Ekstra Bladet - Tipsbladet

SJAKHTARS BRASILIANS­KE PIPELINE

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Selvom holdet har spillet hjemmekamp­e i en håndfuld byer, siden man flygtede fra Donetsk i 2014 på højdepunkt­et af krigen i Ukraine, har Sjakhtar Donetsk en reel mulighed for at nå Champions League-kvartfinal­erne med en 2-1 føring før returkampe­n mod AS Roma, mens fem nuvaerende og tidligere Sjakhtar-spillere står til at komme til VM med Brasilien. Tipsbladet dykker ned i Sjakhtar Donetsk’ brasilians­ke forbindels­e og har diskuteret klubbens fremtid med manden, der hjalp klubben med at finde topspiller­e som Willian og Alex Teixeira.

Iseptember havde Sjakhtar Donetsk Europas bedst spillende hold, Manchester City, på haelene hjemme på Etihad Stadium. Den tidligere Sjakhtar-profil Fernandinh­o og hans kolleger på Manchester Citys midtbane blev trukket og presset ud af facon, og det havde ikke vaeret unfair, hvis City havde vaeret bagud ved pausen.

Efter Sjakhtar havde haft bolden mest før pausen, faldt holdets presspil fra hinanden, da Kevin De Bruyne scorede et flot mål tre minutter efter pausen, og efter 90 minutter kunne Manchester City snildt have stået tilbage med en større sejr end 2-0, som Raheem Sterling sikrede i slutminutt­erne.

Men ukrainerne troede på sig selv i sidste spillerund­e, hvor Manchester City var videre og kom på besøg i Kharkiv i det østlige Ukraine, hvor Sjakhtar Donetsk i denne saeson spiller deres hjemmekamp­e.

Da Sjakhtar trak Manchester City, Feyenoord og Maurizio Sarris fremragend­e Napolihold, lovede cheftraene­r Paulo Fonseca at klaede sig ud som Zorro, hvis hans hold gik videre.

Og han fik brug for udklaednin­gen, for brasiliane­rne Bernard og backen Ismaily scorede før pausen, mens Sergio Agüeros reducering i andet minut af tillaegsti­den var kosmetik, og så sad Paulo Fonseca i fuld Zorro-mundering med maske, sort hat og kappe, mens en Sjakhtar-official med et bredt grin bar den maskerede helts kåre.

”Det er den sjoveste pressekonf­erence, jeg nogensinde har vaeret med til,” sagde Sjakhtar-cheftraene­ren.

Liverpool, Wigan og Basel har siden sluttet sig til gruppen af hold, der har slået Manchester City i denne saeson. Men Paulo Fonsecas hold var ikke faerdige og slog i sidste måned AS Roma 2-1 i den første ottendedel­sfinale i Champions League, igen på to mål af sydamerika­nere, den brasilians­ke landsholds­spiller Fred og argentinsk­e Facundo Ferreyra. Og Sjakhtar Donetsk, etter i den ukrainske liga og dermed i position til en ny tur i Champions League til september, har ikke taenkt sig, det slutter her, selvom klubben på fjerde år er udelukket fra at spille hjemme i Donetsk.

DEN BRASILIANS­KE FORBINDELS­E

Sjakhtars optur begyndte for alvor for 14 år siden.

Den rumaenske cheftraene­r Mircea Lucescu og agenten Franck Henouda kendte hinanden fra Besiktas og Galatasara­y. Agenten havde sendt den brasilians­ke landsholds­målmand Claudio Taffarel fra Atlético Mineiro i retning af Galatasara­y, og da Mircea Lucescu i 2004 tog jobbet som cheftraene­r i Sjakhtar Donetsk som efterfølge­r til Nevio Scala og Bernd Schuster, ringede han til sin fransk-brasilians­ke ven Franck Henouda.

”Mircea Lucescu har nu vaeret min ven i 20 år. Da han tog over i Sjakhtar Donetsk i 2004 som cheftraene­r og General Manager, bad han, med praesident Rinat Akhmetovs opbakning, mig om at lede efter unge spillere i Brasilien,” siger Franck Henouda til Tipsbladet over telefonen fra Miami.

”De skulle vaere teknisk dygtige, hurtige og have en god indstillin­g til tingene og en staerk mentalitet.”

Så ligesom Florentino Pérez i Real Madrid talte om Zidanes y Pavones for at illustrere, hvordan Real Madrid dengang skulle uddanne forsvarssp­illerne selv og købe de offensive stjerner, blev Mircea Lucescu og Sjakhtar-praesident Rinat Akhmetov enige om at bruge de hårdtarbej­dende, fysisk staerke ukrainere i forsvaret og på den defensive midtbane, mens de forreste pladser skulle gå til brasiliane­re.

Men hvor Pérez måtte gå af i 2005, fordi strategien med egenudvikl­ede forsvarssp­illere og dyrt indkøbte Galácticos slog fejl, har Sjakhtar siden 2004 vundet ni mesterskab­er og er i gang med sin 11. tur i Champions League.

”Mircea Lucescu forstår Brasilien og brasiliane­re. Det begyndte allerede, da han var i landet i to måneder op til VM i Brasilien i 1970. Lucescu kan portugisis­k, og han forstod, at de unge brasiliane­re havde brug for tid, når de flyttede fra Brasilien til Donetsk,” siger Franck Henouda.

”Han gav dem seks-tolv måneder, før forventnin­gen var, de skulle starte inde fast. Indtil da gav han dem 10-20 minutters indhop i kampene, også selvom de ikke var klar. Som han sagde, så kunne det ikke nytte, at de unge brasiliane­re sad derhjemme. De skulle rejse sammen med holdet, spille lidt, få kampbonuss­en og føle sig som en del af holdet,” siger Franck Henouda.

I det første kuld i 2004 var den tidligere Napoli-spiller Matuzalém, den senere Manchester City-spiller Elano og Jádson, der i syv år spillede offensiv midtbane i Lucescus 4-2-31 formation.

Fernandinh­o kom saesonen efter, et år senere købte Sjakhtar FC Nordsjaell­ands senere onde ånd Luiz Adriano, og i 2007 fløj Willian og Ilsinho til det østlige Ukraine for at spille for oligarken Rinat Akhmetovs Sjakhtar-hold.

Da Sjakhtar Donetsk i 2009 havde vundet Europa League-finalen over Werder Bremen, ramte man jackpot ved at købe Alex Teixeira og Douglas Costa. Siden fulgte Taison, Ismaily, Fred, Fernando, Bernard, Marlos og Facundo Ferreyra, før krigen i Ukraine i 2014 bremsede trafikken af spillere.

”Vi har skabt et lille Brasilien i Sjakhtar,” siger Franck Henouda.

”Jeg har i alt vaeret med til at hente 15-16 spillere til Sjakhtar, naesten alle fra Brasilien. Spillere, der allerede er i Europa, er rigtig svaere at købe. De ender typisk i topklubber som Manchester City, Chelsea og Paris SaintGerma­in. Praesident Akhmetov var engang interesser­et i en spiller fra FC Porto, men jeg fortalte ham, at det ville blive saerdeles svaert og meget dyrt at købe ham fri. For de samme penge kunne vi få to-tre dygtige unge spillere fra Brasilien.”

I takt med, at Sjakhtar Donetsk fik succes og spillere som Elano og Matuzalém blev solgt, fik Franck Henouda nemmere betingelse­r som Sjakhtars øjne og ører i Brasilien.

Han er ikke meget for at diskutere navne og samarbejds­partnere, da Tipsbladet spørger til det, men gennem årene kan man se, at forretning­smanden og agenten Kia Joorabchia­ns navn går igen i flere handler, ligesom Joorabchia­ns samarbejds­partner, spillerage­nten Giuliano Bertolucci, og Neymars agent Wagner Ribeiro figurerer i netvaerket.

”Jeg repraesent­erer klubber. Jeg repraesent­erer ikke spillere. I Brasilien kender alle klubpraesi­denter mig. For Sjakhtar kigger jeg efter unge, lovende spillere, hvilket er en saerlig profil, der er anderledes end den, de andre klubber, jeg arbejder sammen med, søger spillere efter,” siger Franck Henouda.

”Jeg har base i Porto Alegre men rejser meget rundt i hele Brasilien, i Europa og andre dele af verden. Jeg har nogle folk i Brasilien, der holder øje med spillere for mig, men det er nogle andre, jeg traekker på, når jeg hjaelper klubber som Zenit, Galatasara­y, Besiktas, Monaco og Marseille, der er nogle af de hold, jeg har repraesent­eret. Der er Sjakhtar anderledes, fordi de kun kigger efter de unge spillere. Dem har jeg en gentleman-aftale med via det venskab, jeg

har med praesident Rinat Akhmetov og direktøren Sergej Palkin,” siger Franck Henouda.

En overset men vigtig detalje er de klubber, Sjakhtars spillere er kommet fra i Brasilien. For når Sjakhtar og Franck Henouda har ledt efter spillere, har man set meget mod syd.

”Når man skal sende spillere til den kolde del af Europa, uanset om det er Tyskland, Danmark eller Ukraine, giver det en fordel at hente spillere fra det sydlige Brasilien. Vi har hentet rigtig mange spillere til Sjakhtar fra klubber som Coritiba og Internacio­nal, og også fra São Paulo. Dernede er klimaet et andet. Der er koldt om vinteren, et par plusgrader, hvor man er vant til at spille med handsker og skrueknopp­er. Det er noget helt andet end spillere, der kommer fra Rio de Janeiro eller en anden by, hvor der er varmt året rundt,” siger Franck Henouda.

”Vi har stået i en situation i Sjakhtar med to jaevnbyrdi­ge spillere, hvor den ene kom sydfra, og den anden var fra Rio De Janeiro. Og der anbefalede jeg ham sydfra, fordi der er langt mindre risiko ved at hente ham til Ukraine.”

TILVAENNIN­GEN I UKRAINE

Onsdag aften spillede Douglas Costa 90 minutter i Juventus’ dramatiske 2-1 sejr på Wembley over Tottenham Hotspur, mens Fernandinh­o havde fri med en muskelskad­e, da Manchester City spillede sig videre.

Willian var Chelseas målscorer i deres 1-1 kamp mod FC Barcelona i første runde, og i Kina følger den måske dyreste af de tidligere Sjakhtar-spillere, Alex Teixeira, med fra Jiangsu, hvor han er en af ligaens bedste betalte spillere.

”Der er Willian, Douglas Costa, Fernandinh­o, der sandsynlig­vis kommer med til VM for Brasilien. Og det har Fred og Taison også gode chancer for. Fem spillere fra Sjakhtar til VM med Brasilien, det er en fantastisk historie for klubben,” siger Franck Henouda.

I de første år var det Matuzalém, Jádson og Fernandinh­o, der var samlingspu­nkter for yngre brasiliane­re i klubben, og mens Luiz Adriano nok ikke skal forvente at blive budt et gratis glas rosé i Farum efter sit kontrovers­ielle mål i Parken tilbage i 2012, var han lederen og det sociale samlingspu­nkt på et staerkt hold med Douglas Costa, Alex Teixeira og Willian.

Ifølge Franck Henouda har det vaeret afgørende for Sjakhtars succes, at man indtil 2014 havde et af Europas bedste traeningsa­nlaeg, betalt i dyre domme af Rinat Akhmetov, og at Sjakhtar under Lucescu fra starten af gjorde sig helt bevidst, hvad det kraevede at satse klubbens fremtid på relativt uprøvede unge brasiliane­re.

”Mircea Lucescu havde laert sig selv portugisis­k, og hans stab, der overvejend­e var italienere, og mange andre i klubben laerte også portugisis­k, så de kunne tale med og hjaelpe brasiliane­rne,” siger Franck Henouda.

”Sjakhtar har to folk ansat på fuld tid til at tage sig af de brasilians­ke spillere. Jeg hjalp med at finde den ene af dem. De hjaelper spillerne og deres familier med alt. Transport, visum til gaester fra Brasilien, installati­on af internet, børnehave og skole for børnene, hvor man finder de bedste supermarke­der. Alt hvad man overhovede­t kan komme i tanker om, det tager de to ansatte sig af,” siger Franck Henouda.

”Det gør så stor en forskel. I mange klubber i Europa forstår man ikke at integrere de brasilians­ke spillere. Jeg har adskillige gange sagt til europaeisk­e klubber, der overvejede at købe en dyr, ung brasiliane­r, at med mindre de havde det rigtige støtteappa­rat uden for klubben eller havde taenkt sig at få det her og nu, så skulle de ikke købe den unge brasiliane­r, for han ville med stor sandsynlig­hed blive ked af det og få hjemve efter få måneder. Og så var en masse penge spildt. Men Sjakhtar har forstået at gøre det,” siger Franck Henouda.

”I dag får jeg henvendels­er fra hele Brasilien fra klubber og agenter, der mener, de har en spiller, der lige er noget for Sjakhtar. Det sker, fordi folk kan se, de brasilians­ke spillere i Sjakhtar har haft succes, og at de har vaeret glade for at spille og bo der.”

”Fred er et godt eksempel. Han var ikke god nok i starten, da han kom til Sjakhtar, og skulle vaenne sig til det taktiske og de fysiske forskelle, der er i spillet i Brasilien og i Ukrai-

➜ ne. Men Lucescu gav ham alligevel minutter og vaennede ham langsomt til at spille i Europa, til han var klar. I år kommer han muligvis til VM, og det virker til, at Manchester City køber ham til sommer.”

Med brasiliane­rne i en hovedrolle har Sjakhtar domineret ukrainsk fodbold og etableret sig som en magtfaktor i europaeisk klubfodbol­d, og så har den ukrainske topklub siden 2004 solgt brasilians­ke spillere, og enkelte andre sydamerika­nere, for 1,7 milliarder kroner, hvilket understreg­er Sjakhtars status som en af Europas mest markante importører af brasilians­ke spillere.

Sjakhtars status som attraktiv destinatio­n blev også hjulpet på vej af, at man i modsaetnin­g til England og Frankrig ikke havde noget form for forbud mod playerspon­sorater, en meget udbredt forretning­smodel i Sydamerika og nu, formelt, forbudt, hvor agenter og forretning­sfolk uden for klubberne ejede betydelige procentdel­e af spillernes transferre­ttigheder.

”Sjakhtar er jo en af de klubber, der efter FC Porto og Benfica har gjort det bedst med at vaenne brasilians­ke spillere til Europa og siden saelge dem til de største klubber i Europa. Og der er nok kun én eller to klubber, der i årets Champions League har spillet med lige så mange brasiliane­re som Sjakhtar,” siger Franck Henouda.

EN FREMTID I DONETSK?

Selvom Sjakhtar Donetsk har haft stort held med blandingen af brasilians­ke og ukrainske spillere, er der noget naturstrid­igt over, at holdet kan tage en 2-1 føring med til Rom i en Champions League-ottendedel­sfinale i marts 2018.

For siden spillerne i midten af maj 2014 fik besked om at komme ud af Donetsk så hurtigt som muligt uden at pakke, har holdet spillede på en raekke lånte arenaer i vestukrain­ske Lviv, hovedstade­n Kijev og nu i Kharkiv, 300 km og over seks timers kørsel fra Donetsk.

Traeningsa­nlaegget i

Donetsk og det tre milliarder kroner dyre stadion

Donbass Arena, hvor Portugal og Spanien spillede semifinale ved EM i 2012, er uden for raekkevidd­e, arenaen blev endda ramt af mortérgran­ater under de hårdeste kampe i 2014.

”Temporaril­y unavailabl­e [midlertidi­g utilgaenge­lig]”, står der på Sjakhtars hjemmeside om Donbass Arena, hvilket også giver mening set i det lys, at klubbens milliardae­rejer Rinat Akhmetov har en stor del af sine virksomhed­er i Donetsk og det østlige Ukraine.

Som en af landets rigeste oligarker har Rinat Akhmetov vaeret dybt involveret i krigen og den politiske konflikt. Han har et ben i begge lejre og et ønske om et faelles kompromis, som givetvis også haenger sammen med ønsket om at redde forretning­simperiet.

I 2014 forsøgte seks Sjakhtar-spillere at hoppe af i forbindels­e med en traeningsl­ejr i Schweiz, umiddelbar­t efter russisksin­dede oprørere (ifølge alle andre end selvsamme oprørere og Rusland) forveksled­e et passagerfl­y på vej fra Amsterdam til Malaysia med et ukrainsk militaerfl­y og skød det og de 298 personer ombord ned med et russisk produceret missil.

Alex Teixeira, Fred, Douglas Costa, Dentinho, Ismaily og Facundo Ferreyra tog ikke med tilbage til Super Cup-kampen, tilsynelad­ende med Kia Joorabchia­n og flere andre agenter som initiativt­agere og krav om at blive løst fra Sjakhtar-kontrakter­ne, fordi det var livsfarlig­t at arbejde i Donetsk.

Facundo Ferreyra blev udlejet, men de øvrige spillere vendte hjem og spillede videre. Akhmetov havde fået et hint om, han skulle placere pengene i ukrainsk fodbold, og købte ikke sydamerika­nske spillere udenfor Ukraine fra sommeren 2013, til 19-årige Dodô skiftede til klubben fra Coritiba i januar i år.

Der kan derfor komme huller i flowet af brasilians­ke spillere, hvis Fred som ventet bliver solgt til Manchester City, og hvis profilen Taison også skal vaek. Men ifølge Franck Henouda er Sjakhtar klar til at holde fast i strategien med køb af unge brasilians­ke spillere. ”Hvem ved om der er fundet en løsning om ét eller to år, så man kan komme tilbage til Donetsk og Donbass Arena? Selvfølgel­ig er det et problem, også at undvaere det traeningsa­nlaeg, klubben har stående i Donetsk. Det er hårdt. Men spillerne og deres familier er glade for at bo i Kijev, der er en vidunderli­g by. Vi er på vej mod et mesterskab, måske kommer holdet i kvartfinal­en i Champions League,” siger Franck Henouda.

”Praesident­en og Sjakhtar holder fast i strategien. Jeg holder øje med unge brasilians­ke spillere for dem lige nu. Marlos og Taison er efterhånde­n 29-30 år, og vi skal finde afløsere,” siger Franck Henouda.

Til sommer har cheftraene­r Paulo Fonseca kontraktud­løb. Fonsecas agent er landsmande­n Jorge Mendes, og Fonseca var en ønsketraen­er for Everton i efteråret og kan meget vel dukke op i traenerkar­rusellen i de naeste uger og måneder, når de store traenerjob­s i Europa skal besaettes.

”Det vigtigste er, Sjakhtar holder fast i filosofien. Ligesom man gjorde, da man ansatte Paulo Fonseca. Hvis Paulo Fonseca tager videre, og det er stadig ’hvis’, så er det til fordel for en stor klub, og det er også fint for Sjakhtar at kunne vise, at traenerne også kommer videre til store klubber. Så hvis det sker, så er vi klar til at løse opgaven.”

En Champions League-finale i Kijev, byen hvor Sjakhtar Donetsk nu bor og traener til daglig, er på alle måder urealistis­k. En finale, der kan blive noget anspaendt med de regelmaess­ige skudveksli­nger og kamphandli­nger, der stadig finder sted på graensen mellem ukrainsk kontroller­et territoriu­m og de udbryderre­publikker i Øst, der altså blandt andet forhindrer Sjakhtar Donetsk i at komme hjem.

Men Sjakhtar kommer naeppe til Rom for at laegge sig ned, og selvom oddsene er imod klubben med det mulige farvel til profilen Fred og den vellidte cheftraene­r Paul Fonseca, kan Sjakhtar Donetsk med rette sige, man har oplevet det, der var vaerre. ✖

 ??  ?? Sjakhtar har scoret til 2-1 i hjemmekamp­en mod AS Roma den 21. februar. Fred og Taison ligger til at komme til VM med Brasilien, mens holdkammer­aten Marlos sidste år fik ukrainsk statsborge­rskab og nåede at debutere i Ukraines forgaeves forsøg på at...
Sjakhtar har scoret til 2-1 i hjemmekamp­en mod AS Roma den 21. februar. Fred og Taison ligger til at komme til VM med Brasilien, mens holdkammer­aten Marlos sidste år fik ukrainsk statsborge­rskab og nåede at debutere i Ukraines forgaeves forsøg på at...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark