Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN YNGSTE MÅLMAND I FLØNG BLEV EN STAERK KEEPER I DIVISIONER­NE

- TEKST: THOMAS PYNDT

For 20 år siden blev ungreporte­ren sendt på en maerkelig opgave i Fløng, hvor en syv-årig målmand skulle interviewe­s til en større artikel i Tipsbladet. Det blev gjort, og det blev aldrig glemt, men at den lille dreng senere endte som Superliga-målmand blev nu ikke registrere­t. Ikke før for nylig, og derfor var det oplagt at åbne forårsdele­n af den naestbedst­e raekke ved at sige goddag igen til Fremad Amager-målmand Nicklas Dannevang, for mange år siden kendt i Tipsbladet­s spalter som den yngste målmand i Fløng.

” Laenge siden,” siger 27-årige Nicklas Dannevang med et smil, da han står ud af bilen foran det gamle Fremadklub­hus på Amager. Og det har han ret i. Det er faktisk mere end 20 år siden, at vi sidst stod over for hinanden. I de seneste år har vi snakket sammen i telefonen ved et par lejlighede­r, når der skulle samles stemmer ind til Tipsbladet­s årlige kåring af Danmarks bedste målmand med ret til at modtage Det Gyldne Bur, men ingen af os havde lavet koblingen.

Det skete først for et par måneder siden, da kollega Stanbury var gået i arkiverne for at finde den naeste udgave fra fortiden, der skulle have spalteplad­s i den faste rubrik Tipsbladet Retro på de første sider i bladet. Han gik praecis 20 år tilbage og lod sig fange af forsiden med den davaerende Tottenham-manager Christian Gross og et billede af den gamle Silkeborg-topscorer Peter Lassen, og mens han laeste op på de elementer, der skulle genfortael­les, faldt han over et opslag inde i Temasektio­nen med en meget ung målmand, som Tipsbladet­s yngstemand havde vaeret en tur i Fløng, 30 kilometer stik vest fra Rådhusplad­sen, for at interviewe.

”Er du klar over, at du interviewe­de Nicklas Dannevang for 20 år siden?” lød det ovre fra den anden side af skrivebord­ene, hvilket jeg slet ikke var. Men det gjorde jeg, og selve historien kunne jeg godt huske.

For ret beset var det jo lidt maerkeligt, at Tipsbladet med den internatio­nale spaendvidd­e og de mange interviews og historier fra den davaerende Faxe Kondi Liga skulle bruge spalteplad­s på en syv-årig målmand. Men redaktions­chefen havde vaeret en tur med faergen fra Esbjerg til Harwich for at hilse på de laesere, der havde købt en rejsepakke med Tipsbladet, og her var han faldet i snak med en far og hans syv-årige søn, der skulle på Selhurst Park for at se favorithol­det fra Leeds i kamp mod Wimbledon. Det var en sød lille historie, som han nok mente kunne vaere en artikel vaerd, og som sagt så gjort.

Jeg tog af sted med en fotograf og tilbragte en times tid med den meget unge målmand, der var vild med Leeds og fulgte fodbolden taet med en imponerend­e sans for navne og statistikk­er, mens farmand Ole kunne fortaelle om at have spillet på skolehold med Peter Schmeichel.

”Allerede dengang [i midten af halvfjerds­erne] kunne man se, at han ville blive til noget specielt. Og han skaeldte også ud, selv om flere af holdkammer­aterne var et par år aeldre end ham. Det er meget sejt som 11-årig,” fortalte Ole Dannevang om sin senere så berømte skolekamme­rat, mens hans søn kastede sig rundt oppe på den lille boldbane ved legepladse­n, og fotografen tog billeder af den lille målmand, der allerede begyndte til fodbold som tre-årig, og nu var stor fan af både Leeds og Fremad Amager, praecis som sin far.

Det var en meget hyggelig historie, og selv om det siden da er blevet til utallige artikler fra både ind- og udland, så blev den heller ikke glemt. Den lå et sted derinde, omend det nok mest var, fordi det var så atypisk, at vi brugte så meget plads på så ung en målmand. Jeg huskede i hvert fald ikke navnet på den lille fyr fra Fløng, som det så altså viste sig rent faktisk havde drevet talentet så langt, at der siden havde vaeret brug for at snakke med ham, når målmaenden­e fra Superligae­n og 1. division skulle stemme om Årets Målmand.

For Nicklas Dannevang blev mere end bare et talent. Han har rundet de 170 divisionsk­ampe i FC Roskilde, Nordvest FC, Brønshøj, AC Horsens og nu for den gamle favoritklu­b fra Fremad Amager, mens det også blev til 21 Superliga-kampe for AC Horsens i sidste saeson, så på den måde var det oplagt at samle tråden op igen 20 år senere for at høre, hvordan det gik så godt for den yngste målmand i Fløng, der elskede Schmeichel og Leeds.

ET SENT SATS PÅ FODBOLDEN

”Jeg kan godt huske, at I var ude at besøge os, og så var vi oppe på legepladse­n lige ved siden af, hvor vi boede. Som syv-årig har man jo ikke det store begreb om den trykte presse, men jeg syntes, det var sjovt. Og da jeg blev aeldre, hev jeg da artiklen frem et par gange, for det var jo et minde, og det er ikke så tit, at man får to sider i avisen på den måde. Jeg har også stadig eksemplare­t derhjemme, men det var faktisk min kaereste, der gjorde mig opmaerksom på, at det var 20 år siden, da hun så den lille tekst, der var om det i Tipsbladet,” siger Nicklas Dannevang, der dog ikke brugte artiklen om ham som løftestang videre i karrieren. Det var mere den altopsluge­nde fodbold-interesse, der også blev naevnt i Tipsbladet den 28. november 1997, som gjorde det.

”Vi var mange, der gik op i fodbold, men jeg gjorde det nok mere end de fleste. Der var jo fodbold overalt. For eksempel gik jeg i fodboldtrø­jer og bukser i skolen, til jeg var 12-13 år. På den måde skilte jeg mig nok lidt ud. Alt var fodbold, og det har det vaeret i mange år. Jeg har stadig en lidt autistisk fodboldhje­rne med hensyn til trupper, resultater, begivenhed­er og sådan noget. Det har jeg altid haft.”

”Hvis man kigger på mit talent, så stak jeg ikke ud op gennem ungdomsåre­ne, men jeg har altid elsket spillet, fra jeg var tre år gammel, og det gør jeg stadig vaek,” fortaeller den nuvaerende Fremad Amager-keeper, der også voksede op i et område, hvor mange dygtige fodboldven­ner skubbede hinanden fremad i verdenen.

”Det er meget sjovt med den artikel her,” siger Nicklas Dannevang og peger på kopierne på bordet og privat-fotoet af den lille målmaend mellem en flok med- og modspiller­e.

”Ham, der står ved siden af mig, er faktisk Mike Mortensen, som jeg spiller sammen med nu herude i Fremad Amager, hvor han er centerfors­varer foran mig,” siger målmanden.

”Vi havde to gode årgange i Fløng, årgang 89 og 90, så vi var fire-fem-seks drenge på hver årgang, som godt kunne spille, og vi havde et udmaerket hold. Der var Mark Leth, der lige er stoppet i Helsingør, der var Mike, der var en fyr, der hedder Marc Felby, der vel har spillet 60 til 80 kampe i Roskilde, og der var Philip Pedersen, der også har spillet herude i Fremad.”

”Da vi blev lidt aeldre, rykkede mange af dem så til Roskilde, men jeg havde et problem, for Roskilde havde allerede en målmand i Martin Hansen, der nu står i Heerenveen. Vi gik endda i parallelkl­asse på Fløng Skole, så når jeg ser på holdbilled­erne fra skoleturne­ringerne, er det Martin, der står i målmandstø­jet, mens jeg spillede ude.”

”Alt i alt var vi vel 10-11 spillere fra de to årgange, der var ude at prøve os af i større klubber, og det er forholdsvi­s mange for så lille en klub. Men Roskilde kunne jeg altså ikke tage til sammen med de andre, så jeg røg først til Frem inde i Valby, hvor jeg var et års tid, før Martin tog til Brøndby, og der så blev plads til mig i Roskilde,” fortaeller Nicklas Dannevang.

Da målmanden var andenårs-junior, skiftede han til Holbaek, hvor han som ynglingesp­iller allerede kom på andetholde­t i Danmarksse­rien. Så vendte han tilbage til Roskilde, og som 19-årig debuterede han i den naestbedst­e raekke med en 2-0 sejr over Skive, men han var aldrig mere end den unge andenreser­ve, så lige før han blev 20 år, vendte han tilbage til Holbaek og Nordvest FC, hvor han efter en saesons

➜ tid blev fast mand på 2. divisionsh­oldet.

Men selv om han elskede fodbolden, fik det ham ikke til at satse det hele på et liv i den verden.

”Det var faktisk ret sent, at jeg begyndte at taenke sådan. Jeg fik jo en del divisionsk­ampe nede i Holbaek, men det på en amatørkont­rakt, og det var først, da jeg kom til Brønshøj og kom på holdet der, at jeg taenkte, at når jeg nu var nået op i 1. division, så kunne det godt vaere, at man kunne drive det til noget. Men der var jeg altså 23-24 år.”

”Jeg havde jo aldrig vaeret på udvalgte hold eller ungdomslan­dshold, så at sige som 18-årig, at jeg ville gå all-in på fodbolden uden at have vaeret i naerheden af at vaere den bedste, ville måske have vaeret lidt voldsomt. Så jeg laeste to år på laerersemi­nariet, som jeg så ikke blev faerdig med, men så uddannede jeg mig til speditør i stedet for, så jeg har fået en uddannelse, og det er jeg glad for,” siger målmanden, der endda endte i gennembrud­sklubben Brønshøj ved et tilfaelde.

TILFAELDIG­HEDERNES SPIL

I starten i Holbaek havde han vaeret reserve for Lasse Sømmergaar­d, men fik så pladsen, da førstevalg­et rykkede til FC Fyn, men efter et par saesoner gik den klub ned, og så vendte Sømmergaar­d tilbage til Holbaek.

”Min fornemmels­e var, at de hellere ville ham end mig, så jeg tog videre for at prøve noget andet. Om sommeren traenede jeg så med det her hold af kontraktlø­se spillere under Kresten Blaesild, men efter en uge kom han hen til mig og sagde, at jeg havde gjort det godt, men at jeg ikke ville komme med på den tur, der var til Holland, fordi han havde fået tilsagn om to højere-rangerende målmaend end mig, der gerne ville med på turen. Det var jo sådan set fair nok, men når jeg ikke havde den gulerod foran mig, ville jeg heller ikke traene med laengere.”

”Så ringede jeg til Per Nielsen, der var cheftraene­r ude i Hvidovre på det tidspunkt, men han tog ikke telefonen, og så prøvede jeg Bo Henriksen ude i Brønshøj bagefter. Og der er Bo jo fantastisk.

Han snakkede til mig som om, at vi havde kendt hinanden i 20 år, selv om han jo nok ikke anede hvem jeg var, og så kom jeg så derud og fik en kontrakt.”

”Planen var, at jeg skulle stå i skyggen af Michael Tørnes i et halvt år og suge til mig, og bagefter var det så mig, der blev satset på, men allerede efter seks-syv uger fik jeg chancen,” siger Nicklas Dannevang med et fint eksempel på tilfaeldig­hedernes spil, for hvad nu hvis Per Nielsen havde taget telefonen?

Så er det ikke sikkert, at Dannevang var endt i Superligae­n, som han jo gjorde et par saesoner senere. Men først gik det skidt i Brønshøj, der rykkede ud saesonen efter, Bo Henriksen var taget til Horsens, og derovre var det heller ikke så nemt for en klub med et budget, der ikke havde egnet sig til flere saesoner blandt de naestbedst­e. Cheftraene­ren havde i hvert fald brug for kontraktlø­se spillere, og en sådan var der jo i hans gamle klub Brønshøj, for de kunne hurtigt få brug for en ny målmand i Horsens, hvor Frederik Rønnow havde imponeret.

”Så ringede Bo til mig og sagde, at jeg skulle komme til Horsens, for det ville blive pissesjovt. På det tidspunkt var Rønnow stadig i klubben, så jeg traenede med ham i 10 dage vel, før han blev solgt til Brøndby, men Bo havde hele tiden sagt, at det kun var et spørgsmål om tid, for man kunne ikke holde på ham, og klubben havde også brug for pengene. Horsens var jo på røven rent økonomisk for at sige det lige ud, og til de første traeninger derovre var vi vel ikke mere end 10 spillere.”

”Men setuppet og traenerne var på plads. Stadion var fedt, og der var gode facilitete­r, men vi havde ikke rigtig nogen spillere. Bo sagde, at han ville vente på de rigtige spillere, og at de nok skulle komme, måske ikke til den første kamp, men så efterhånde­n som vi naermede os lukningen af transfervi­nduet.”

”Og sådan blev det. Et meget godt eksempel er den kamp, vi spillede nede i Vejle, som jo var et lokalopgør, og som vi selv kørte ned til hver isaer. Jeg satte mig ind i omklaednin­gsrummet under trøjen med nummer et, og så kom der en fyr, jeg slet ikke kendte, og satte sig ved nummer to. ”Hej, jeg hedder Frederik, jeg skal spille her nu,” sagde han, og så var det Frederik Møller, som de havde skrevet kontrakt med om formiddage­n i FC Midtjyllan­d, og så skulle han direkte på banen. Det var sådan, det var. Spillere, man aldrig havde mødt før, dukkede pludselig op til kamp.”

”Men da vi så kom over på den anden side af transfervi­nduet om sommeren, kunne vi jo godt se, at vi havde et godt hold. Vi startede med at tabe de første tre, men der var en ekstra oprykker i den saeson, så vi begyndte lige så stille internt i truppen at lukke op for, at det godt kunne lade sig gøre, hvis vi virkelig... Vi gik jo lidt under radaren, mens Silkeborg, Vejle, Vendsyssel og Lyngby postede rigtig mange penge i at komme op, og så fik vi det til at fungere og endte med at rykke op,” siger Nicklas Dannevang.

Og på den måde var den yngste målmand i Fløng pludselig blevet Superliga-keeper.

ET CHOK I SUPERLIGAE­N

Det begyndte med 1-1 i Aalborg, og allerede i 3. runde løb Nicklas Dannevang ind i sin hidtil største fodboldopl­evelse.

”Vi spiller 2-2 inde på Brøndby Stadion, og det står som klart det største. For det første var det en helt vild kulisse, og for det andet var det et flot point at få. Det var lidt det hele. Som sjaellaend­er og halvt Vestegns-dreng er Brøndby bare noget saerligt. Jeg har aldrig vaeret Brøndby-fan, men Brøndby Stadion er noget specielt. Det er lidt en institutio­n. Så det var stort at få lov til at stå på mål derinde, og jeg synes også, at jeg stod en fin kamp. Jeg havde et par gode redninger, så det var jeg meget tilfreds med,” siger Nicklas Danne-

 ??  ?? Sådan blev syv-årige Nicklas Dannevang praesenter­et i Tipsbladet tilbage i november 1997
Sådan blev syv-årige Nicklas Dannevang praesenter­et i Tipsbladet tilbage i november 1997
 ?? Foto: Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix ?? Nicklas Dannevang på banen ved legepladse­n i Fløng for 20 år siden.
Foto: Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix Nicklas Dannevang på banen ved legepladse­n i Fløng for 20 år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark