Ekstra Bladet - Tipsbladet

DA QUINI TILGAV SINE KIDNAPPERE

-

Måden hvorpå tidligere spillere mindes og hyldes, når de afgår ved døden, er ganske speciel i Spanien. Det gøres der et stort nummer ud af hver gang. Jeg var således på Santiago Bernabéu, da Henning Jensen blev mindet sidste år. Det var smukt og rørende. Og sådan er det hver gang, en tidligere spiller afgår ved døden. Men denne gang maerker man, at det er noget ganske specielt. Ikke bare i Barcelona eller Gijón, men i hele Spanien. Aviserne og sportsnyhe­derne er proppet med indhold om Enrique Castro González. Eller bare Quini. I en alder af 68 endte hans dage tirsdag efter et hjertetilf­aelde. Hans begravelse fandt sted onsdag på Sporting Gijóns hjemmebane El Molinón, der fremover vil baere hans navn. Som El País skrev det: ”Spansk fodbold har ikke blot mistet én af tidernes største målraeve, men én af sportens mest noble maend.” Mundo Deportivos Santi Nolla fulgte op med overskrift­en: ”Elsket af alle.”

Quini spillede størstedel­en af sin karriere i Sporting Gijón, men havde også fire oplevelses­rige år i FC Barcelona, hvor han dannede Barcelonas offensiv sammen med Allan Simonsen og Diego Maradona. Men for at fortaelle om den unikke personligh­ed, der kendetegne­de den nu afdøde asturier, er det oplagt at hive det mest soleklare eksempel frem.

Efter to mål i 6-0-sejren over Hércules i 1981 blev den davaerende FC Barcelona-spiller kidnappet med pistol for panden. Naermere betegnet en rusten Colt 45, som The Guardians Sid Lowe beskriver det. Han blev taget med til en celle i Zaragoza, hvor han sad i 25 dage, indtil spansk politi sparkede døren ind, mens en af kidnappern­e var i gang med at koge aeg.

Tre maend stod bag den meget uorganiser­ede kidnapning. Løsesummen var de ikke engang nået til enighed om, men endte på 100 millioner pesetas, men så kom naeste problem for dem. De havde ingen plan for, hvordan løsesummen skulle afleveres. Der var ikke blevet sat nogen bankkonto op, skriver Sid Lowe endvidere, og de tre skurke havde heller ingen plan for, hvordan de skulle flygte efter løsladelse­n.

I mellemtide­n fik politiet et tip om, at der holdt en varebil uden for den celle i Zaragoza, hvor FC Barcelona-spilleren sad. Med Magnum-revolvere i haenderne overrumple­de de bandittern­e, og det var altså her, de fandt kidnappere­n, der var i faerd med at koge aeg. Quini lå rystende og gemte sig under sin madras - grå, ubarberet og beskidt. Sådan beskriver Sid Lowe befrielsen af Quini.

De fik 10 års faengsel og skulle betale fodboldspi­lleren fem millioner pesetas. Men det naegtede han at tage imod med begrundels­en: ”Det var slet ikke så ukomfortab­elt, når først man fandt den rette stilling. De kom sågar med Marca til mig en dag, så jeg kunne følge med i fodboldres­ultaterne, og til sidst gav de mig et fjernsyn,” sagde Quini dengang ifølge The Guardian.

Så han tilgav dem. Og nu er det straks ikke så svaert at forstår, hvor alle elskede Quini. Desuden sluttede han til trods for kidnapning­en alligevel som topscorer i Primera División den saeson.

 ?? Foto: J.L.Cereijido/Ritzau Scanpix ??
Foto: J.L.Cereijido/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark