Ekstra Bladet - Tipsbladet

RAEVEKAGER TIL ALLE

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Du kan måske huske dengang, Oprah Winfrey gav en bil til samtlige gaester i studiet under et af sine talkshows. 276 biler, sponsorere­t af et af USA’s største bilfirmaer, foraerede den populaere talkshowva­ert vaek til den jublende sal. Find klippet på Youtube, det er et herligt syn. I mandags var der UEFA-kongres i Slovakiets hovedstad Bratislava, lørdag er der repraesent­antskabsmø­de i DBU, men det er kun opvarmning forud for FIFA’s kongres i Moskva umiddelbar­t før VM-slutrunden.

FIFA-praesident Gianni Infantino og UEFA-praesident Aleksander Ceferin taler meget om gennemsigt­ighed, god embedsføre­lse og nul-tolerance overfor korruption.

Men jeg kan ikke ryste et billede af Gianni Infantino, der i sine nu to år som FIFA-praesident har vaeret travlt beskaeftig­et med at dele gaver ud og befaeste sin magt, så han og hans støtter kan beholde magten.

At forestille sig den schweizisk/italienske FIFA-boss som Oprah Winfrey den dag i talkshow-studiet er slet ikke skaevt – Infantino blev blandt andet valgt på et løfte om at fordoble det årlige til samtlige nationale fodboldfor­bund, herunder velhavende forbund som DBU og kollegerne i Nordeuropa.

Det var så ekstravaga­nt, at modkandida­ten Sheik Salman fra diktaturet Bahrain talte om finansiel uansvarlig­hed, og FIFA kaemper da også med at hive tilstraekk­eligt med sponsoraft­aler i kassen, så man kan daekke det enorme hul, advokatreg­ninger til korruption­s-retssagern­e og tabte sponsorind­taegter har skabt.

Fodbold-VM i Rusland er efterhånde­n også noget, der bare skal overstås for Infantino og de russiske vaerter. De to parter forsøger efter bedste evne at overbevise verden om, der ikke er nogen doping-problemer, selvom den russiske whistleblo­wer Grigorij Rodtjenkov fra sit skjul i vidnebesky­ttelsespro­grammet i USA har fortalt, at der var ordrer fra højeste sted, det vil sige davaerende sportsmini­ster Vitaly Mutko og Ruslands praesident Vladimir Putin, om at der ikke skulle tages russiske fodboldspi­llere i den dopingkont­rol, der trods alt blev foretaget.

Man skulle tro, det var umuligt, men i kulisserne fylder en politisk kamp om VM 2022 i Qatar og VM 2026 faktisk mere i disse uger.

Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater har siden juni sidste år ført an i en blokade og politisk kamp mod Qatar, som også Egypten, Bahrain og flere andre stater deltager i.

Det resultered­e i den seneste uge i en raekke plantede historier i isaer vesteuropa­eiske medier, som gik på, at Qatar senere i år mister VM-slutrunden, måske med England som nødløsning som arrangør. Kilden var en person i et saudiarabi­sk ministeriu­m og tydeligvis fodret til en lang raekke journalist­er og redaktører af PR-bureauer, der fra London og New York styrer kampagnen.

Som regelmaess­ige laesere af denne leder ved, har jeg adskillige gange efterlyst, at Qatar og Rusland mistede deres VM-slutrunder, eller som absolut minimum blev gransket profession­elt af en ekstern myndighed.

Men det undskylder ikke den ukritiske videreform­idling af politisk spin, som også er blevet videreform­idlet i danske medier uden skyggen af forståelse for, hvad der sker i Mellemøste­n.

Sideløbend­e kaemper USA og Marokko en stadig mere indaedt kamp om VM 2026, hvor marokkaner­ne overrasken­de er blevet en seriøs udfordrer til USA.

USA, der byder på slutrunden sammen med Canada og Mexico, troede, aftalen var på plads og forsøgte at få haste-tildelt slutrunden allerede sidste år.

Tilsynelad­ende med førnaevnte PR-bureauer som mellemmaen­d er der de seneste dage sat fokus på, at nordamerik­anske tv-selskaber har fået skrevet klausuler ind i tv-aftaler om VM 2026, der blev indgået meget lang tid i forvejen udenom den saedvanlig­e udbudsproc­es. Her står FIFA til at miste et milliardbe­løb, hvis USA, Mexico og Canada ikke bliver VM-arrangør i 2026, og Marokko har i kulissen brokket sig over, at FIFA-praesident Infantino og embedsvaer­ket i FIFA tydeligt favorisere­r USA.

I Marokkos lejr finder man tilsynelad­ende Rusland, med støtte fra UEFA-praesident Aleksander Ceferin, som russerne sammen med DBU og skandinave­rne var hovedarkit­ekter bag at få valgt.

I den lejr forsøger man at påvirke processen omkring tildelinge­n af VM, blandt andet så flere afstemning­er bliver hemmelige og man dermed lettere kan trodse Infantino og FIFA-toppen.

Der er mistanke om, at FIFA’s tekniske task force af politiske hensyn kunne finde på at udelukke Marokkos VM-bud (der for undertegne­de at se også virker urealistis­k), så amerikaner­ne står alene tilbage.

Når VM 2026 skal uddeles, sker det i modsaetnin­g til tidligere ved afstemning blandt de over 200 medlemslan­de, hvor det tidligere var FIFA’s 20-24 mand store (alt efter, hvor mange der sad i straffebok­sen på grund af korruption­sanklager) eksekutivk­omité, der placerede slutrunder­ne.

Der danner sig lige nu et billede af, at en afstemning med alle medlemslan­de kun gør processen mere mudret, så laenge den øverste top i FIFA opererer med de samme raevekager, der placerede de to kommende slutrunder i Rusland og Qatar.

Måske en venlig sjael kunne bage en plade raeve-småkager og sende dem FIFA’s pressekont­or, så de kan blive delt ud i de obligatori­ske goodie-bags, de delegerede får til kongressen i Moskva om tre måneder. Det kunne i det mindste forberede folk på, hvad der venter.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.
Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark