Ekstra Bladet - Tipsbladet

ISRAELSKE ATLÉTICO

-

Ekstatiske dage i Atlético. Wanda Metropolit­ano er komplet udsolgt fra de billigste siddeplads­er til de dyreste VIP-lounger før lørdagens Derbi madrileño, og under 72 timer inden mødet med ærkerivale­rne fra Chamartín-bydelen kom det frem, at Atlético Madrid vil foretage en kapitaludv­idelse. En økonomisk indsprøjtn­ing, der sparker klubben yderligere et stykke frem i sin moderniser­ing.

Spekulatio­nerne har lydt den seneste tid: “Er der nogen, der kommer og køber Atlético?” Men svaret er, at ingen kommer til at købe Atlético. Det, der kommer til at ske, er endnu en kapitaludv­idelse. Det er dog ikke noget nyt for denne klub. For cirka to år siden gjorde den kinesiske virksomhed Wanda sin indtræden i Madrid med et opkøb af 20 procent af aktierne for 335 millioner kroner. Siden da har Wanda smidt yderligere 750 millioner kroner ind i klubben for de næste ti år at lægge navn til klubbens nye stadion Wanda Metropolit­ano. Nu kommer endnu en storaktion­ær ind i form af israelske Idan Ofer. Israeleren har smidt godt 370 millioner kroner i form af kapital på bordet og samme beløb i sponsorate­r og andre aftaler, lyder det i Marcas udredelse af israeleren­s indtog. Men ingen får lov til at købe Miguel Ángel Gil Marín ud. Sønnen til en af spansk fodbolds mest karismatis­ke bosser, den tidligere Marbella-borgmester og nu afdøde Jesús Gil. Gilfamilie­n kommer til at fortsætte som styrmand på den madrilensk­e skude.

Gil senior og Atléticos nuværende præsident Enrique Cerezo blev tilbage i 2004 anklaget for ulovligt at have tilkæmpet sig magten i klubben, da klubben gik fra at være medlemmern­es klub til at være et aktieselsk­ab 12 år tidligere. Men fordi den juridiske gang gik så langsomt, har det været muligt for disse herrer blot at ignorere anklagerne og bevare aktiemajor­iteten, skriver ESPN FC. Og den dag i dag sidder samme mænd på magten. Gil-familien dog nu i form af sønnike Miguel Ángel. Gil Marín kommer til at besidde 50,15 procent af aktierne i den nye konstellat­ion således, at han stadig bevarer aktiemajor­iteten. Tidligere besad han 54,6 procent. Præsident Enrique Cerezo går fra 17,9 til at 15. Wanda går fra 20 procent til nu at eje 18 pro- cent af aktierne, mens klubbens nyes israelske aktionær får 15 procent af kagen. De sidste syv procent er fordelt over mindre aktionærer. Det samlede regnskab betyder, at GilCerezo-alliancen fortsat sidder på 65 procent af aktierne. Altså knap totredjede­l.

Atléticos levestanda­rd er steget betragteli­gt de senere år, og jo flere sponsorer og pengemænd, der kan betale for det gilde, desto bedre. Så den nye israelske tilgang er velkommen. Men klubbens ledelse ser såvel Wandas som den seneste kapitaludv­idelse som mere end blot en økonomisk engangs-indsprøjtn­ing. Idan Ofer har nemlig godt fat i det amerikansk­e marked. Det marked, Atlético manglede at betræde. Man anser Europa som et dækket marked allerede, mens man med Wandas inkorporer­ing for to år siden føler sig godt eksponeret i Asien.

Den israelske forretning­smand er født i Haifa, men bor nu i London og hans felt ligger inden for shipping, boring og minedrift. Han købte angiveligt en kopi af Cristiano Ronaldos Ballon d’Or anno 2013 for 4,5 millioner kroner. Den 62-årige forretning­smand er søn af Sammy Ofer, grundlægge­ren af familiens forretning­simperium. Sammy døde i 2011, men var da Israels rigeste mand og en af mændene bag krydstogtg­iganten Royal Caribbean. Sønnen Idan Ofer er dog ikke det første israelske islæt i Atlético, for hovedspons­oren Plus500, som man kender fra spilledrag­terne, har nemlig sit hovedkonto­r i landet.

Kapitaludv­idelsen skal hjælpe til med at skære ned på den 3,3 milliarder kroner store gæld, klubben har, samt dække noget af den 2,3 milliarder store investerin­g i byggeriet af det nye stadion. Derudover kræver det betragteli­ge lønstignin­ger at holde på de bedste spillere, og det skal der også være finanser til. Men udover kapitaludv­idelsen forventes også salget af grunden, hvor Estadio Vicente Calderón ligger, at gå igennem inden jul. Det stykke land beløber sig op mod 1,5 milliarder kroner. Fodboldfor­retningen Atlético Madrid er i storform inden mødet med Real Madrid, men nu er det op til holdet at bevise, at de også er. Champions League-deltagelse efter jul hænger i en tynd tråd, og i La Liga ligger man nummer fire.

 ?? Foto: AP Photo/Andres Kudacki / Ritzau Foto ?? AF NICKLAS VINDE Nicklas Vinde er journalist med bopæl i Madrid. Han har boet og arbejdet en årrække i Spanien og vil fremover skrive ugentlige klummer til Tipsbladet om spansk fodbold.
Foto: AP Photo/Andres Kudacki / Ritzau Foto AF NICKLAS VINDE Nicklas Vinde er journalist med bopæl i Madrid. Han har boet og arbejdet en årrække i Spanien og vil fremover skrive ugentlige klummer til Tipsbladet om spansk fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark