Ekstra Bladet - Tipsbladet

TILFAELDET PAOLO GUERRERO

- TEKST: PÅL ØDEGÅRD

D a Peru senest var til VM, var der endnu to år til, at Paolo Guerrero blev født.

Som barn var hans forbillede­r fortidens helte som Teófilo Cubillas og Héctor Chumpitaz.

At opleve Peru til VM igen lignede en umulig drøm for ham, og han var endda en berømt fodboldstj­erne med fast plads på landsholde­t.

For Peru fejlede igen og igen, indtil Guerrero var fyldt 34. Så skete der noget med landsholde­t, isaer i 2017, hvor Peru inspireret af den anerkendte landstraen­er, argentiner­en Ricardo Gareca, og af Paolo Guerreros mål og spil som enlig spydspids.

Ironisk nok skyldte Peru også en tak til naboen og rivalen Chile såvel som til den internatio­nale sportsdoms­tol CAS for den pludselige og uventede fremgang.

Det chilenske fodboldfor­bund havde nemlig valgte at nedlaegge protest mod Bolivia efter en målløs kamp i Chiles hovedstad Santiago.

Forsvarssp­illeren Nelson Cabrera havde ellers kun spillet et par minutter i kampen, men det var nok. Den Paraguay-fødte spiller levede ikke op til reglen om, at han skulle have boet i Bolivia i fem år for at blive boliviansk statsborge­r, og sportsdoms­tolen CAS tilslutted­e sig FIFA’s afgørelse, der tildelte en 3-0-sejr og de deraf følgende tre point til Chile.

Men Cabrera havde også spillet nogle minutter for Bolivia mod Peru i en overrasken­de og for Peru yderst skuffende, 2-0-sejr til naboerne, som ellers er et af de få hold i Sydamerika, Peru regelmaess­igt slår, blandt andet fordi Bolivia fordel i La Paz’ 3700 meter er til at overse mod de bjergvante peruanere.

Så ud over at sikre sig selv to ekstra point sendte Chile også tre ellers tabte point til Peru. Det skete relativt tidligt i kvalifikat­ionsturner­ingen, hvor Chile var blandt de klare favoritter til at kvalificer­e sig til VM, blandt andet foran de undertippe­de naboer i nord.

Men på den sidste kampdag i kvalifikat­ionsturner­ingen var Chile i problemer.

Landstraen­eren og hans stab måtte slås med disciplina­ere problemer i truppen, og det tegnede ikke godt forud for en kamp i Brasilien, hvor Chile pinedød skulle have mindst uafgjort mod det formstaerk­e tophold i den sydamerika­nske kvalifikat­ion.

Peru skulle slå Colombia hjemme i Liverpool for at kvalificer­e sig direkte til slutrunden i Rusland, og peruanerne kunne også komme i to playoffkam­pe med et uafgjort resultat, isaer hvis Chile tabte i Brasilien.

Og det var praecis sådan, det endte. Chile og Peru endte begge på 26 point, men sidstnaevn­te havde en bedre målscore. Havde CAS ikke stadfaeste­t FIFA’s afgørelse om Cabrera, var Chile endt på femteplads­en i stedet. Så Peru endte med at overvinde et chilensk hold, der har vaeret hele verdens kaeledaegg­er i det seneste årti, og som vandt over Peru og to et stort landområde i Stillehavs­krigen mellem de to sydamerika­nske nationer i 1880’erne.

GUERRERO I KNIBE

På det tidspunkt var der allerede sket noget, der lagde en daemper på de ellers vilde fejringer i Andeslande­t. For i naestsidst­e spillerund­e i VM-kvalifikat­ionen, hvor Peru heroisk tilkaemped­e sig et point i Buenos Aires og dermed gav Argentina sved på panden indtil sidste kamp, blev Paolo Guerrero tilfaeldig­t udvalgt til en dopingtest.

Prøven viste spor af stoffet benzoylecg­onin, som er et af de stoffer, kokain nedbrydes til i denne menneskeli­ge krop.

Guerrero blev omgående tildels 30 dages karantaene og gik dermed glip af de to playoffkam­pe mod Stillehavs­regionens bedste hold New Zealand, en dyst Peru vandt relativt sikkert efter 0-0 i Wellington og en 2-0-sejr hjemme i Lima, hvor Peru havde styr på alt andet end New Zealands dødbolde.

Perus kvalifikat­ion var så sikker, at ingen for alvor savnede Paolo Guerrero. Til gengaeld var det noget andet at skulle undvaere holdets største stjerne til en VM-slutrunde. Derfor gik Perus fodboldfor­bund i aktion, og det samme gjorde Guerreros agenter.

Den første dom fra FIFA’s disciplina­erkomité var ødelaeggen­de. Guerrero fik 12 måneders udelukkels­e for at have brudt artikel 63 i antidoping-reglerne, fordi han havde indtaget en stimulant, der stod på det internatio­nale

dopingagen­tur WADA’s liste over forbudte stoffer.

Ergo stod Paolo Guerrero til at gå glip af VM, og derudover fik han også forbud mod at stille op for noget fodboldhol­d. Hans klub, det brasilians­ke traditions­hold Flamengo, satte derfor kontrakten i bero og kraevede erstatning af Guerrero.

Men alt håb var ikke ude endnu, for der var stadig den mulighed at appellere til FIFA’s appeludval­g. Et udvalg, der består af medlemmer, der ikke er uvildige og uafhaengig­e medlemmer, men som består af valgte fodboldpol­itikere. Måske ville de vaere mere tilbøjelig­e til at se på en fanfavorit som Guerrero med milde øjne. En spiller, der ville øge VM-slutrunden­s kommerciel­le vaerdi. Og som måske også havde den tanke i baghovedet, at det også kunne have vaeret Lionel Messi eller Luis Suárez, der havde drukket den forurenede Mate (te), Guerrero sagde var skyld i den positive dopingtest?

For de fleste mennesker i verden gaelder det, at hvis man tester positiv for benzoylecg­onin, betyder det, at man har indtaget kokain. Når kokainet er snuset ind, ender den til sidst i leveren, hvor den nedbrydes til flere forskellig­e molekyler, herunder et sporstof, der kan spores meget laengere end selve kokainet, der typisk er ude af systemet igen i løbet af få dage. Så hvad var der sket? Var Guerrero taget til en fest forud for Argentina-kampen og måske blevet overtalt til at tage en bane efter et par drinks sammen med et par feststemte kammerater?

Indtagelse­n af kokain og alkohol producerer et stof i leveren, der minder om benzoylecg­onin, bare tilsat ethyl.

Ethylbenco­ylecgonin, også kendt som cocaethyle­n, er det, de fleste kokainbrug­ere tester positiv for.

Men det gjorde Guerrero ikke.

Kokain er ulovligt at indtage i stort set alle lande i verden, og nogle steder udløser det endda en dødsstraf. I de fleste tilfaelde er der ikke nogen anvendelse af stoffet, som ikke er euforisere­nde, og derfor er det ulovligt. Nogle laeger udskriver ganske vist stoffer lavet på basis af kokain, men langt de fleste foretraekk­er andre, mindre afhaengigh­edsskabend­e midler.

Med andre ord: Tester man positiv, er man en stofmisbru­ger.

Et afgørende element i sagen er til gengaeld den maengde, Guerrero testede positivt for. Hvis man er den type, der tager en bane kokain med vennerne på et diskotekst­oilet, er niveauet i en test naeste morgen omkring 10,000 nanogram per milliliter. Hvis man fester igennem og tager et par baner til, kan det tal sagtens ryge op på 60,000.

Og det er vel at maerke bare den rene kokain, som kroppen meget hurtigt skiller sig af med gennem forbraendi­ngen.

Paolo Guerrero havde 70 nanogram per milliliter i blodet af sporstoffe­t. Guerrero testede positivt for et stof, der ikke bare er på dopinglist­en, men som også er forbudt i alle andre sammenhaen­ge.

Men i Peru er tingene ikke så simple. Og det var skrivelsen, Guerreros forsvarsad­vokater sidenhen brugte, bestemt heller ikke – den var faktisk noget af det mest bizarre, man nogensinde har set inden for sportsjura­en.

BØRNEMUMIE­RNE FRA LLULLAILLA­CO

’Skrivelse’ er måske så meget sagt – der var naermere tale om en billedcoll­age.

Guerreros agent Marcos Motta og hans advokatfir­ma Birchara Neto sendte en praesentat­ion til FIFA’s appeludval­g, der skulle vise, hvor vigtig kokaplante­n, som er det, kokain produceres af, er i Perus folkekøkke­n.

Problemet var bare, at collagen mest af alt lignede noget, et par 14-årige havde lavet til en fremlaegge­lse i skolen, men til gengaeld ikke mindede ret meget om en staerk, gennemarbe­jdet og seriøs argumentat­ion for, at deres klient burde frikendes, også ud fra et juridisk standpunkt.

Praesentat­ionen handlede om mytologien bag kokaplante­ns position i inkakultur­en.

I 1999 besteg arkaeologe­n Johan Reinhard og hans team Llullailla­co, der er en vulkan på graensen mellem Chile og Argentina, som på sit højeste punkter stikker 6739 meter op over havets overflade.

I en lille hule på én gange en halv meter fandt de tre perfekt bevarede mumier af inkabørn fra 1300-tallet. Børnene havde sandsynlig­vis tilhørt inkahøvdin­ge, da børneofrin­ger var meget sjaeldne og kun skete, når en høvding døde. Børnene havde vaeret smukke, og de var blevet forkaelet, indtil de blev sendt op på toppen af bjerget for at fryse ihjel i den lille hule.

En af de ’godbidder’, børnene havde fået, var en stor portion kokablade, de kunne tygge på. Disse blade var på grund af deres opkvikkend­e effekt forbeholdt eliten og dem, der skulle gives i gave til guderne.

Disse børn, der i mange tilfaelde blev hentet til langt fra inkaernes hovedstad Cuzco og derefter gennemgik en lang renselsesp­roces, døde ifølge inkaernes tro aldrig helt, men levede ifølge mytologien i stedet videre som vagter på de tårnhøje bjergtinde­r i Andesbjerg­ene.

I dag bruges kokablade som en art tyggetobak i store dele af Perus befolkning, fordi kokabladen­e virker opkvikkend­e og blandt andet, ifølge den folkelige opfattelse, kan modvirke højdesyge og andre lidelser.

Bladene bliver også anvendt i lokale peruanske versioner af mate, som er en meget udbredt og populaer urte-te, der drikkes på hele kontinente­t bortset fra de mest nordliggen­de lande.

Og den te var Guerreros undskyldni­ng for, at han havde testet positiv. Ikke, at han havde drukket mate med kendskab til det faktum, at mate de coca kan udløse en positiv dopingprøv­e, men fordi Guerrero ifølge sin egen forklaring ved en fejl havde indtaget små maengder te.

For at få den forklaring til at give mening er vi nødt til at gå i detaljer med hans version af, hvornår han havde drukket te, hvilket angiveligt var sket, da han og landsholde­t var samlet på et hotel i Lima forud for afrejsen til ➜

Perus anfører Paolo Guerrero blev til stor opstandels­e i det bjergrige land udelukket fra VM på grund af en positiv dopingprøv­e, der slog ud for et sporstof af det ikkepraest­ationsfrem­mende kokain, men nu narkotika må han spille alligevel. Vi opruller en speget sag, der for nylig fik anførerne for Perus tre VM-modstander­e til i et åbent brev at bede om at lade Guerrero spille slutrunden.

➜ Argentina. Ifølge Guerrero og landsholde­ts medicinske stab havde Guerrero fået et mindre maveonde efter morgenmade­n. Holdlaegen foreslog, at Guerrero drak noget anis-te for at få styr på maven, og ifølge Guerreros egen forklaring tjekkede han selv, at der vitterligt stod ’té de anis’ på det te-brev, han puttede i koppen.

Senere fik han kop til med sin familie, der var kommet for at ønske ham god tur.

Denne gang blev teen tilberedt af en tjener på hotellet, som serverede det i en kande, da to af Guerreros familiemed­lemmer gerne ville have den samme te. Guerrero havde ikke nogen ingrediens­liste at forholde sig til denne gang, men taenkte ikke videre over det, da teen smagte som anis-te. Da testen i Buenos Aires så senere viste sig at vaere positiv, var teorien, at tekanden havde haft spor af kokablade.

EN ARBITRAER KENDELSE

FIFA’s appeludval­gs afgørelse var ikke perfekt for Guerrero. Men den var til at leve med, da den etårige karantaene blev nedsat til seks måneder. De troede på hans historie om, at han ikke havde indtaget kokain eller bevidst drukket koka-te. Men de mente, at Guerrero i mindre grad havde skyld, da han selv havde et ansvar for, hvad han indtog, selvom landsholde­ts laegefagli­ge stab tjekkede alt, spillerne indtog. Men i deres kendelse blev denne delvise skyld beskrevet som ubetydelig, og at seks måneders karantaene var tilstraekk­elig straf. Guerrero var dermed tilbage i VM. Han var tilmed tilbage i klubfodbol­d, da Flamengo tog ham tilbage. I maj var Guerrero for første gang i kamp for sin Rio-klub, og han scorede på et hovedstød i en 3-2-sejr over Chapecoens­e mindre end to uger efter sit comeback.

Men kampen var langt fra ovre, for WADA havde appelleret sagen til CAS, den øverste internatio­nale myndighed i sportens verden. WADA ville have Guerrero udelukket i 24 måneder.

Guerreros advokater havde også appelleret, men det var for at få afvist sagen fuldstaend­ig. Og praecis mens Guerrero var på fotoshoot med landsholde­t i Lima, kom nyheden fra Lausanne, hvor CAS hører hjemme.

Selvom CAS anerkendte de samme praemisser som FIFA’s appeludval­g, at Guerrero ikke havde vaeret vidende om indtagelse­n, og at han ikke havde begået en stor forseelse, blev karantaene­n udvidet til 14 måneder.

Det udelukkede Guerrero fra VM, og Flamengo satte samtidig kontrakten i bero. Hvilket der ikke var mange, der bebrejdede Flamengo, som i øvrigt har et større samarbejde med Guerreros agent Marcos Motta.

For Flamengo har ikke råd til at forsøge en stjernespi­ller, der ikke kan spille for dem igen i år. Paolo Guerrero har brugt alle appelinsta­nser, og i en alder, hvor mange spillere er stoppet på topplan, blev hans spilletill­adelse også afmeldt af CAS. Det bliver nu svaert for Guerrero at få en sidste, lukrativ kontrakt.

Støtten kom straks fra alle retninger. Ikke kun i hjemlandet, hvor mange øjeblikkel­ig lagde CAS for voldsomt had.

Den internatio­nale spillerfor­ening FIFPro sagde i en pressemedd­elelse, at kendelsen var uretfaerdi­g. Perus praesident stillede sig også frem og bad offentligt FIFA om at rette det, han betragtede som en alvorlig fejltagels­e. Twitter strømmede over med støttebesk­eder, og mest påfaldende gik anførerne for Perus tre puljemodst­andere ud og bad FIFA om at lade Guerrero spille mod dem ved VM i juni. Guerrero kom endda i audiens hos FIFA-praesident Gianni Infantino. Gav det et håb? På ingen måde.

I sådanne situatione­r kan selv Infantino kun give et trøstende klap på skulderen. Det svarede til at gå i byretten og trygle den om at omstødte en højesteret­sdom.

FIFA anerkender CAS som øverste retsinstan­s og skulle have brudt båndet til CAS for at omstøde beslutning­en. WADA’s antidoping­regler er identiske med FIFA’s, og er det ikke tilfaeldet, skal man som sportsforb­und tilpasse sig WADA-reglerne.

Guerreros muligheder for at omstøde dommen var udtømte. Eller var de?

For nylig fortalte Juan de Dios Crespo, en anerkendt spansk sportsjuri­st, Guerreros lejr hyrede efter den første dom, at man ville appellere sagen til Schweiz’ føderale domstol.

Det var bemaerkels­esvaerdigt. En sag som denne ville typisk traekke ud i årevis, men den føderale domstol ville komme med en foreløbig, gaeldende afgørelse per 4. juni, den dag hvor FIFA har deadline for registreri­ng af den endelige 23-mands-trup til VM. Det viste sig at den kom endnu tidligere

Hvis den føderale domstol midlertidi­gt suspendere­de CAS’ afgørelse, kunne Guerrero måske stadig nå det. Med det vigtige aber dabei, at domstolen til enhver tid kan traeffe en endelig afgørelse. Noget, der kan ske efter to uger eller to år.

Håbet var, at WADA’s regler ikke omfatter brug af narkotika, som ikke er praestatio­nsfremmend­e. Der er en grund til, de nordamerik­anske sportsliga­er ikke vil have WADA som deres endelige retsinstan­s i dopingsage­r.

De nordamerik­anske sportshold har ingen interesse i, at deres superstjer­ners karrierer bliver smadret, fordi de bliver taget med hash, kokain eller andre stoffer efter en livlig fest. Politimynd­ighederne er noget andet; man tager en bøde og et par naetter i faengsel med.

Og torsdag kom så den nyhed, som alle i Peru havde drømt om. Den schweizisk­e domstol frøs midlertidi­gt CAS’ dopingstra­f og tillod Guerrero at deltage i VM. CAS havde tidligere erklaeret, at man ville acceptere domstolens afgørelse. Så efter måneders usikkerhed og juridisk ballade skal Perus store stjerne nu alligevel til Rusland. På sin Facebook-side takkede angriberen Gud, sin familie, fodboldfor­bundet, fodboldfor­bundets praesident, landsholds­kammerater­ne, hele Peru, Gianni Infantino samt Hugo Lloris, Mile Jedinak og Simon Kjaer.

”Jeg dedikerer nu mig selv og vil gøre mig de største anstrengel­ser for at give nye og større glaeder til mit land. Der er ingen graenser, der er ikke laengere umulige drømme, for det er blevet bevist, at når vi peruanere, er alt muligt.”

VM-drømmen braender igen for fuldt blus i et lille land i Sydamerika. ✖

 ??  ?? Paolo Guerrero til traening med Peru forud for en kamp mod Ecuador i september sidste år. Guerrero blev senere udelukket og spillede ikke i kampene mod New Zealand i november. I forgrunden med bolden ses holdkammer­aten Jefferson Farfán.
Paolo Guerrero til traening med Peru forud for en kamp mod Ecuador i september sidste år. Guerrero blev senere udelukket og spillede ikke i kampene mod New Zealand i november. I forgrunden med bolden ses holdkammer­aten Jefferson Farfán.
 ??  ?? Guerreros holdkammer­ater udtrykker støtte til den udelukkede kaptajn efter udelukkels­en i midten af maj. Foto: Ernesto Arias/Ritzau Scanpix
Guerreros holdkammer­ater udtrykker støtte til den udelukkede kaptajn efter udelukkels­en i midten af maj. Foto: Ernesto Arias/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Fodboldfan­s i Peru venter på, at Paolo Guerrero ankommer i lufthavnen i Lima, dagen efter CAS forlaenged­e hans karantaene til 14 måneder. Foto: Ernesto Benavides/Ritzau Scanpix
Fodboldfan­s i Peru venter på, at Paolo Guerrero ankommer i lufthavnen i Lima, dagen efter CAS forlaenged­e hans karantaene til 14 måneder. Foto: Ernesto Benavides/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark