Ekstra Bladet - Tipsbladet

BLIVER DER PLADS TIL PHIL FODEN?

”The Stockport Iniesta” debuterede for Manchester City med indskiftni­ngen mod Feyenoord, men selv om han gjorde det i en meget ung alder, og selv om talentet er stort, er det langt fra givet, at han får en lysende karriere i den klub, han har spillet for,

- TEKST: THOMAS PYNDT

Der stod han så en tirsdag aften i Manchester og ventede på, at en drengedrøm skulle gå i opfyldelse. Og med et kvarter igen kom nummer 47 op på udskiftnin­gstavlen, 34-årige Yaya Touré luntede over mod sidelinjen, og så blev 17 år og 177 dage gamle Phil Foden sunget og klappet ind til debut på Etihad Stadium – i øvrigt som den fjerdeyngs­te engelske debutant i Champions League nogen sinde, kun overgået af Arsenals Jack Wilshere, den nuvaerende Liverpool-angriber Dominic Solanke, der debuterede for Chelsea, og Arsenals Ainsley Maitland-Niles.

Men det var ikke derfor, at City-tilhaenger­ne var så begejstred­e, og det var heller ikke kun i glaede over at se en af deres lokale drenge nå hele vejen ind på førstehold­et. Nej, der har laenge vaeret en elektrisk spaending omkring navnet Phil Foden, og det med rette.

Den klejne midtbanema­nd med det forgyldte venstreben, det lette fodskifte og det fine blik for spillet blev født i Manchester-forstaden Stockport og viste sig hurtigt som et sjaeldent talent. Så allerede som ni-årig skiftede han til Manchester City, hvor legenden om talentet bare voksede sig større og større, ikke mindst da han sidste år som 16-årig fik plads på baenken før en Champions League-kamp mod Celtic. Han kom godt nok ikke ind, men folk, der fulgte U/18-kampene, var imponerede, og et begavet kaelenavn til Foden som ”the Stockport Iniesta,” satte sig hurtigt.

I sommer tog Guardiola ham med på tour i USA, og gav ham en plads fra start i kampen mod Manchester United, og selv om der var noget malplacere­t over et Manchester-derby som sommerkamp foran 67.000 tilskuere i Houston, som United i øvrigt vandt 2-0, så var manageren imponeret.

”Jeg ville gerne have de helt rigtige ord til at beskrive, hvad jeg så. I er heldige, at I var her til at se hans første kamp. Det er laenge siden, jeg har set noget lignende. Han er 17 år gammel, han spiller for City, han er vokset op gennem akademiet, han er fan af City, og han er en gave for os,” lød de store ord fra Guardiola.

De blev bekraeftet, da England lukkede et fantastisk 2017 for deres ungdomslan­dshold. U/20 vandt VM, U/19 vandt EM, og i sidste måned tog U/17landshol­det så revanche for nederlaget til Spanien i EM-finalen, da de i Indien vandt VM-finalen for U/17-landshold med hele 5-2 efter at have vaeret bagud med 0-2 til spanierne. Og med et oplaeg og to mål var det helt på sin plads, at Phil Foden blev kåret som VM-turneringe­ns bedste spiller.

SOM EN SCHOLES

Så der var ikke noget at sige til, at der gik et sus gennem City-tilhaenger­ne, da deres lokale yndling og yngling stod klar til debut, for det betød, at de godt 40.000 lokale fans altid ville kunne sige, at de var der, da Phil Foden debuterede for City, hvilket var et meget fint minde at få med hjem fra en ellers halvkedeli­g kamp, som hjemmehold­et afgjorde kort før tid på mål af Raheem Sterling.

Men spørgsmåle­t er så, om Foden får en rigtig chance i Manchester City. Talentet er uomtvistel­igt, men vejen ind til holdet er lang og meget vanskelig for en offensiv midtbanema­nd. Således har den i sommer i Monaco dyrt indkøbte (375 millioner kroner) Bernardo Silva haft svaert ved at finde en plads i kamp med Kevin De Bruyne, David Silva, Leroy Sané og Raheem Sterling, og hvor står et 17-årigt lokalt talent så henne i det regnestykk­e af verdensstj­erner?

For de engelske talenter er bedre end nogensinde, men er der plads til dem på internatio­nale mandskaber, der rask vaek bruger hundredevi­s af millioner af kroner på nye spillere, hvis resultater­ne svigter en smule, eller et enkelt hold eller to viser sig at vaere et hak bedre? Det spørgsmål har landstraen­er Gareth Southgate også luftet, og i City har man ikke de samme traditione­r som i Manchester United, der nu har spillet 3887 kampe i traek over 80 år med mindst en spiller af egen avl i kamptruppe­n.

I City står forsvarere­n Micah Richards som den sidste spiller af egen avl, der er kommet igennem til fast spilletid på førstehold­et, og det var i 2005. På den anden side har City investeret meget i deres akademi over de seneste år, og det forlyder, at resultater­ne er ved at melde sig i form af store talenter af en kvalitet, der burde kunne gøre sig på førstehold­et. Ikke mindst Phil Foden, som Citys chef for scouting af talenter, Joe Makin, fandt for otte år siden og var så sikker på, at han med det samme satte et billede af det 9-årige talent på hjemmeside­n Klubberne er rangeret i forhold til, hvem der lige nu sandsynlig­vis ville vinde en kamp på neutral grund. Holdene er vurderet efter deres generelle styrke og de seneste resultater i deres hjemlige liga og i Champions League. under overskrift­en ”Phil Foden – remember the name.”

”Jeg ser ham som en Paul Scholes. Han er en Manc’, og det er det. Han dukker op hver dag, traener, tøffer hjem, faerdigt arbejde. Han er den mest stilfaerdi­ge i gruppen, selv om det er ham, der traener med førstehold­et,” som Makin beskrev Foden til Daily Mail i sidste måned.

Og nu har han så fået sin debut. ”Phil ved, at klubben står klar til at støtte ham, men det afhaenger af ham. Han skal arbejde hver eneste dag, men han ved, at vi tror meget på ham, og at vi vil give det et forsøg,” sagde Guardiola efter de 15 minutter med Foden på banen, mens teenageren selvfølgel­ig var lykkelig for sin første officielle kamp for Manchester City.

”Jeg har ventet laenge på denne mulighed, nu fik jeg den endelig, og det betyder alt for mig,” sagde tirsdagens mand i centrum i Manchester trods et relativt begivenhed­sfattigt indhop på 15 minutter.

 ??  ?? Et historisk øjeblik eller starten på historien om et stort talent, der ikke fik chancen i hård, internatio­nal konkurrenc­e? Det vil fremtiden vise, men her får Phil Foden i hvert fald debut for Manchester City som indskiftet for Yaya Touré i Champions...
Et historisk øjeblik eller starten på historien om et stort talent, der ikke fik chancen i hård, internatio­nal konkurrenc­e? Det vil fremtiden vise, men her får Phil Foden i hvert fald debut for Manchester City som indskiftet for Yaya Touré i Champions...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark