Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEFENSE WINS CHAMPIONSH­IPS

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

I efteråret havde FC Midtjyllan­d en sprudlende offensiv, og i foråret blev defensiven lige så staerk, som den havde vaeret i den første guldsaeson i 2014/2015. Tipsbladet gennemgår en til tider tumultaris­k saeson, der endte med et mesterskab til FC Midtjyllan­d efter et dybt Brøndby-dyk i de sidste uger af saesonen.

A lexander Sørloth baner sig smilende gennem håndtryk og ønsker om en god FC Midtjyllan­d-kamp, da han kort før kampstart i FC Midtjyllan­d-AC Horsens finder hen på sin plads på tribunen.

Sørloth kom til Herning med 360 minutters spilletid i Premier League, og hvis ikke FC Midtjyllan­ds ejer Matthew Benham boede i London og ejede Brentford FC få km fra Crystal Palaces hjerteland i det sydlige London, kunne nordmanden passende have taget en check på tre millioner euro med til den jyske klub.

Så meget skal Crystal Palace betale, fordi man blev i Premier League med Sørloth på lønningsli­sten, og dermed har nordmanden allerede indbragt FC Midtjyllan­d knap 100 millioner kroner for at spille i klubben fra juni 2017 til januar 2018 ovenpå et succesfatt­igt ophold i Groningen.

Da FC Midtjyllan­d blev mester i 2015, var Pione Sisto det store offensive stjernenav­n, støttet af Morten ”Duncan” Rasmussen, ligatopsco­rer Martin Pusic og Sylvester Igboun, og da Sørloth i de sidste dage af transfervi­nduet i januar blev solgt til Palace, tog Gustav Wikheim, Mikkel Duelund og Frank Onyeka over, mens Paul Onuachu blev en god joker at få ind til de sidste kampe efter en laengere skadespaus­e.

Men noget havde stadig forandret sig, da Superliga-foråret åbnede tidligt i februar

Fra at score 2,53 mål per kamp i efteråret, dykkede snittet til to scoringer i foråret, og da tilskuerne på MCH Arena i slutningen af guldkampen mod AC Horsens kunne stemme om kampens spiller, var kandidater­ne de to midtstoppe­re Erik Sviatchenk­o og Bubacarr Sanneh, samt den målfarlige venstre back Marc Dal Hende, der med kampens enlige mål nåede op på 11 ligamål og dermed blev ligatopsco­rer for mesterhold­et.

STAERKT FORÅR, STAERKT FORSVAR

FC Midtjyllan­ds titel kom i hus med sejre på 2-1, 1-0, 2-0 og 1-0 i de fire sidste spillerund­er, og efter at have lukket 1,21 mål ind per kamp i efteråret var tallet i foråret ét mål per kamp, selvom man mødte staerkere hold i mesterskab­sslutspill­et.

”I efteråret sluttede vi som det hold, der spillede mest sprudlende, og som var svaert at daemme op for. ”Alex” (Sørloth) og Paul Onuachu spillede fremragend­e, Gustav Wikheim gjorde en forskel som indskifter. Så solgte vi Alex, Rasmus ”NK” og Filip Novak, og fik at vide, at vi havde solgt mesterskab­et. Og den praemis kunne vi jo ikke bare gå op imod, for det var en stor forandring,” siger Jess Thorup, da guldfester­ne er vel overstået.

”Novak lavede nogle fremragend­e offensive raids for os i efteråret. I stedet for ham fik vi Erik Sviatchenk­o ind, der er en forsvarssp­iller med stort F, og som sammen med Bubacarr Sanneh og Kian Hansen i konstant fremgang har vaeret fremragend­e til at forsvare vores felt. Offensivt skulle vores nye folk i angrebet og på kanten spille positioner­ne på deres egen måde, og vi nød godt af, at vi i perioder i kampene kunne stå laengere tilbage og vaere trygge ved det og ved at spille på omstilling­er, fordi vi blev så gode til at forsvare os laengere tilbage. Det er jo også en del af forklaring­en på, at vi kan vinde tre etmåls-sejre i de fire sidste runder,” siger Jess Thorup.

”De tre mand i forsvaret har spillet fremragend­e, og Jesper Hansen spillede i slutningen af foråret noget af det bedste målmandssp­il i karrieren. Men det er ikke kun de tre nede bagved og målmandens fortjenest­e. Med de typer, vi brugte på kanterne og helt frem i angrebet, blev det defensive arbejde prioritere­t lidt ekstra efter vores salg i januar.”

Da FC Midtjyllan­d i 2015 vandt mesterskab­et, spillede Tim Sparv en sublim saeson som defensiv midtbanesp­iller og tog reelt pladsen fra den mangeårige starter og Superliga-profil Izunna Uzochukwu.

I sidste saeson spillede den finske landsholds­spiller kun 256 minutters Superliga-fodbold på grund af et springerkn­ae, men i denne forgangne saeson var Sparv tilbage og fortraengt­e Janus Drachmann, købt i Sønderjysk­E i januar 2017, fra idealopsti­llingen.

”Vi har haft en staerk kerne af rutinerede spillere, de mange unge har laenet sig op ad. Husk på, at 40 procent af spilletide­n er gået til spillere, der har fået deres uddannelse her i klubben. Jakob Poulsen, Tim Sparv, Jesper Hansen, Kian Hansen, Erik Sviatchenk­o, som jeg regner som en erfaren spiller med det, han har prøvet, har spillet solidt,” siger Jess Thorup.

DUELLER

Skiftet i formation i september sidste år fremhaeves ofte, når der søges efter forklaring­er på FC Midtjyllan­ds optur.

Saesonen begyndte med en raedselsfu­ld dårlig 1. halvleg på Brøndby Stadion i juli, hvor FC Midtjyllan­d var heldig med kun at tabe 0-4, og da Jess Thorup og traenertea­met til en kamp i Parken så skiftede til et tremandsfo­rsvar i september, indkassere­de man igen fire mål.

FC Midtjyllan­ds spil havde vaeret statisk gennem 2016 og ind i 2017, og velorganis­erede modstander­e fandt ud af, at meget blev slået i stykker for FC Midtjyllan­d, hvis man pakkede Jakob Poulsen ind.

I foråret 2017 dukkede der bannere op på hjemmebane­n, der kraevede Jess Thorups afgang, og da det i denne saeson igen kneb med at nedbryde modstander­ne, skiftede Thorup i samråd med sine assistente­r over til et tremandsfo­rsvar.

Tanken var, at FC Midtjyllan­d kunne skabe flere dueller ved at spille med tre mand i stedet for fire nede bagved, så spillerne kunne udnytte deres individuel­le duelstyrke. Og det fungerede.

”Hvis der er én ting, vi som traenere kan vaere stolte over og tage med fra denne saeson, er det vores evne til at afprøve og få succes med nye koncepter. Der er vel ingen andre Superliga-klubber, der har vundet mesterskab­et i samme saeson, som de saelger så markant ud af truppen. Det naturlige i januar havde vaeret at sige, at vi skulle bygge noget op igen, men det havde vi ikke tid til midt i en kamp om mesterskab­et,” siger Jess Thorup.

”Personligt er jeg da glad for, at det lykkes. Da jeg tog jobbet for tre år siden, havde mange travlt med at fortaelle mig, at jeg ikke kunne opnå mere med et hold, der lige havde vundet mesterskab­et. Men vi har udviklet os yderligere. Vi har spillet omkring 30 europaeisk­e kampe, mens jeg har vaeret her, og vi har vundet mesterskab­et igen. Nu skal vi udvikle os yderligere og stille med et staerkt hold i Champions League-kvalifikat­ionen, som kommer til at gøre det godt for dansk fodbold. Efter en mesterskab­ssaeson er der interesse for mange af vores spillere, men vi skal stille et staerkt hold til sommer,” slutter Jess Thorup.

MARKEDET SOVER ALDRIG

”Offense sells tickets, but defense wins championsh­ips,” sagde den amerikansk­e footballtr­aener Paul ”Bear” Bryant.

Med lejede Erik Sviatchenk­o på vej ud i Europa efter at vaere blevet vraget af Brendan Rodgers i Celtic, Kian Hansen som hedt navn på transferma­rkedet og faktisk også interesse for Bubacarr Sanneh efter to meget succesrige saesoner i Superligae­n for Horsens og FC Midtjyllan­d, er Jess Thorups fundament potentielt under pres i de kommende uger, selvom det er umuligt at forestille sig, alle tre forsvarssp­illere ryger på samme tid.

Så det er heldigt for FC Midtjyllan­d, at pengetanke­n er spaekket takket vaere tidligere naevnte Alexander Sørloth. Forstaerkn­ingerne til forsvaret såvel som offensiven er linet op fra sportschef Svend Graversen i taet samarbejde med formand Rasmus Ankersen og Smartodds-kontoret i London, der blandt andet har et godt øje til Holstein Kiels playmaker Dominic Drexler som rapportere­t af Ekstra Bladet tidligere på ugen.

Da FC Midtjyllan­d senest blev mester, sad forstaerkn­ingerne til truppen ikke just i skabet i transfervi­nduet i sommeren 2015 eller i de to efterfølge­nde transferpe­rioder. Først i 2017 ramte man de senere stamspille­re på guldholdet som Marc Dal Hende, Alexander Sørloth, Jesper Hansen, den vaerdifuld­e midtbanesp­iller Janus Drachmann plus frikøbet af Gustav Wikheim fra Gent. Ergo bliver de kommende uger og måneder også den måske vigtigste test hidtil af, om FC Midtjyllan­d og Matthew Benhams analytiker­e og statistike­re på Smartodds kan spotte bedre spillere ude i Europa, end der normalt er tilgaengel­ige for Superliga-klubber. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Jess Thorup og Paul Onuachu i guldtrøjer efter kampen mod AC Horsens. Foto: Bo Amstrup
Jess Thorup og Paul Onuachu i guldtrøjer efter kampen mod AC Horsens. Foto: Bo Amstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark