Ekstra Bladet - Tipsbladet

TYSKEREN DER IKKE BLEV VERDENSMES­TER

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Marco Reus blev skadet få dage før VM 2014, og to år senere gik han også glip af EM i Frankrig. Et ødelagt korsbånd har holdt ham ude af det meste af denne saeson, men nu er han tilbage; tids nok til at spille sig ind i varmen til VM i Rusland.

Det var bare en testkamp, den sidste inden VM 2014, men Marco Reus gav alt, hvad han havde i sig. Centralt på banen modtog Armeniens Artur Yedigaryan en aflevering i en akavet position, så han var nødt til at stoppe op. Reus så en mulighed for at vinde bolden. Han kom til bagfra og satte en tackling ind, og han fik da også prikket til bolden, men Yedigaryan bevarede kontrollen, og Reus trådte skaevt ned på sit venstre ben og vrikkede om i anklen. Armenierne spillede videre et par sekunder endnu, men så fløjtede dommeren af, fordi Reus stadig lå ned, tog sig til anklen og slog i graesset. Kort efter humpede han fra banen med støtte fra to medlemmer af laegestabe­n. Da han forsvandt ud af Coface Arena i Mainz, forsvandt han også ud af den tyske VM-trup. Ledbåndene i hans ankel var sprunget.

”Jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal finde ord, der udtrykker, hvordan jeg har det lige nu. En drøm er brast fra det ene sekund til det andet (…) Jeg vil vende tilbage staerkere, end jeg var før. Mine hilsner går til hele holdet, og jeg ønsker, de når vores mål uden mig,” sagde Reus efter Armenien-kampen.

Shkodran Mustafi blev udtaget i stedet. Godt en måned senere stod forsvarere­n på Maracanãs graes med en guldmedalj­e om halsen og Reus’ landsholds­holdstrøje i haenderne. Afløseren lagde et billede op på Instagram.

”How could we forget you...!!! Get well soon Champ!!” skrev Mustafi, og også finalens matchvinde­r Mario Götze poserede med trøjen for at aere sin Dortmund-kammerat.

Men selv om de tyske spillere var gode til at huske en vellidt og velspillen­de ven, var faktum dog, at Marco Reus gik glip af sit lands største fodboldtri­umf siden verdensmes­terskabet i 1990. Til sommer rejser tyskerne mod øst for at forsvare guldet. Kommer Reus med denne gang?

TIDEN REUS IKKE VILLE GENLEVE

Det var en af nøglespill­erne, der forsvandt for Tyskland, da Marco Reus blev skadet op til VM 2014. Han havde netop faerdiggjo­rt en fremragend­e saeson for Dortmund, og i sine seks kvalifikat­ionskampe havde han scoret fem mål og lagt op til tre. Efter VM gav Reus i Kicker et interview, hvor han fortalte om sin sommer. Hvordan han havde graedt allerede på vej til hospitalet. At han ikke så, da holdkammer­aterne viste hans trøje frem på Maracanã, fordi han på det tidspunkt havde slukket tv’et og lagt sig til at sove. Og hvordan han havde det nu.

”Bag mig er en lang tid, som jeg ikke har lyst til at opleve igen. En drøm er brast for mig. Og da man så, hvordan VM sluttede, gjorde det dobbelt så ondt, at jeg ikke var der,” sagde Reus i Kicker-interviewe­t, hvor han også fortalte, at han havde takket nej til DFB’s tilbud om en billet til finalen. Han ville ikke gå glip af tre-fire dages genoptraen­ing.

For Marco Reus ville tilbage til banen, og det kom han også. Allerede i Bundesliga-premieren var han med, men få uger senere måtte han igen sidde ude med ankelprobl­emer. Sådan har det vaeret siden VM. Før skaden i Mainz havde han spillet minimum 30 kampe i alle sine Bundesliga-saesoner for først Borussia Mönchengla­dbach og siden Dortmund. Siden har han ikke gjort det én gang. Skaderne blev ved med at komme, og Reus gik glip af en masse kampe og store stunder. I 2016 valgte Joachim Löw at holde ham ude af sin trup til EM i Frankrig, da landsholde­ts laeger ikke kunne garantere, at han ville blive klar til at spille. Beslutning­en blev taget på Reus 27 års fødselsdag.

Året efter vandt Marco Reus endelig den store titel, en spiller af hans klasse burde have mange af. Borussia Dortmund vandt den tyske pokalturne­ring, da Ousmane Dembélé og Pierre-Emerick Aubameyang i Berlin scorede målene i en 2-1-sejr over Frankfurt. Men selv ikke den aften kunne Marco Reus vaere glad. Han havde forladt finalen i pausen med et delvist overrevet korsbånd.

TANKER OM RUSLAND

I Berlin graed Marco Reus, ligesom han havde gjort i Mainz tre år forinden.

”Ja, da jeg blev skiftet i pausen, var der et par tårer, for det var bare så bittert. Det var himmel og helvede på samme tid. Vi havde lige vundet pokalen, min første titel, men selvfølgel­ig ville jeg ikke fejre det med et ødelagt korsbånd.”

”To eller tre dage senere kom tårerne igen, da jeg så tilbage. Men det er kun menneskeli­gt, synes jeg. Det er vigtigt nogle gange at lade sine følelser komme ud,” sagde Reus i efteråret til GQ i et interview, hvor han også fortalte, at hans høje løn ikke gav ham nogen trøst midt i skaderne. Han ville bare spille fodbold.

Det fik han igen lov til den 10. februar, da han gjorde comeback Bundesliga-comeback mod HSV, oven i købet som anfører. Ugen efter scorede han mod sin gamle klub Borussia Mönchengla­dbach. Mario Götze og André Schürrle kombinered­e, som de havde gjort i Rio i juni 2014, men denne gang tog de en ekstra medspiller med. Reus afsluttede angrebet, som landsholds­kammerater­ne havde sat op, ved at sparke bolden i mål via underkante­n af overligger­eren. Han har scoret i tre af fire Bundesliga-kampe siden sit comeback.

Og hvad med VM? Marco Reus’ eneste slutrunde er EM i 2012, og han har ikke vaeret på landsholde­t siden et par venskabska­mpe i marts 2016, men fordi han så hurtigt har genfundet sin klasse, er han naesten sikker på en plads i truppen og måske endda et kandidatur til en startplads.

”Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke taenkte på Rusland, og jeg vil meget gerne med. Jeg holder det i baghovedet, fordi det er vigtigt at vaere fokuseret, men jeg vil ikke holde hemmeligt, at det er et af mine store mål at komme med. Jeg ved, jeg har en god chance, hvis jeg spiller godt,” sagde Reus i sidste uge ifølge ESPN.

Når Dortmund-spilleren er i så god form, er der faktisk kun én ting, der kan forhindre ham i at komme med til VM. Det er en ny skade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark