Ekstra Bladet - Tipsbladet

”OB VAR EN AF MINE VAERSTE AFTENER”

-

Da Jorge Valdano og Ángel Cappa blev cheftraaen­er og assistentt­raener i Real Madrid i 1994, var det en såret klub, de mødte. Under Johan Cruyff havde FC Barcelona domineret spansk fodbold og vundet fire mesterskab­er i traek. To af titlerne var vundet, efter at Real Madrid på sidste spilledag tabte på Tenerife, hvor Valdano var traener for øboerne i det andet af de to traumatisk­e opgør.

”Det var en klub, der befandt sig i en depression, da jeg kom. Med store økonomiske problemer og med et traeningsa­nlaeg, der var foraeldet. Der var en god ungdomsafd­eling, men stadig var det en meget simpel organisati­on. Spillernes kontrakter blev opbevaret i skotøjsaes­ker. Det var en anden tid, en overgangsf­ase mellem fortiden og nutiden,” fortaeller Valdano om saesonen, hvor Real Madrid stødte Barcelona fra tronen og vandt mesterskab­et.

”Lige fra opstarten fungerede holdet virkelig godt. Vi vandt kampene inden saesonstar­ten og startede med en god sejr over Sevilla. Det tog presset af,” husker Ángel Cappa.

Inden saesonen var Michael Laudrup skiftet til Real Madrid fra FC Barcelona. Og efter at danskeren den foregående saeson havde vundet 5-0 i El Clásico som Barcelona-spiller, gentog han det nu som Real Madrid-spiller.

”Laudrup var afgørende for holdet. Han praegede hele holdets måde at spille på. Han var exceptione­l til at finde rummene. Derfor spillede vi med to kantspille­re som Luis Enrique og Amavisca, som var meget hurtige. Det kom til at passe godt sammen med en stor afslutter som Zamorano og med en ung spiller, der begyndte at vise sig frem og allerede havde stor personligh­ed: Raúl. Men Michael var fantasien på holdet. Det var ham, som gjorde de anderledes ting. Og han kom med et klart ønske om at revanchere sig. Han var meget motiveret gennem hele saesonen,” siger Valdano.

”At give Laudrup bolden var optakten til et mål. Han scorede ikke mange mål selv, men han gav holdet mange mål. Jeg husker, at vi en gang talte med spillerne om vores presspil, og Zamorano sagde til ham: ’Du behøver ikke løbe, når vi ikke har bolden. Du skal bare tage den med ro. Vi andre skal nok løbe.’ For at Laudrup kunne vaere frisk, når vi havde bolden,” siger Cappa.

Den store plet på mesterskab­ssaesonen fandt sted på Santiago Bernabéu i december 1994, da OB vendte 3-2-nederlaget fra det første opgør på Fyn ved at vinde 2-0 og sende Real Madrid ud af UEFA Cup’en.

”Det var en af de vaerste aftener i min karriere. Men når jeg ser tilbage på det og husker på den trup, vi havde, så havde avancement i Europa måske haft den konsekvens, at vi ikke var blevet mestre. Og ligaen havde meget høj prioritet i den saeson,” siger Valdano.

”OB var ikke bedre, men de forsvarede sig godt. Jeg husker, at da vi gik ned i spillertun­nelen efter kampen, sagde jeg til en fra staben: ’Nu bliver vi mestre.’ For nu havde vi ikke andet end ligaen at koncentrer­e os om. Det var en skuffelse, men det var jo ikke Champions League, det var UEFA Cup’en. Ligaen var vigtigere, fordi der var gået fire år. Havde vi skullet vaelge, ville enhver Madrid-fan have valgt mesterskab­et og ikke UEFA Cup’en,” siger Cappa.

Jorge Valdano arbejdede kortvarigt sammen med Michael Laudrup på tv-stationen beIN Sports, inden danskeren vendte tilbage til Qatar i 2016. Han er ikke overrasket over, at hans gamle spiller gik traenervej­en.

”Han elskede fodbold. Og han forstod fodbold. Generelt er det tit sådan, at det er de jaevne spillere, som bliver traenere. Spillere, som har brug for at taenke for at nå langt. Michael var som spiller meget spontan. Men også en god observatør,” siger Valdano, der ser visse ligheder mellem Laudrup og Zinédine Zidane.

”For fire år siden sagde Zidane, at han ikke ville vaere traener. Men han var på det rette sted på det rette tidspunkt, og det skabte hans vej ind. Michael havde nok faerre muligheder, fordi han som spiller skiftede fra Barcelona til Real Madrid. Så endte han med ikke at vaere et symbol nogen af stederne. I Barcelona så de ham i hvert fald i et stykke tid som en forraeder, selvom mange med tiden er begyndt at beundre ham igen, som han fortjener. Og i Real Madrid var han kun i kort tid. Zidane efterlod et billede som en fascineren­de spiller, som stadig påvirker folks syn på ham,” siger Jorge Valdano. (glin)

 ??  ?? Jorge Valdano er tidligere Real Madrid-cheftraene­r og landsholds­spiller for Argentina i firserne. Valdano har i mange år vaeret ekspertkom­mentator og følger Real Madrid taet.” Foto: Donostia Kultura og Argazkiak/Real Sociedad
Jorge Valdano er tidligere Real Madrid-cheftraene­r og landsholds­spiller for Argentina i firserne. Valdano har i mange år vaeret ekspertkom­mentator og følger Real Madrid taet.” Foto: Donostia Kultura og Argazkiak/Real Sociedad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark