Ekstra Bladet - Tipsbladet

LIVERPOOLS TYSKE BYGGEPROJE­KT NAERMER SIG TOPPEN

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Jürgen Klopp kan godt blive vred. Det maerkede Liverpool-spillerne isaer, da manageren var ny i klubben og skulle forsøge at implemente­re sin taktik, spillestil og fodboldmae­ssige ideer. For det var forskellig­e kulturer, der mødtes, da den tyske manager kom til engelske traditions­klub med sine nye tanker i efteråret 2015.

”Jeg ville fandeme ønske, at jeg kunne tale tysk til dig,” kunne man ofte høre en frustreret Jürgen Klopp råbe under et traeningsp­as.

Sådan kan det stadig vaere, fortaeller Liverpool-spilleren Adam Lallana i bogen Bring The Noise om Jürgen Klopp, hvor ovennaevnt­e anekdote stammer fra, men med tiden er Liverpool og Jürgen Klopp smeltet sammen til en staerk enhed.

Det skyldes blandt andet, at Liverpool-truppen efter to et halvt år med Klopp som manager er blevet formet i tyskerens billede – og nu består af flere spillere med fortid i tysktalend­e lande.

Det handler ikke så meget om sproget, som om spillestil, taktisk forståelse og personlige relationer, men Liverpool har i løbet af Klopps tid i klubben fået et mere ’tysk’ udtryk, hvilket også afspejler sig i spillertru­ppen.

I semifinale­rne mod Manchester City havde Liverpool fem spillere på banen med fortid i tysk, østrigsk eller schweizisk fodbold, mens den tyske landsholds­spiller Emre Can og den tidligere Schalke-spiller Jöel Matip sad ude med skader.

I løbet af sin tredje saeson i klubben har Jürgen Klopp altså formet en trup, der udover en raekke britiske spillere har en stor gruppe spillere med fortid i tysktalend­e lande med tysk fodboldfil­osofi. Det har givet succes, og efter flere års fravaer fra den absolutte europaeisk­e top, står Liverpool nu på taersklen til to store semifinale­r med Roma.

FRIE HAENDER OG TILVAENNIN­G

Men hvad har Mohamed Salahs to år i Basel, Sadio Manés fortid i Red Bull Salzburg og en håndfuld spillere med Bundesliga-kampe på cv’et at gøre med Liverpools aktuelle succes?

Det handler blandt andet om trupsammen­saetningen, for selvom nogle af de førnaevnte spillere hverken er hentet direkte i Bundesliga­en og en spiller som Roberto Firmino kom til Liverpool fra Hoffenheim før Klopps ankomst i klubben, har det alligevel relation til den tyske manager og hans fodboldfil­osofi med dybe rødder i Tyskland. Det handler derfor ikke kun om scouting, for Jürgen Klopp er lykkedes med en vanskelig øvelse ved at integrere spillere fra en anden liga og kultur.

Det vurderer Keld Bordinggaa­rd, der udover at have erfaring fra Bundesliga­en fra sin tid som medlem af traenersta­ben i Mainz, også

besidder den højeste internatio­nale traenerudd­annelse og i efteråret fuldførte UEFA’s fodbold-lederuddan­nelse, Executive Master for Internatio­nal Players.

”Det er en vigtig pointe, og man ser det ofte hos forskellig­e managers. Det er ikke alle, der lykkes lige godt med det, men vi har set, at Jürgen Klopp griber ned i et marked, som han kender rigtig godt,” siger Keld Bordinggaa­rd, som mener, at flere elementer har klappet for Klopp.

”Den første forudsaetn­ing for at kunne gøre det, er at det er ham, der har det sidste ord. Det er ikke mange år siden, at Liverpool forsøgte sig med en anden strategi, da de med Damien Comolli i spidsen skulle rekruttere spillere. Dengang valgte man nogle spillere, der havde nogle paene tal, når man kiggede på statistikk­erne, men som måske ikke lige passede ind karakterma­essigt eller i den form for fodbold, der skulle spilles. Klopp har åbenlyst fået frie haender, og dem bruger han til at dykke ned i et marked, som han kender – nemlig det tyske og det østrigske. Det er en del af hemmelighe­den,” siger Keld Bordinggaa­rd.

En ting er imidlertid at hente spillere fra en liga, man kender. Noget andet er at få klaveret til at spille den rette melodi. Det er til en vis grad lykkedes for Liverpool i denne saeson, men rejsen hertil har ikke vaeret uden bølgeskvul­p. Det fortaeller Peter Krawietz i den førnaevnte bog Bring the Noise om Klopps fodboldliv.

Champions League-semifinale­rne mod Roma er den foreløbige kulminatio­n på Jürgen Klopps tid i Liverpool, hvor han har formet et hold, der lever op til hans tyske mentalitet, tempo og spillestil. En stor gruppe af spillerne har selv en fortid i tysk fodbold, og den grundige scouting kombineret med et stort fokus på at bygge et staerkt faellesska­b, har skabt en succes, der nu kan sende Liverpool i Champions Leaguefina­len for første gang siden 2007.

Peter Krawietz har arbejdet med Jürgen Klopp siden deres faelles tid i Mainz, hvor han fik tilnavnet ”Das Auge”, fordi han var cheftraene­rens øjne i forhold til taktisk analyse og scouting. Han fungerede i en årraekke som assistentt­raener og chefscout for Klopp i både Mainz og Borussia Dortmund, og det var derfor naturligt, at Klopp tog Krawiets med til Liverpool sammen med den anden assistentt­raener Zeljko Buvac. Som indledning­en på denne artikel fortaeller, var den tyske traenertri­os begyndelse i Liverpool ikke nem, for der var visse forskelle mellem stab og trup – både i forhold kultur og spillestil.

”De maerkvaerd­ige misforståe­lser var uundgåelig­e. Alle er klar til at bruge deres tyve års fodbolderf­aring, og man tror, at alle taler om det samme, men pludselig finder man ud af, at det er to helt forskellig­e ting,” fortaeller Peter Krawietz i Bring the Noise.

Den første Liverpool-saeson med Jürgen Klopp ved roret var da også en rodet omgang, som endte med en ottendepla­ds i Premier League og en finale i henholdsvi­s Liga Cuppen og Europa League.

Der skulle derfor ske noget med både trup og stab, og det første sommertran­sfervindue under Klopps ledelse var praeget af stor udskiftnin­g. Store navne som Mario Balotelli, Kolo Touré og Martin Skrtel forlod klubben, mens der blev hentet seks spillere udefra – fire af dem i Bundesliga­en og én enkelt ➜

➜ med fortid i Salzburg. Samtidig tilknytted­e Jürgen Klopp yderligere to tyske folk til sin stab, og både på traeningsb­ane og i kamp begyndte tingene at fungere bedre.

”Efter at have vaennet os til hinanden i første saeson, var der meget mere fokus på possession-fodbold i anden saeson. Ideen var at kontroller­e kampens tempo med bolden og bruge tiden mellem kampene til at integrere en fodboldsti­l som – ideelt set – kunne reproducer­es på en fleksibel måde under pres,” fortaeller Peter Krawietz i Bring The Noise.

MERE END BARE VILDBASSEF­ODBOLD

Fra distancen har Keld Bordinggaa­rd observeret Jürgen Klopps arbejdsmet­oder, og sammenlagt med de informatio­ner, han har fået fra sit eget traenernet­vaerk, der blandt andet taeller vennen og UEFA-studiekamm­eraten Sebastian Kehl (tidligere Dortmund-anfører under Klopp), har han et billede af Jürgen Klopps måde at bygge et fodboldhol­d og en spillestil på. Det handler blandt andet om laerevilli­ge spillere og en tydelig spilfiloso­fi.

”Spillerne skal i høj grad vaere selvmotive­rende. Jürgen Klopp bliver rost for at vaere en motiverend­e traener, men jeg hører fra de folk, der har arbejdet med ham, at han er god til at saette et miljø op, hvor man får lyst til at vaere en del af holdet og arbejde hårdt for at blive det. Det er den mentale del af det. Kigger man på den taktiske del, så har han en helt tydelig fodboldfil­osofi, som han har udtrykt i både Dortmund og Liverpool. Det gør det meget nemmere, når man har en klar spillestil. Han kan godt lide meget åbne kampe, og derfor tror jeg også, at hans hold traditione­lt praesterer rigtig godt mod hold som Manchester City, der også gerne vil spille spillet. Derfor vil han gerne have nogle spillere, der kan håndtere en åben kamp og en åben slagudveks­ling. Det kraever både energi, individuel­le faerdighed­er og speed,” siger Keld Bordinggaa­rd med tre ord, der kendetegne­r nogle egenskaber, som man ser meget af hos spillere i Bundesliga­en.

”Det er vel den mest åbne af de fem store ligaer. Holdene i Bundesliga­en fortsaette­r med at spille åbent – også selvom de kommer foran. Man ser ofte hold føre med to, tre eller fire mål uden at de lykkes med at hive sejren hjem. Der spilles meget åbne opgør i Bundesliga­en,” siger Keld Bordinggaa­rd.

Den danske fodboldled­er vil dog gerne nuancere billedet af Jürgen Klopp som en traener, der kun kan spille vildbassef­odbold med mange chancer og mål i begge ender.

”Han kan godt omstille sig undervejs. Liverpool vil meget gerne vinde bolden med højt pres; det andet mål mod City i returkampe­n var et godt billede på det, for det var en Klopp Classic. Men man så også en midtbane, der undervejs bestod af tre seksere i form af Milner, Oxlade-Chamberlai­n og Wijnaldum, som virkelig lå og beskyttede forsvaret. Det så man ikke så meget af i Bundesliga­en. Der var nok heller ikke så mange hold, der kunne arbejde så meget på den sidste tredjedel, som Manchester City kan. Det har vaeret nødvendigt at få den taktiske fleksibili­tet ind i hans spillestil. Det lykkedes han med mod City,” mener Keld Bordinggaa­rd. ➜

 ??  ??
 ??  ?? Roberto Firmino (til venstre) og Mohamed Salah fejrer en scoring. Liverpools hold har de seneste år fået et tydeligt skaer af spillere, der tidligere har spillet og fået taktisk laering i Tyskland, Østrig og Schweiz. Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix
Roberto Firmino (til venstre) og Mohamed Salah fejrer en scoring. Liverpools hold har de seneste år fået et tydeligt skaer af spillere, der tidligere har spillet og fået taktisk laering i Tyskland, Østrig og Schweiz. Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Josep Guardiola (til højre) hilser på Liverpool-manager Jürgen Klopp i forbindels­e med klubbernes møde i Champions League tidligere på året. Klopps Liverpool har ligesom Josep Guardiolas Manchester City, og Guardiolas tidligere klubber, fået en tydelig spillestil under Jürgen Klopp, der i denne saeson også har set sit Liverpool spille bedre forsvarssp­il, omend man endnu ikke har samme styrke som i de bedste perioder under Rafael Benitez. Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix
Josep Guardiola (til højre) hilser på Liverpool-manager Jürgen Klopp i forbindels­e med klubbernes møde i Champions League tidligere på året. Klopps Liverpool har ligesom Josep Guardiolas Manchester City, og Guardiolas tidligere klubber, fået en tydelig spillestil under Jürgen Klopp, der i denne saeson også har set sit Liverpool spille bedre forsvarssp­il, omend man endnu ikke har samme styrke som i de bedste perioder under Rafael Benitez. Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark