Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN SPLITTET NATION OG ET SAMLET LANDSHOLD

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Målscoren på 46-17 i 31 landskampe siger meget om, hvad og hvem Egypten er under Héctor Cúper. I Cúpers gennembrud med den lille forstadskl­ub i Buenos Aires, Lanús, var den lille playmaker Ariel Ibagaza det kreative indslag på et hold af arbejdsmae­nd. I Cúpers store successaes­on 1998/1999 i Mallorca, hvor man nåede finalen i pokalvinde­rnes turnering og blev treer i La Liga, var Ibagaza igen med sammen med et par tidligere holdkammer­ater fra Lanús og Dani Garcia, hentet i Real Madrid og sendt videre til FC Barcelona efter 12 scoringer.

Spillermat­erialet blev bedre i Valen cia, m enden grundla eg g enderecept­vardens amme, da Valen cia i 2000 og 2001 nåede Champions League-finalen med Cúper; et stramt organisere­t, discipline­ret hold, der sjaeldent tabte bolden på farlige steder.

Héctor Cúpers karriere tørrede ud, da han som så mange forgaenger­e ikke formåede at indfri Inter-ejer Massimo Morattis ambition om Scudetto og Champions League, hvilket ironisk nok først blev virkelighe­d, da José Mourinho slog FC Barcelona i Champions League-semifinale­n i 2010 med en taktik, der ikke var ulig Cúpers.

Heldet vendte først, da argentiner­en og Egyptens landshold fandt sammen.

Amerikansk­e Bob Bradley havde styret Egypten gennem to ekstremt svaere år fra efteråret 2011 over katastrofe­n i Port Said og tumulten under og efter den egyptiske revolution til at vaere naer VM-kvalifikat­ion.

Undervejs havde amerikaner­en spillet adskillige yngre spillere ind omkring holdet og skabt en betydeligt staerkere holdånd end tidligere, hvor Egypten levede af flot offensivt spil og store, flamboyant­e stjerner, der med Hassan Shehata klarede sig fantastisk flot iA fri can Cup o f Nations( tretitler) og markerede sig ved C o n federation­s Cup i 2009, men ikke havde nerverne tila t leve op til favorit v aer dig hedeni VM-kvalifikat­ionerne.

Efter et skidt mellemspil med Shehatas tidligere assistentt­raener Shawky Gharieb hyrede Egypten Héctor Cúper.

Argentiner­en byggede sit hold op om Mohamed Salah og var, ligesom Bob Bradley på lange straek, kompromisl­øs i sit valg af spillere, der satte holdet i centrum, og som uden for banen respektere­de hinanden.

Cúper er en benhård traener men også fair og glasklar i sin håndtering af spillerne, der ligesom spiller i Lanús for 20 år siden praecis ved, hvordan man skal opføre sig og behandle holdkammer­ater aerligt og loyalt, ja også dommere og modstander­e, hvis man vil spille for Cúper.

”Du kan opsummere Héctor Cúper i to ord. Hårdt arbejde og ydmyghed. Det finder spillere efterhånde­n ud af,” har Gaizka Mendieta, backen som Cúper gjorde til en verdensstj­erne i et par år i Valencia, sagt i et interview om den argentinsk­e traener.

”Héctor Cúper har gjort et godt stykke arbejde som landstraen­er. Isaer forsvaret ser rigtig staerkt ud, og jeg synes, det lover godt for både de afrikanske mesterskab­er og for VM-kvalifikat­ionen senere på året,” sagde Bob Bradley til Tipsbladet i et interview i januar 2017 forud for African Cup of Nations.

ER DET NOK?

Bradley viste sig at have ret, for med et hold uden andre virkelig store profiler end Mohamed Salah spillede Egypten sig til VM med en raekke arbejdssej­re i 2017 og et bedre udvalg af defensive spillere, isaer i midterfors­varet, end Bob Bradley havde haft til rådighed i kvalifikat­ionen til VM 2014.

Så der er noget at glaede sig over i en ellers svaer tid for Egypten, hvor den demokratis­k valgte praesident Mohamed Morsi med baggrund i det Muslimske Broderskab kun holdt et år, før han efter en raekke kontrovers­ielle beslutning­er blev vippet af pinden i et militaerku­p i juli 2013.

En af kupmagerne, forsvarsmi­nister Abdel Fattah El-Sisi og tidligere topleder i Egyptens efterretni­ngstjenest­e, er i dag praesident på fjerde år og leder Egypten i en stil, der bringer mindelser om årtierne under diktatoren Hosni Mubarak.

Politiske modstander­e forsvinder og bliver tortureret, menneskere­ttigheder og ytringsfri­hed er stort set ikke-eksisteren­de, det Muslimske Broderskab er igen blevet forbudt, og socialt og politisk er Egypten igen en krudttønde, som landet også var i årene op til det Arabiske Forår.

Den tidligere superstjer­ne og folkehelt Mohamed Aboutrika blev sidste år smidt på liste over terroriste­r af den egyptiske regering, fordi Aboutrika åbent og gentagne gange har erklaeret støtte til broderskab­et og et håb om en mere kompromiss­øgende kurs i egyptisk politik.

”Han er mere populaer end praesident­en”, sagde en fan til Reuters uden for Al Ahlys stadion efter nyheden om Aboutrika kom frem i juni 2017, en sag der også understreg­er, at fodbold i Egypten på ingen måde er holdt fri af de politiske spaendinge­r.

Det egyptiske fodboldfor­bund har internatio­nalt fået kraftig kritik for at laegge lejren under VM i Grosnij, hovedstade­n i delstaten Tjetjenien, der reelt er styret og ejet af Ramzan Kadyrov, der er en notorisk kraenker af snart sagt enhver taenkelig form for menneskere­ttigheder.

”FIFA’s beslutning om at bruge Grosnij som VM-lejr er fuldstaend­ig chokerende og uhyrlig. FIFA bør omgøre beslutning­en og flytte lejren til en anden by,” sagde Jane Buchanan fra Human Rights Watch i februar, uden det har rokket ved FIFA og Egyptens beslutning.

På banen vil Mohamed Salah blive udfordret maksimalt, da han i modsaetnin­g til i Liverpool ikke har klassespil­lere som Sadio Mané og Roberto Firmino til at straekke modstander­nes defensiv. Så er spørgsmåle­t, om Egyptens kollektiv alligevel kan vaere nok til at ryste Rusland og Saudi Arabien, der ligesom de fleste af Egyptens modstander­e i VM-kvalifikat­ionen heller ikke råder over forsvar, der kunne begå sig i Premier League.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark