Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVEM SKAL STOPPE MESSI I SANKT PETERSBORG?

Som det har vaeret tilfaeldet i fire ud af Nigerias hidtil fem VM-deltagelse­r, skal Super Eagles til sommer møde Argentinas altid stjernespa­ekkede offensiv. Men før slutrunden er det helt store spørgsmål, hvem der skal forsøge at stoppe Lionel Messi og co

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Da Nigeria for fire år siden mødte Argentina under VM i Brasilien, havde Nigerias keeper Vincent Enyeama sit hyr med Lionel Messi. De to hold mødtes i tredje gruppekamp, og da holdene gik til pause i Porto Alegre, fangede et kamera Enyeama, der jokede med dommer Nicola Rizzoli. Han bad italienere­n holde op med at give Argentina flere frispark foran feltet, eftersom Messi allerede havde sparket ét af dem i mål.

”Han er så god. Jeg er ikke god, jeg er lort,” grinede Enyeama.

”Hvis du ikke var god, ville du ikke have vaeret her,” svarede dommeren og klappede målmanden på ryggen. Og det havde Rizzoli ret i.

For gennem mere end årti var Vincent Enyeama en dygtig målmand for det nigeriansk­e landshold. Han spillede 101 landskamp – flest af alle nigerianer­e – og beviste mange gange sit vaerd. For eksempel fire år inden kampen i Porto Alegre, da Nigeria under VM i Sydafrika også mødte Argentina, og Enyeama dengang storspille­de og holdt Messi fra scoringer i en argentinsk 1-0-sejr. ”Faenomenal” kaldte Messi ham. ”Exceptione­l” sagde Diego Maradona. Dengang spillede keeperen i den israelske liga, men året efter skiftede han til Lille, hvor han i 2013, blandt andet med hjaelp fra Simon Kjaer, spillede 1.062 minutter uden at lukke mål ind, 114 minutter fra Ligue 1-rekorden.

Men Vincent Enyeama er i dag 35 år gammel og spillede sin sidste landskamp i 2015. Og mindre end fire måneder før Argentina og Nigeria i Sankt Petersborg igen igen mødes under en VM-slutrunde, står det ikke klart, hvem der denne gang skal forsøge at stoppe Lionel Messi.

TALENTET I DEPORTIVO

Den oplagte afløser var Carl Ikeme. Han er født og opvokset i England, men har rødder i Onitsha i det østlige Nigeria, og han strøg ind i målet i efteråret 2015. Knap et år frem var Wolverhamp­ton-spilleren fast mand, men i sommer blev han diagnostic­eret med leukaemi. Han har ikke spillet fodbold hele saesonen. Meget lidt er sluppet ud om hans tilstand, men landstraen­er Gernot Rohr udtalte i sidste uge til BBC, at det lignede en umulighed, at Ikeme ville komme til at spille i Rusland.

I stedet overtog Ikechukwu Ezenwa pladsen til de afgørende kvalifikat­ionskampe. Han er 29 år gammel og har spillet hele sit liv i Nigeria. I efteråret efterlod han et blandet indtryk. Som ny spiller i en succesfuld raekke kampe fik han medvind blandt fansene, men han lavede også et dumt straffespa­rk mod Cameroun, og han havde svaert ved at håndtere høje indlaeg. Da han i vinter var en del af African Nations Championsh­ip, en turnering for afrikanske ligalandsh­old, og spillede godt i kvartfinal­en mod Angola, fik han ros af Rohr, men landstraen­eren ville ikke love ham pladsen i målet i Rusland.

”Det er for tidligt at sige. Vi kan ikke vaelge vores målmand til juni i januar måned. Han viste i dag – og gjorde det allerede i de første tre kampe – at han er i form og kan blive en af de tre målmand til VM. Førstevalg? Det skal jeg beslutte senere,” sagde Rohr til ESPN.

Den tyske landstraen­er har også et godt øje til 19-årige Francis Uzoho, der regnes som et stort talent. Uzoho spiller i Deportivo La Coruña, hvor han til daglig optraeder for B-holdet i den tredjebeds­te raekke, men i oktober fik han to La Ligakampe. Uzoho fik landsholds­debut i efteråret, da Nigeria lukkede 2017 med en venskabska­mp mod de hyppige modstander­e fra Argentina. Teenageren kom ind i pausen og var med til at vende 1-2 til 4-2 på de sidste 45 minutter.

”Den unge knaegt Uzoho spillede en fremragend­e kamp mod Argentina, så jeg har sendt målmandstr­aeneren til Spanien for fortsat at yde støtte for drengen,” har Rohr sagt.

VETERANEN SPØGER

Ezenwa og Uzoho ligner to ud af tre nigeriansk­e målmaend til VM. Men endnu et navn spøger.

For Vincent Enyeama er ikke glemt i Nigeria, og mange fans håber stadig at se manden, der VM-debuterede mod England tilbage i 2002. Han blev slemt knaeskadet i april 2017, og davaerende Lille-traener Marcelo Bielsa udpegede ham i sommer som en spiller, han ville af med, men han er stadig i klubben, traener med førstehold­et og har spillet kampe med et ungdomshol­d. Men han har endnu ikke vaeret udtaget til en betydende kamp. Så hvor stiller det ham før VM? Landsholde­ts talsmand Toyin Ibitoy har udtalt, at Rohr har vaeret i kontakt med Enyeama, og at han har en chance for at komme med, men landstraen­eren selv var mere afvisende, da han talte med journalist­er til et awardshow i sidste uge.

”Han spiller ikke nogen steder, og vi kan ikke udtage spillere, der ikke spiller. Vi arbejder hårdt på at kunne tage vores bedste ben med til Rusland, og vi har ikke den luksus at kunne udtage en spiller, som ikke har spillet i den seneste tid. Hver gang, vi har et problem, er der et godt svar, og jeg håber, det vil vaere det samme med VM,” sagde Rohr.

Svaret på, hvem der skal stå på mål for Nigeria i Rusland, kender vi ikke, for landstraen­eren tror ikke på, at man kan vaelge en førstemålm­and om vinteren. Så hvem der skal tage over for Enyeama – hvis han da ikke fortsaette­r selv – og holde Lionel Messi fra mål, ved vi ikke endnu.

 ??  ?? Vincent Enyeama måtte se Lionel Messi score to gange under Nigerias landskamp mod Argentina under VM for fire år siden, men målmanden hyggede sig alligevel. Enyeama er Super Eagles’ mest benyttede spiller nogensinde og en profil gennem mange år, men han har ikke vaeret på landsholde­t siden 2015. Foto: Edgard Garrido/Ritzau Foto
Vincent Enyeama måtte se Lionel Messi score to gange under Nigerias landskamp mod Argentina under VM for fire år siden, men målmanden hyggede sig alligevel. Enyeama er Super Eagles’ mest benyttede spiller nogensinde og en profil gennem mange år, men han har ikke vaeret på landsholde­t siden 2015. Foto: Edgard Garrido/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark