Ekstra Bladet - Tipsbladet

DA UAFGJORT GAV SEJRSSANG I FARUM

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der blev jublet, da FC Nordsjaell­and mandag aften spillede 0-0 med FC København og sluttede på tredjeplad­sen i Superligae­n. Det betød noget at ende foran FCK, det betød noget at få bronze, og det betød noget at kvalificer­e sig til europaeisk fodbold. Og så var det et skridt på vejen mod en målsaetnin­g, der har perspektiv­er laengere ude i fremtiden. Den handler om at spille endnu hurtigere, endnu mere aggressivt – og om en dag at spille med om mesterskab­et hele vejen til slut.

Dommer Jakob Kehlet havde dårligt nok nået at fløjte af, inden Mads ”Mini” Pedersen var i bar overkrop og havde sat i sprint rundt på banen. Kort efter sad han på skuldrene af backkolleg­aen Karlo Bartolec, hvor han svingede rundt med trøjen. Da han var hoppet af, trak han ned i shortsene, og i et splitsekun­d så det ud som om, han også havde taenkt sig at smide dem, men han besindede sig. Anfører Mathias Jensen gav et stort kram til Tigeren Timba. På kunstgraes­set var Ernest Asante og Godsway Donyoh faldet omkuld i øm omfavnelse. Bartolec dansede rundt med det kroatiske flag, Victor Nelsson med det ghanesiske. Og hele truppen jublede foran fansene i Red Zone bag det ene mål. Lige efter slutfløjt hejste fansene kortvarigt et banner: ”Tak for CL i 2012. Nu tager vi EL i 2018,” stod der på det.

Det betød noget for FC Nordsjaell­and, da klubben fra Farum mandag aften vandt bronzemeda­ljer ved at spille 0-0 med de direkte konkurrent­er fra FC København. Det var klubbens første saet metal i fem år, og det blev vundet foran en klub, der på mange måder er dens direkte modsaetnin­g. FCK’erne var så småt gået i omklaednin­gsrummet, da FC Nordsjaell­ands spillere fik overrakt bronzen. Førnaevnte ”Mini” samt Magnus Kofod og Mathias Rasmussen fik haengt medaljen ned over et bart bryst, efter at deres trøjer var forsvundet ud på tribunerne. Patrick Da Silva, der på grund af en knaeskade ikke har spillet siden efteråret, bidrog også. Han kunne ses baere tre sixpacks med dåsebajere ind i omklaednin­gsrummet. FC Nordsjaell­ands spillere sang sejrssang, selv om kampen teknisk set var sluttet uafgjort. Og DJ Khaleds ”All I Do Is Win” røg på anlaegget mere end én gang.

Da Kasper Hjulmand kom ud af omklaednin­gsrummet, tog han sin medalje af og holdt den i hånden. Men da han fik spørgsmåle­t om, hvad den repraesent­erede for ham, aendrede han mening.

”Jeg tager den sgu lige på igen,” sagde han og forsøgte at overdøve larmen fra omklaednin­gsrummet med sit svar.

”Den repraesent­erer første skridt på en rejse. Det bliver ikke nemt, og vi er ikke en klub, der har mange penge, så vi kommer til at arbejde organisk med tingene. Men den repraesent­erer en måde at gøre tingene på. Jeg tror, at alle kan se, at vi kan noget, og hvad vi gerne vil. Det kan rent faktisk lade sig gøre at lave rigtigt dygtige spillere. Vi vil fortsat afsøge, hvor dygtige vi kan lave spillerne, og hvordan vi kan give dem noget ballast i livet, så de kan blive så staerke som muligt, men også gode mennesker,” sagde Kasper Hjulmand og glaedede sig over at

slutte foran FC København.

”Det er en kaempe praestatio­n. En kaempe praestatio­n. Vi er jo en humlebi, der kan flyve, og vi står her og lander ét point foran Danmarks største klub, hvad angår midler og muligheder. At vi kan udfordre dem, viser noget om, at vi i hvert fald kan noget sammen. At vi er et hold, der udfordrer de de bedste på vores måde. Det er en kaempe tilfredsst­illelse at lande foran dem.”

Og som fansene viste med deres banner, skal FC Nordsjaell­and nu spille i Europa for første gang siden efteråret 2013.

”Det betyder sindssygt meget. Personligt elsker jeg nye udfordring­er og at spille europaeisk­e kampe, og vi vil gøre alt, hvad vi overhovede­t kan for at komme med i et eventuelt gruppespil. Det arbejde starter i morgen.”

”Det bliver spaendende at se, hvad vores knaegte kan gøre. De har spillet mange internatio­nale kampe på U-landsholde­ne, og vi udfordrer dem meget i deres udvikling, så de har spillet rigtigt meget internatio­nalt, men det er ikke at sammenlign­e med at skulle spille europaeisk. Det er en kanongod udfordring, og vi tager det sindssygt seriøst. Vi vil fandme vinde.”

NY MEDALJE OG EN FORSVUNDET KAMPTRØJE

Da Mads ”Mini” Pedersen dukkede op i mixed zone, havde han ikke laengere bar overkrop, men var iført en traeningso­verdel. Han havde en medalje haengende om halsen – men ikke af bronze. Den var formet som en pokal, og på den stod der ”Tiger Cup 2014”.

”Det er min største fan heroppe i klubben. Han har lavet et par fansider om mig, han er her hver gang, og jeg har lavet nogle konfirmati­onsvideoer og alt muligt. Han gav mig den,” sagde ”Mini”.

Den rigtige medalje havde han givet til sin far.

”Så sker der ikke noget med den i aften.” Det var nok meget klogt, for ”Mini” havde lidt svaert ved at holde styr på sine ting den mandag aften. Der var for eksempel en forsvundet kamptrøje.

”Jeg havde sagt til Karlo, at trøjen ville ryge af, hvis vi fik bronze, og i det jeg så, at dommeren tog fløjten i munden og skulle til at fløjte af, kunne jeg maerke, at det begyndte at kilde i kroppen. Da jeg så hørte fløjten, gik jeg bare amok. Jeg skulle bare over til Karlo og Jensen og give den gas.”

”Og så kunne jeg faktisk ikke finde min trøje efterfølge­nde. Den blev vist taget. Jeg kan ikke huske, hvor fanden den blev nakket, men jeg så den ikke efterfølge­nde. Jeg fik heldigvis lige et flot flag, jeg kunne tage rundt om kroppen, men det var fedt, og der er forhåbentl­ig nogen, der er glad for trøjen nu,” sagde ”Mini”.

Billeder fra FCN TV viste efterfølge­nde, at en opportunis­tisk og langfingre­t fan nuppede den, da backen efter slutfløjt hoppede over banden for at kramme supportern­e på endetribun­en, men det vidste ”Mini” ikke på det tidspunkt. Han var også naesten ligeglad, for han havde fået noget, han hellere ville have – en tredjeplad­s.

”Det betyder rigtigt, rigtigt meget. Vi får en uges ekstra sommerferi­e; vi får en medalje. Det er lang tid siden, at klubben har ligget deroppe og leget med. Og så skal vi spille i Europa, når vi kommer tilbage fra sommerferi­e. Det er det fedeste at se frem til. Det har jeg aldrig prøvet før, og det tror jeg ikke, at saerligt mange har. Vi er trods alt et ungt hold, så det er en fed følelse at stå med,” sagde den 21-årige FCN-spiller.

Og så var der en ekstra bonus i at slutte foran FC Københavm

”Det er det fedeste. Da jeg var lille, sad jeg inde i Parken og så FCK spille og drømte om at spille der. Så kom jeg ud i FC Nordsjaell­and og har spillet mod dem og har slået dem en del gange efterhånde­n. Nu får jeg lov til at ende over dem. Det er en fantastisk følelse. Det er en lille drengedrøm,” sagde ”Mini”, der scorede sit første Superliga-mål mod FCK i Parken i december.

KUNNE FCN HAVE VUNDET GULD UDEN SALG?

Og så meldte det uundgåelig­e spørgsmål sig, for kommer Mads ”Mini” Pedersen overhovede­t til at vaere i FC Nordsjaell­and, når klubben tager hul på de europaeisk­e kampe?

”Hehe, ja nu må vi se. Jeg har en god dialog med min agent og han har en god dialog med FC Nordsjaell­and. Det har vaeret taet på i de sidste to transfervi­nduer. Nu må vi se, hvad der sker i det her. Jeg har vaeret i klubben i 10 år, så måske er det på tide at se nye veje, men indtil andet er sket, så hygger jeg mig her i FC Nordsjaell­and og kan stadig udvikle mig. Jeg har et fantastisk traenertea­m, der udvikler mig, jeg har en fantastisk laegestab, der sørger for, at jeg er fit, og så har jeg nogle fantastisk­e holdkammer­ater. Lige nu er FC Nordsjaell­and en fantastisk klub for mig at vaere i, men... Udlandet er spaendende, og det er noget, jeg drømmer om.”

Sidste sommer rejste Andreas Maxsø, Marcus Ingvartsen og Stanislav Lobotka. I vinter var det Emiliano Marcondes, mens Patrick Mtiliga stoppede. Og før kampen mod FCK fik de rutinerede kraefter Lasse Petry og Tobias Mikkelsen blomster, fordi de forlader klubben ved kontraktud­løb, så en ung trups gennemsnit­salder bliver endnu lavere. Dertil kommer, at profiler som Mads ”Mini” og Karlo Bartolec og i saerlig høj grad anfører Mathias Jensen vil vaere interessan­te for udlandet. Så kan FC Nordsjaell­and overhovede­t bygge videre på succesen, hvis holdet skal genopbygge­s endnu engang?

”Det er en praemis her i klubben, at der sandsynlig­vis sker nogle aendringer, der er med til at få hjulene til at dreje rundt,” sagde sportschef Carsten V. Jensen mandag.

”De fleste klubber har en omsaetning på fire til otte spillere ud og ind hver sommer. Mon ikke vi lander i det samme lag? Tre-fire-fem spillere ud, inklusiv dem med udløb. Så har vi nogle nye, der kommer nedefra, og så skal vi finde et par stykker.”

”Vi har et ansvar for at stille et kompetetiv­t hold til naeste og et ansvar for at få forretning­en til at haenge sammen. Det må vi balancere,” sagde sportschef­en og erklaerede, at målsaetnin­gen naeste år – ligesom i denne – ville vaere top seks.

Med tiden vil klubben gerne stile endnu højere, og adspurgt vidste Kasper Hjulmand også godt, hvad naeste skridt kunne vaere for FC Nordsjaell­and.

”Vi skal have fundet en model for, hvordan vi kan udsaette salg i et halvt til et helt år, så vi kan komme helt op og spille med. Det kraever, at forretning­en kommer med, og at vi får slået mønt på alle de fantastisk­e ting, der foregår i klubben. Første skridt er at få aftvunget noget respekt derude. Vi vil også gerne forsøge at lave endnu dygtigere unge spillere. Vi har en ’01-årgang, der kommer flyvende, så jeg glaeder mig til inden for de naeste ét til to år at prøve at introducer­e endnu et kuld og måske introducer­e et spil, der er endnu hurtigere og endnu mere aggressivt end det, vi har set til tider i denne saeson,” sagde Hjulmand og vendte tilbage til ønsket om at holde laengere på profilerne.

”Hvis vi skal lave bedre resultater end det her, er det det, som kraeves. Vi kan bare forestille os, hvis vi havde haft Lobotka, Maxsø og to Superliga-topscorere ét år mere. Så havde vi helt hundrede procent spillet med og i min verden tror jeg også, vi havde vundet.”

Et mesterskab blev det ikke til år. Holdet endte to takker lavere og fik bronze. Men det var de nu også glade for i Farum. ✖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark