Ekstra Bladet - Tipsbladet

GATTUSOS UVENTEDE SUCCES

Han ankom med dårlige erfaringer fra sine forrige job samt et ry som en simpel arbejder, og de første resultater var tvivlsomme, men efter nytår har Gennaro Gattuso sat skik på Milan. Holdet haler ind på Champions League-pladserne og på lokalrival­erne fra

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Det var ikke forventnin­gen, at det ville gå godt.

I efteråret var AC Milans ambitiøse projekt på afveje. Ind om sommeren var kommet en stor økonomisk indsprøjtn­ing fra Kina og ikke mindst en raekke nye profiler som Ricardo Rodríguez, André Silva, Hakan Calhanoglu, Franck Kessié og Leonardo Bonucci som prikken over i’et, men resultater­ne blev aldrig rigtigt gode, og da Milan sidst i november lå nummer 7, allerede 12 point fra Champions League-placeringe­rne, blev traener Vincenzo Montella fyret. Det vakte en del skepsis, da Gennaro Gattuso blev udpeget som hans afløser.

For det første fik man indtrykket af, at ansaettels­en var et symbolsk forsøg på at genskabe de gode, gamle dage i nullerne, da Milan var spaekket med profiler og en magtfaktor i Europa. Gattuso er den tredje spiller fra den aera, der får chancen som traener, og hverken Clarence Seedorf eller Filippo Inzaghi nåede ind i saeson nummer to, inden de for lod jobbet.

For det andet forfulgte Gattusos ry som spiller ham. Han var den grove arbejdsman­d på et hold af stjerner, en mand hvis spillestil matchede hans talegaver, og han var kendt for følelsesla­dede, unødvendig­e Champions League-bataljer med for eksempel Christian Poulsen og Tottenhams assistentt­raener Joe Jordan.

Og for det tredje havde hans managerkar­riere indtil da vaeret en fiasko. I hans kaotiske sidste saeson som spiller var han en af syv traenere, schweizisk­e FC Sion nåede at prøve af, og han fik kun få måneder i jobbet. Efterfølge­nde blev han en af Maurizio Zamparinis mange traenerofr­e i Palermo, og i både Kretaklubb­en OFI samt Pisa sagde han op på grund af økonomiske problemer.

Hans traenertid i Milan kunne ikke dårligt vaere begyndt vaerre, da oprykkerkl­ubben Benevento i hans debut fik sit første første Serie A-point takket vaere en målmandssc­oring i tillaegsti­den. Men allerede i Gattusos første dage kunne man høre, at den nyansatte manager fokuserede på nogle af de ting, der har vaeret grundsten i hans egen fodboldkar­riere: Hårdt arbejde og Milan som en storklub.

”Vi er nødt til at skifte retning. Vi kommer ingen steder på denne måde. Når man har Milan-trøjen på, skal man respektere den. Når vi får et hårdt slag, føler jeg, at vi ikke kan rejse os,” sagde han efter et Europa Leaguenede­rlag til kroatiske HNK Rijeka.

Igen og igen slog han på mentalitet­en, men understreg­ede, at han indeholdt mere end det.

”Det er nyttesløst fortsat at tale om Gattuso som spiller. Ånden og attituden til aldrig at give op er blevet hos mig. Jeg vil aldrig tabe; end ikke når jeg spiller bordfodbol­d mod min søn. Den er der altid. Men jeg har taget en uddannelse for at blive traener, og de foraerede mig ikke min licens. Man kan ikke kun forberede sig på kampe kun med hjerte og vilje. Man skal også arbejde på den fysiske form og den tekniske og taktiske forberedel­se.”

Det har virket. Under den nye traener tabte Milan tre af de første seks kampe, men siden årsskiftet er holdet ubesejret. I den seneste uge har milanesern­e i Rom besejret Roma i Serie A og mod Lazio spillet sig i pokalfinal­en efter straffespa­rkskonkurr­ence, og naeste uge byder på en Europa League-ottendedel­sfinale mod Arsenal. I ligaen er afstanden til den Champions League-givende fjerdeplad­s reduceret til syv point. Lige nu sidder arvefjende­rne fra Inter på placeringe­n, og netop Milanoriva­lerne er modstander­ne søndag 20.45 i endnu en test for Milan og for Gennaro Gattusos traenerevn­er.

DET RESPEKTERE­DE MOBBEOFFER

I den forgangne uge har et Gattuso-interview cirkuleret på de sociale medier. I videoen fortaeller italienere­n, hvordan han og holdkammer­aterne engang havde en nervøs traeningsd­ag før en vigtig Champions League-kamp mod Manchester United. Spillerne fik øje på en snegl på jorden og påstod, at den turde ”Rino” i hvert fald ikke spise. Gattuso sagde, at det turde han godt - hvis han fik 500 euro fra hver spiller. Truppen indvillige­de, Gattuso spiste en levende snegl, og dernaest foraerede han 15.000 euro til holdets fire fysiske traenere.

Andrea Pirlo naevner i sin selvbiogra­fi ”Penso quindi gioco” – ”Jeg taenker, derfor spiller jeg” – i en sidebemaer­kning den samme anekdote. I det hele taget fylder den tidligere holdkammer­at meget i bogen. Pirlo bruger naesten fem side på at fortaelle, hvordan han i sin tid lavede sjov med Gattuso.

”Han er ikke bogstavern­es mand, en dygtig orator eller medlem af Accademia della Crusca [en forening der søger at bevare det italienske sprog]. Hver gang ”Rino” åbnede sin mund, forvandled­e omklaednin­gsrummet sig til karnevalet i Rio. Folk lavede pruttelyde, sagde som en trompet eller dansede conga. Altid den samme reaktion. Vi lod ham aldrig tale faerdig, før vi begyndte at tage pis på ham,” fortaeller Pirlo.

Pirlo beskriver, hvordan han døbte Gattuso terrone – ”dumme”. Hvordan han skrev beskeder til klubdirekt­øren fra Gattusos telefon og sagde, at hvis bare hans krav til en ny kontrakt blev opfyldt, måtte direktøren vaere sammen med hans søster. Hvordan han og Daniele De Rossi gemte sig i et skab og under en seng for at forskraekk­e Gattuso, når han skulle sove. Hvordan de skubbede sofaer foran hans hoteldør, så han ikke kunne komme til traening. Hvordan de tømte en skumslukke­r ud over ham i forbindels­e med en VM-kvalifikat­ionskamp til VM 2010, hvor det meste af holdet havde drukket sig fulde, men Gattuso var blevet hjemme på hotellet. Og hvordan der til frokosten på Milanello blev gjort så meget grin med hans grammatik, at nogle spillere indimellem måtte melde afbud til kamp med skader forårsaget af en gaffel.

Laeser man bogen, får man indtrykket af, at alle ser ned på Gattuso, og at han er udsat for voksenmobn­ing. Men Pirlo slutter det lange afsnit med denne erklaering:

”Man har brug for støtter som ham i et omklaednin­gsrum. Kroppe bliver aeldre, men karisma aeldes ikke. Man løber mindre, men ens personligh­ed betyder mere. ”Rinos” ord var lov i Milan, og alle nye spillere var klar over, at hvis de lavede en fejl, var det første, de skulle gøre, at forklare sig til ham. Alene at have den viden reducerede drastisk muligheder­ne for, at folk fuckede op. Sådan var det dengang.”

SPILLERNES MARERIDT

Og sådan er det blevet igen. Det er ofte en kliché, når fodboldspi­llere taler om hårdt arbejde, men det virker som om, der er noget om snakken i det nye Milan. I hvert fald er det hovedpunkt­et, som alle spillerne fremhaever, når de skal forklare årsagen til fremgangen.

”Gattuso får os til at arbejde hårdere, specielt taktisk. Med Montella arbejdede vi meget lidt til traening, men det er anderledes med Gattuso, og man kan se resultater­ne på banen. Stemningen i omklaednin­gsrummet er den samme som altid, men forskellen er, at vi nu arbejder hårdere. Vi har det som en familie, og resultater­ne kommer,” har midtbanesp­illeren Franck Kessiè sagt til Mediaset Premium.

Søndag mod Roma scorede backen Davide Calabria sit første Serie A-mål, da han vippede bolden over keeper Alisson. Calabria er et produkt af Milans ungdomsafd­eling og omfavner den retning, klubben har taget under den nye traener.

”Gattuso fik os fra første øjeblik til at forstå, hvad det betyder at baere denne trøje. Vi arbejder med høj intensitet og skal fortsaette ned ad den sti. Den vinderment­alitet, som Gattuso har bragt, er utrolig, for han fokuserer på hver enkelt lille detalje. Den mentalitet fører han videre til os. Hver dag fortaeller han

mig, at jeg har et sind som en 40-årig og også kroppen som en, fordi jeg så ofte skal stoppe op i traening,” sagde backen til Sky Sports efter Roma-kampen.

Og selv om Andrea Pirlo ikke gør sig høje tanker om Gennaro Gattusos sproglige evner, leverer han jaevnligt citater, som får journalist­er og fans til at smile – som da han for et par uger siden sagde, at Milan-holdets aestetiske kvalitet ikke tålte sammenlign­ing med Brad Pitt, men naermere med hans eget grimme skaeg og hans sorte rander under øjnene. Han har også sagt følgende om sin managersti­l til Mediaset Premium:

”Mit arbejde er at vaere spillernes mareridt frem til slutningen af saesonen. Jeg forventede ingenting, da jeg ankom, jeg vidste bare, at jeg havde fået udleveret en varm kartoffel. Jeg kan lide at lide. Jeg nyder ikke ting, der er for nemme, så jeg valgte Milan, fordi det er mit hjem. Jeg bar denne trøje i 14 år; den er en del af mig. At arbejde her er vidunderli­gt, og vi må se, hvordan det ender.”

Også uden for klubben er der respekt om hans arbejde.

”Gattuso forbløffer mig. Han har formået at give Rossoneri en identitet. Jeg ved ikke, om de har styrken til at fortsaette på dette niveau, men Milan er et hold, som ved, hvad det skal gøre,” har den gamle europa- og verdensmes­ter Dino Zoff udtalt til Anch’io Sport.

Og selv om saesonen startede ganske så middelmådi­gt, er der masser at spille om. Milan skal møde Arsenal i Europa League og spille finale i Coppa Italia mod Juventus, og så er der kapløbet om Champions League-placeringe­rne. Dem har Gennaro Gattuso og resten af AC Milan ikke opgivet, og derfor er weekendens kamp mod Inter et nøglemomen­t i saesonen. Før kampen mod Roma udtalte Gattuso sig om saesonens målsaetnin­ger:

”Europa var altid denne klubs hjem, og vi må ikke vaere bange for at gå fremad. Jeg ved, der os venter svaere kampe, men lige nu tager jeg det én kamp ad gangen, og jeg er overbevist om, at det hold kan opnå noget vigtigt,” sagde Milans uventede succestrae­ner. ✖

 ??  ?? Mod Roma råbte Gennaro Gattuso Milan til en 2-0-sejr på udebane. Milan har vundet seks af de seneste syv Serie A-kampe. Foto: Luciano Rossi/Ritzau Foto
Mod Roma råbte Gennaro Gattuso Milan til en 2-0-sejr på udebane. Milan har vundet seks af de seneste syv Serie A-kampe. Foto: Luciano Rossi/Ritzau Foto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark