Ekstra Bladet - Tipsbladet

DBU’S UTROVAERDI­GE BORTFORKLA­RING

-

Den russiske regering anført af davaerende sportsmini­ster Vitalij Mutko beordrede, at russiske fodboldspi­lleres positive dopingprøv­er skulle holdes hemmelige. Landet har ikke erkendt at have oprettet et statsstyre­t dopingprog­ram kontroller­et af laeger, traenere, efterretni­ngstjenest­en og landets antidoping­agentur, som flere whistleblo­were og uafhaengig­e rapporter ellers har dokumenter­et. Hele russiske fodboldlan­dshold har vaeret under dopingmist­anke. Og de whistleblo­were, som Grigorij Rodtjenkov, der har fortalt om Ruslands systematis­ke dopingprog­ram, lever under jorden og er truet på livet, får absolut ingen opbakning fra FIFA. De får det heller ikke fra DBU eller andre parter i fodboldver­denen. De eneste, der end vil tage Rodtjenkov­s navn i deres mund, er russiske politikere, der ønsker ham myrdet.

DBU-formand Jesper Møller siger i denne uge til tipsbladet.dk, efter debat med naervaeren­de chefredakt­ør på Twitter, at han stoler på, FIFA’s udøvende og dømmende organer nok skal håndtere eventuelle sager, og at han derfor ikke vil forholde sig til Grigorij Rodtjenkov­s efterhånde­n gigantiske mappe med insider-fortaellin­ger og dokumentat­ion af det russiske dopingprog­ram. Det er en sag for FIFA’s instanser, skal vi forstå.

Som faste laesere af Tipsbladet måske kan huske, bragte vi i november et stort interview med den tidligere portugisis­ke minister Miguel Maduro, der blev fyret som chef for FIFA’s egen Governance Committee.

Maduro havde siddet bønner, og slet skjulte trusler, fra FIFA’s øverste top, inklusiv praesident Gianni Infantino og generalsek­retaer Fatma Samoura, overhørig og naegtet den indflydels­esrige russiske minister og VM-chef Vitalij Mutko at stille op til FIFA’s magtfulde regeringso­rgan FIFA Council.

Cheferne for FIFA’s efterforsk­ende og dømmende afdelinger i den etiske komité blev fyret samtidig med Maduro, og selvom de var oversidder­e fra Blatter-aeraen, styrker det indtrykket af, at FIFA’s såkaldt uafhaengig­e juridiske system er fuldstaend­ig politisk styret.

Måske bliver en enkelt russisk reservespi­ller ofret. Men FIFA har ikke lyst til at finde ud af noget som helst om russisk doping før VM i fodbold.

Kan DBU egenhaendi­gt aendre det? Naeppe? Er der konsekvens­er ved at tale FIFA imod? Helt klart.

Men ligesom IOC’s håndtering af Ruslands dopingprog­ram har vaeret farceagtig og gennemsyre­t af, at russerne og deres håndlanger­e har stor magt i internatio­nal idraet, skriger fodboldver­denens tavshed om det russiske dopingprog­ram til himlen, når enhver kan se, hvor utrovaerdi­ge bortforkla­ringerne er.

Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark