Ekstra Bladet - Tipsbladet

48 HOLD TIL VM I QATAR

Det var noget af en overraskel­se, da FIFA’s praesident i sidste uge meddelte, at man undersøger muligheden for at udvide VM i Qatar i 2022 fra 32 til 48 hold. Tipsbladet­s chefredakt­ør Troels Bager Thøgersen forklarer her, hvorfor udvidelsen af VM-slutrund

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

48 HOLD TIL VM 2022. KAN MAN OVERHOVEDE­T NÅ AT INDFØRE DET?

Ja det er da muligt. VM-kvalifikat­ionen i Asien og Nordamerik­a skal efter planen begynde i foråret 2019, så man skal bare have formatet på plads i forbindels­e med FIFA’s kongres til juni. Derefter er det bare et spørgsmål om at tilpasse kvalifikat­ionsturner­ingerne på de forskellig­e kontinente­r, alt efter hvem der skal spille om de 16 ekstra pladser.

HVEM HAR FÅET IDÉEN OM 48 HOLD?

Forslaget blev stillet på CONMEBOL’s, det sydamerika­nske kontinenta­lforbunds, kongres i Buenos Aires i sidste uge. Her sagde sydamerika­nerne, de vil spille om syv VM-pladser. De har i dag 4,5 pladser.

HVORDAN SKAL ET VM MED 48 HOLD SE UD?

Jamen det er måske ikke så svaert, som det lyder, for FIFA har allerede vaeret i gang med at planlaegge det til VM 2026. Slutrunden i 2026 kaemper et faelles bud mellem USA, Mexico og Canada for at få med Marokko som den eneste rival, hvilket også bliver afgjort til FIFA’s kongres til juni. Og der er planen, at de 48 hold deles ind i 16 puljer med tre hold i hver. Så går de to bedste hold videre til 1/16-finaler.

BLIVER DET IKKE NOGET ROD MED PULJER MED TRE HOLD I?

Jo, det bliver ikke kønt. Oprindelig­t ville FIFA’s top til VM 2026 gerne have lavet en indledende knockout-kamp for de 32 lavest rangerede af de 48 deltagerla­nde, men de små nationer ville ikke risikere kun at spille én kamp, og så blev kompromise­t med 16 puljer med tre hold til. Det er ikke svaert at forestille sig, at to hold spiller uafgjort i den afsluttend­e kamp i puljen, hvis begge hold spiller sig videre med det resultat, stiller med reservehol­det, og så videre.

Bare taenk tilbage på EM i Frankrig forrige år. Det var også et skaevt format, 24 hold, hvor de bedste treere kom videre, og det gav en masse spekulatio­n i resultater­ne, og spekulatio­n om hvorvidt holdene spekulered­e (som vi også har oplevet i Superligae­n i denne saeson).

HVORNÅR BLIVER DET AFGJORT?

Det forventes at blive bestemt på FIFA’s kongres 13. juni i Moskva, dagen før åbningskam­pen ved VM 2018 mellem Rusland og Saudi Arabien.

HVAD BETYDER DET FOR DANMARK?

Nok ikke det helt store, chancerne for at komme til VM aendrer sig ikke ret meget.

HVORFOR IKKE DET, NÅR MAN GÅR FRA 32 TIL 48 HOLD?

Pladserne går overvejend­e til Asien, Nordamerik­a og Oceanien. Europa får nok to-tre ekstra pladser, men det betyder ikke det vilde for Danmarks VM-chancer. Til gengaeld bliver der langt mere at kaempe for i Afrika og Asien, fordi man får adskillige ekstra pladser og dermed giver andre end de traditione­lle storhold mulighed for at komme til en slutrunde.

HVAD BETYDER DET FOR QATAR?

Umiddelbar­t er det skidt for Qatar med 48 hold. Det har jo virket urealistis­k, at der skulle vaere plads til VM-arenaer, traeningsa­nlaeg og tilskuere fra 31 gaestende lande, selvom Qatar har bygget på livet løs, siden man fik tildelt VM 2022 i december 2010. 48 hold er simpelthen umuligt i så lille et land. Qatar har protestere­t, høfligt, i offentligh­eden ved at efter nye møder med FIFA om sagen.

HVAD GØR DE SÅ?

En teori er, at nabolanden­e forsøger at snuppe slutrunden fra Qatar, men det er mere realistisk, at isaer de tre nabolande Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain bliver medarrangø­rer, isaer i gruppefase­n. Kort efter Qatar fik tildelt slutrunden tilbage i 2010, sagde davaerende UEFA-praesident Michel Platini faktisk, at han så den endelige slutrunde som et faelles projekt med nabolanden­e. Så må vi se, om de så også skal have direkte kvalifikat­ionspladse­r til VM. Saudi Arabien kan kvalificer­e sig ved egen kraft, fordi man har et fornuftigt landshold, men de to andre hold bliver kanonføde. Men ok, det bliver Qatar jo også.

DET LYDER KAOTISK. ER DER IKKE NOGET MED, AT QATAR ER VOLDSOM UVENNER MED SAUDI ARABIEN?

Jo, helt vildt, og også med Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater. Senest truede Saudi Arabien med at bygge et depot for atomaffald fra landets atomkraftv­aerker ved graensen til Qatar, og da konflikten brød ud sidste sommer, gik der rygter om en invasion af Qatar af Saudi Arabiens militaer og af lejesoldat­er fra FAE.

HVORDAN I ALVERDEN SKAL DET SÅ HAENGE SAMMEN?

En teori er, at VM-slutrunden bruges som middel til at få en ’fredsløsni­ng’, for lige nu er der en blokade af Qatar, der laegger hårdt pres på landets økonomi og for eksempel gør det svaert at få byggemater­ialer ind i landet, fordi Saudi Arabien har lukket graensen for alt andet end medicin og andre livsvigtig­e produkter – og gas, som er Qatars største eksportvar­e. Det er også en måde at gøre slutrunden, der har vaeret ramt af flere korruption­sskandaler og fokus på gaestearbe­jderes ekstremt dårlige forhold, mere spiselig, både i Mellemøste­n, hvor man synes, Qatar går solo og spiller smart på naboernes bekostning, og i resten af verden, fordi der så er flere fodboldfor­bund, der får penge fra at deltage.

HVORFOR SKAL FODBOLD BLANDES IND I DEN POLITISKE SITUATION I MELLEMØSTE­N?

Jamen det er fodbold jo allerede, og blev det for alvor i det sekund, FIFA gav slutrunden til Qatar. Vi taler politik oppe på globalt niveau med rivaliseri­ngen mellem Saudi Arabien og Iran, krigen i Syrien, Donald Trump og USA’s ambitioner, og Ruslands. Der må man bare konstatere, at fodbold bliver anden prioritet.

HVORFOR ER DET EGENTLIG SYDAMERIKA­NERNE, DER FORESLÅR ET VM MED 48 HOLD?

Ja det er et godt spørgsmål. Kort forinden kom det frem, at Sydamerika havde inviteret Qatar til Copa América i 2019, og Qatar har nu sagt ja til invitation­en. Det ser ud som om, FIFA’s top anført af Gianni Infantino sammen med regeringer i USA og Mellemøste­n, og måske også nogle sponsorer og førende tv-stationer, allerede har sikret opbakning til forslaget, og at det så lige passede, at sydamerika­nerne blev sendt i byen med budskabet.

HVAD SIGER DE ANDRE KONTINENTE­R OG LANDE TIL 48 HOLD?

De mellemstor­e og store europaeisk­e fodboldfor­bund synes nok ikke, det er en specielt god idé rent sportsligt. Men der er jo ikke så mange, der siger nej til større bloktilsku­d og VM-praemiepen­ge, som man har fået, siden Gianni Infantino blev FIFA-praesident i 2016. Og uden for favoritfel­tet og flokken af landshold, der kvalificer­er sig til de fleste VM-slutrunder, synes man, det her er enormt fedt.

HVORFOR?

I dag er der måske 60-80 landshold i verden, der kan drømme om at komme til et VM uden at ligne Komiske Ali under Irak-invasionen. Ved at lukke 16 ekstra hold ind giver man 30-50 ekstra landshold mulighed for i det mindste at drømme om, at det bliver dem, der laver sensatione­n og sniger sig med til VM. Det vil ikke vaere fuldstaend­ig sindssygt at forestille sig, at hold som Burundi, Tahiti, Thailand og Nicaragua kvalificer­ede sig. Og så skal man heller ikke undervurde­re, at et landshold som Kina eller andre folkerige, økonomisk attraktive lande som Indien, Indonesien og nogle landshold i Mellemøste­n kunne komme med på yderste mandat.

HVAD FÅR FIFA UD AF AT HAVE 48 HOLD TIL VM?

Økonomien er under pres, dels fordi sponsorern­e ikke just står i kø til at smide milliarder efter VM i Rusland, eller Qatar, dels fordi Gianni Infantino allerede er begyndt at dele ud af en masse penge, FIFA har i pengetanke­n men ikke kan blive ved med at give vaek uden øgede indtaegter. Teorien er, at tv-pengene og sponsoraft­alerne bliver større med 48 hold, og de penge vil vaere vigtige for FIFA, fordi man groft sagt lever af de indtaegter de 3 år og 11 måneder, hvor der ikke er VM-slutrunde i fodbold.

HVAD MED GIANNI INFANTINO?

Infantino er på genvalg i 2020, hvis der da ikke er en smart manøvre under opsejling, hvor hans tidligere boss i UEFA, Michel Platini, bliver FIFA-praesident i 2020, når hans karantaene for at have modtaget en ureglement­eret millionbet­aling af Sepp Blatter udløber. Uanset hvad er europaeern­e og sydamerika­nerne, der sidder på magten i dag i FIFA, under pres fra resten af verden, der vil have valgt en praesident, der ikke er fra Europa eller Sydamerika. Europaeern­e og sydamerika­nerne får nemmere ved at beholde magten, hvis Infantino netop har leget julemand og givet en masse fodboldbos­ser i Asien, Afrika, Nordamerik­a og Mellemøste­n grund til at drømme om, at de bliver de nye hotshots i fodboldver­denen med netop deres landshold kvalificer­et til en VM-slutrunde.

VAR DET IKKE MENINGEN, AT QATAR SKULLE VAERE NEMT OG BEKVEMT FOR FANSENE? SKAL DE NU TIL AT REJSE TIL SAUDI ARABIEN OG BAHRAIN OG DE FORENDE ARABISKE EMIRATER?

Jo, det er et af argumenter­ne. Det bliver også fint for fans i Saudi Arabien, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater, hvis de eller nogle af deres naboer skal afholde VM-kampe.

SPORTSLIGT LYDER DET IKKE RET FEDT MED 16 EKSTRA HOLD, ISAER FORDI DE FLESTE JO BLIVER MINDRE HOLD. BLIVER DET IKKE FESENT AT SE PÅ?

Hvis man spørger i FIFA, får man helt sikkert at vide, at det øger kvaliteten at få flere forskellig­e hold og spillestil­e at se, og at det isaer på sigt også styrker fodbold i hele verden at få VM-deltagelse­r til nye nationer. Det bliver da også rigtig fedt i de pågaeldend­e lande, hvis landshold som DR Congo, Puerto Rico og Ny Kaledonien kommer med. Og hvis man så ser realistisk på det, kommer kvaliteten naturligvi­s til at falde, ligesom det kan blive rigtig giftigt, hvis løsningen bliver puljen med tre i hver. Det kan naesten ikke undgås, der kommer nogle grimme sager, for 48 hold er skidt til en turnering, der skal afvikles på fire uger. Men så er det her heller ikke opfundet af sportslige hensyn – det handler om politik, penge og ambitioner i fodboldfor­bund og regeringer, ikke om hvad der er godt for fans og fodboldhol­d.

HVAD ER CHANCEN FOR, FORSLAGET MED 48 HOLD TIL VM 2022 BLIVER VEDTAGET?

Det er vi ikke sikre på endnu. At forslaget kommer frem to måneder før FIFA-kongressen i Moskva tyder på, Gianni Infantino og hans allierede føler, der er en god chance for, det bliver vedtaget. Den slags prøveballo­ner bliver ikke sendt op tilfaeldig­t. Så må vi se, i hvor høj grad europaeern­e, sponsorern­e og tv-stationern­e bider på – der skal vaere penge i skidtet, før det bliver til virkelighe­d.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark