Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN FØRSTE GANG

-

De to første oprykkere til Primera División er fundet, og det bliver en første gang for Huesca. Holdet fra Aragonien i det nordøstlig­e Spanien sluttede på en historisk førsteplad­s i Segunda División og er klar til deres første eventyr i den bedste spanske raekke, mens andenplads­en gik til Rayo Vallecano, der rykkede ud af La Liga for to saesoner siden, men nu også smutter retur til det fineste selskab. Den tredje oprykker findes via et playoff-spil mellem nummer tre til seks, som er i naevnte raekkefølg­e: Sporting Gijón, Zaragoza, Valladolid og Cádiz. De tre oprykkere erstatter Málaga, Las Palmas og Deportivo La Coruña i La Liga.

Tilbage til Huesca, der er det nye får i flokken. I Sportsavis­en AS faldt jeg over nogle sjove facts om dette års Segunda División-vindere. Efter flere mislykkede projekter er det endelig lykkedes. Sidste år snublede man lige før målstregen, da man tabte til Getafe i playoff. Det var en enorm skuffelse for såvel klub som by, men fungerede - som AS beskriver det - “som god erfaring, som man brugte til at sikre sig oprykning denne saeson.”

Ifølge AS blev klubben oprindelig­t dannet i 1910, og flere gange var man taet på at kravle op i det fineste selskab, men økonomiske vanskeligh­eder tvang klubben til at lukke i flere omgange hen over sine første 50 leveår. Efter fire år helt ude af drift skabte man i 1960 Sociedad Deportivo Huesca, som man kender den i dag. Her fra steg holdet i graderne, indtil man i saesonen 2006/2007 nåede op i Segunda División.

De spiller deres hjemmekamp­e på El Alcoraz med plads til 5.346 tilskuere, men der arbejdes på højtryk for at udvide kapacitete­n. Et projekt, der har stået på i flere år.

På traenerfro­nten har Rubi vaeret nøglen til oprykning. Han har La Liga-erfaring fra ophold i Levante og Sporting Gijón og har med en selvsikker spillestil baseret på boldbesidd­else og kontrol ført holdet op i en af verdens staerkeste ligaer.

En lille kuriositet omkring denne klub er, at det er Javier Tebas’ klub - praesident­en for La Liga. Tebas blev født i Costa Rica, men hans rødder i byen trak ham dertil, og i 1993 startede hans fodboldled­erkarriere i selv samme klub, da han blev udnaevnt til praesident. Efter fem år på posten og en oprykning til Segunda B (den tredje bedste raekke, red.), kvittede han tjansen. Tebas erkendte da også offentligt for en måneds tid siden, at ja, han holder med Huesca.

På andenplads­en sluttede Rayo Vallecano. Den lille grimme aelling er således tilbage i Spaniens bedste fodboldrae­kke. Klubben fra Madrids måske hårdeste arbejderkv­arter har knoklet sig tilbage efter to saesoner vaek fra den store scene. Det er samtidig syv år siden, at madrilener­ne sidst rykkede op i La Liga. Dengang skrev Marca: “La Primera bliver igen med et nabolagsho­ld.” Og nu har La Liga igen sit eget ‘St. Pauli’. Det betyder samtidig, at Madrid naeste år vil have hele fem hold i den bedste raekke. Real Madrid, Atlético Madrid, Getafe, Leganés og Rayo Vallecano.

 ?? Foto: Javier Blasco/Ritzau Scanpix ??
Foto: Javier Blasco/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark