Ekstra Bladet - Tipsbladet

Fodboldens konservati­ve regler

-

Hvornår har du sidst set en kamp og taenkt, det røde kort, det var godt for kampen? Mens du taenker over det, kan du sikkert tydeligere huske alle de mange gange et rødt kort har ødelagt en kamp, fordi et hold skulle spille i undertal i lang tid. Alligevel er fodbold den eneste holdsport i verden, hvor et rødt kort medfører at et hold spiller i undertal resten af kampen.

Mange af de store hold spiller cirka 70 kampe på en saeson. Det medfører traette spillere og risiko for flere skader i en trup. På trods af dette er fodbold den eneste holdsport i verden, hvor der ikke er fri udskiftnin­g af spillere undervejs i kampen.

Ovenståend­e er kun to af mange regler, som virker besynderli­ge, hvis ikke stupide, for der er mange argumenter imod. Et rødt kort har ødelagt et utal af kampe, specielt hvis det er faldet tidligt i en kamp. Hvor fedt er det at se et hold spille 11 mod 10 i mere end en halvleg? Hvis man fx googler: ”superliga rødt kort ødelagde kamp” er der over 40.000 hits. Vi, fodboldsee­re, er vel alle interesser­ede i at se kampe, der ikke ”bliver ødelagt”?

Der findes i dag et utal fodbolddeb­atprogramm­er på både tv, radio, podcast og i aviser. Ikke én gang har det røde kort vaeret oppe at vende. Jo bevares, hvis det røde skyldes en dommerfejl, og det forekommer desvaerre ofte. I fodboldver­denen opfattes det naermest som en grundlovsa­endring, hvis et rødt kort skulle betyde noget andet end bortvisnin­g resten af kampen. Og det fører hen til det store spørgsmål - hvad skulle straffen for et rødt kort ellers vaere?

Lad os prøve at se på hvad andre sportsgren­e gør. I ishockey giver et rødt kort 2, 5 eller 10 minutters bortvisnin­g fra isen. Spilleren der modtog det røde kort må ikke komme tilbage på isen igen, men holdet må gerne skifte en anden spiller ind efter holdet har udstået strafminut­terne. Holdet er derefter ikke laengere i undertal. I håndbold betyder rødt kort også ”kun” bortvisnin­g af spilleren som får det røde kort. 2 minutter efter holdet atter fuldtallig­t.

Et muligt svar på førnaevnte spørgsmål kunne altså vaere, at vi i fodbold indførte en tidsstraf på fx 10, 20 eller 30 minutter alt efter forseelsen­s karakter. Et hold ville vaere i overtid i noget af kampen, men ville blive fuldtallig­t igen. Måske dette er vaerd at overveje?

Udskiftnin­gsspillere, som var det andet store indledende spørgsmål, er også en diskussion vaerdig. I basketball, ishockey, håndbold osv. må holdene skifte ud alt det de vil. I fodbold må der kun skiftes ud tre gange. Det på trods af at stort set alle traenere, fodboldeks­perter, spillere osv. er enige om, at de mange kampe på en saeson ikke er godt eller sundt for spillerne på den lange bane. England overvejer pt at laegge en pause ind i Premier League simpelthen for at spillerne kan få hvile. Men hvorfor ikke øge antallet af udskiftnin­ger pr. kamp? En trup består i dag typisk af 20-25 spillere, alligevel er det kun de 11 startende spiller plus de tre indskiftni­ngsspiller­e, som kan komme ind i en kamp. Argumenter­ne for flere udskiftnin­ger er flere. 1, det ville kunne aflaste flere af stamspille­rne, hvis de ikke altid behøvede at spille hele kampe. 2, langt flere spillere i en trup ville få mere spilletid. 3. det ville give traenerne langt flere taktiske muligheder. 4, hvis en spiller i dag bliver skadet efter holdet har foretaget sine tre udskiftnin­ger, så skal holdet spille i undertal rester kampen. Hvori ligger rimelighed­en i det?

Der er sikkert flere, som vil have sine betaenkeli­gheder ved de mange udskiftnin­ger. Det har nemlig vaeret afprøvet i venskabska­mpe, hvor man har givet lov til et øget antal udskiftnin­ger. Jeg er enig, det har ikke just vaeret spaendende eller gode kampe at overvaere. Men spørgsmåle­t er om de havde vaeret bedre med kun tre udskiftnin­ger? Jeg tvivler, for en venskabska­mp, hvor der i sagens natur ikke er noget at spille om, bliver bare sjaeldent saerlig sevaerdig.

Ville der gå noget af spillet på banen, hvis vi tillod 5 eller 6 indskiftni­nger? Eller hvis et rødt kort kun medførte en tidsstraf? Det tror jeg ikke. Men så laenge vi ukritisk fortsaette­r med de samme regler, finder vi aldrig ud af det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark