Ekstra Bladet - Tipsbladet

VEJEN TIL RUSLAND

-

Egypten begyndte med en lille forskraekk­else i den indledende kvalifikat­ion, hvor miniput-nationen Chad vandt 1-0 i første kamp. Med fire mål i første halvleg af returen blev det ved forskraekk­elsen, og i gruppespil­let sikrede man sig hurtigt et forspring til favoritten Ghana, der havde losset Egypten ud af kvalifikat­ionen til VM 2014 i Brasilien.

2-0 over Ghana i anden spillerund­e foran 70.000 tilskuere satte VM-kedlen under kog, og efter et nederlag til Uganda i august sidste år skaffede man sig en matchbold i returkampe­n en lille uge senere, hvor egypterne vandt en nervepirre­nde kamp med samme resultat på Mohamed Salahs tidlige mål.

Kampen 8. oktober mod Congo Brazzavill­e leverede nogle af de vildeste scener set i VM-kvalifikat­ionen. Hele Egyptens baenk med tilbehør oversvømme­de banen, da Mohamed Salah på en kvik aktion bragte Egypten på 1-0 efter en times spil. Congo fik hele stadion til at tie stille og kommentato­ren til vantro at udbryde ”Haram haram haram” (betyder ”forbudt” eller ”synd” på arabisk) ved en udligning to minutter før tid efter 25 minutters gummiben oven på føringsmål­et. Egypterne pressede desperat på ind i dommerens tillaegsti­d, og da indskifted­e Mahmoud ”Trezeguet” Hassan blev hevet ned i feltet ved et indlaeg, fløjtede dommer Bakary Gassama for straffe.

Salah stod for presset og sendte målmanden den forkerte vej, og millioner af egyptiske fans eksplodere­de i jubel og tårer, mens en flok journalist­er fra Tipsbladet og andre danske medier stående i mixed zone efter Danmark-Rumaenien i Parken, fulgte vantro med fra mobiltelef­oner.