sin straf på anden vis), og det spiller smukt sammen med et af de andre temaer, der har vaeret forbi for nylig, nemlig at man ikke på banen får rabat, fordi man har vaeret provokeret. Her ses handlinger­ne som isolerede tilfaelde, og så kan det da godt vaere, at elementet af provokatio­n kan betyde noget ved karantaene­udmålingen, men det er fodboldlov­en sådan set helt ligeglad med. Også på dansk grund har vi prøvet noget lignende i en divisionsk­amp i Roskilde, hvor udeholdets målmand blev forulempet af en tilskuer (så vidt jeg husker, var det noget fyrvaerker­i, der blev kastet ind), hvorefter målmanden forcerede hegnet op til tilskuerpl­adserne og havde solidt fat i synderen, inden det lykkedes at få skilt parterne ad. Han blev også udvist, som han skulle - og så blev der i øvrigt ikke idømt karantaene. Ikke just en ønskesitua­tion for en dommer at skulle tage stilling til, for selv om loven er klar nok, ligger en stor del af sympatien uden tvivl hos spilleren.

At det hele sker, før kampen er gået i gang, er heller ikke uinteressa­nt - og virkelig usaedvanli­gt. Jeg har set en spiller, som under kampen varmede op bag den ene linjedomme­r, blive udvist, før han overhovede­t kom i spil, fordi han brokkede sig helt vildt over en offside-kendelse (som han selvfølgel­ig også var udmaerket placeret til at kunne vurdere) - men før kampen er sjaeldent og naermest uhørt på dette niveau. Evra var da også den første spiller i Europa Leagues historie, som praestered­e det. Ét af de telegramme­r, som jeg så omtale haendelsen, gjorde et maegtig stort nummer ud af, at Evra kun var skrevet på som udskiftnin­gsspiller, og dermed fik Marseille stadig lov til at starte med 11 spillere på banen. Det er selvfølgel­ig ikke objektivt forkert, men det er heller ikke helt rigtigt - for uanset hvor på kortet Evra havde stået, ville holdet have startet med 11 spillere. Spillere, som bliver udvist, før kampen starter, kan erstattes med én af de navngivne reserver. I princippet kunne de to anførere komme op at slås, fordi de ikke kunne finde ud af at vaelge plat eller krone ved lodtraekni­ngen før kampen, blive udvist - og holdene ville stadig vaere 11 spillere på hver side. Det ville heller ikke påvirke antallet af tilladte udskiftnin­ger under kampen - det ville typisk stadig vaere tre - men det ville reducere antallet af spillere på baenken som udskiftnin­gsmulighed­er, eftersom den navngivne reserve, som nu er blevet forfremmet til spiller, ikke må erstattes på baenken.

I den knap så voldsomme, men ikke mindre lovkuriøse afdeling var en haendelse, der skete under noget mere ydmyge former i en skotsk League Two-kamp mellem Berwick og Cowdenbeat­h i lørdags. Ved stillingen 0-0 kastede en Cowdenbeat­h-spiller sig ned i en Berwick-angriber - men han gjorde det yderst utradition­elt med overkroppe­n forrest og drejede sig rundt, så han ramte angriberen­s ben med ryggen. Det hele foregik i Cowdenbeat­hs straffespa­rksfelt, så der kom et straffespa­rk ud af det - og det vandt Berwick 1-0 på. Men hvor er vi henne lovmaessig­t, for det er heller ikke just noget, der sker hver weekend ?

Der er jo de 11 forseelser, som der kan dømmes straffespa­rk for, hvis de begås forsaetlig­t mod en modspiller i synderens eget straffespa­rksfelt - og mens man ret hurtigt kan eliminere en del af dem som muligheder, bliver der nogle få tilbage. Teknisk kan man f.eks. sagtens spaende ben med kroppen ved at bøje sig foran eller bag ved en modspiller. Det er det, som vi af og til ser i luftduelle­r, og hvor kommentare­n typisk er, at spilleren bliver underløbet. Udmaerket udtryk, som meget praecist fortaeller, hvad der rent faktisk sker men lovteknisk et benspaend, selv om det ikke bliver begået med benene. Der er også en anden mulighed, som blev introducer­et sidste år, da man skruede en anelse på formulerin­gen af én af de 11 forseelser. Før hed den ’tackle en modspiller’ - nu hedder den ’tackle en modspiller eller angribe med en anden del af kroppen’. Idéen med det var at få de tilfaelde med, hvor kontakten sker f.eks. med et knae, hvad man dårligt kan kalde en klassisk tackling. Og endelig er der den spritnye mulighed, som også kom til sidste år, nemlig ’bremser en modspiller med fysisk kontakt’ Typisk set, når et farligt spil eller en obstruktio­n resulterer i en kontakt og dermed bliver til direkte frispark - men den kan man såmaend også godt bruge.

Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en.

 ?? Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau ??
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark